Érdekkapcsolatok lehetnek az EU vezetése és a vakcinagyártók között

A COVID-19 elleni vakcina nemcsak gyógyszer, hanem egy nagyszerű profitszerzési lehetőség is azok számára, akik előállítják és forgalmazzák. Elég csak néhány gyógyszeripari vállalat forgalmát elemezni ahhoz, hogy megértsük, ez a vakcina egyedülálló üzletet jelent.

A Moderna vállalat például 803 millió dolláros forgalmat jelentett 2020-ban, ami 1200%-os növekedés az előző évhez képest. A Moderna 2021-ben valószínűleg még jobban fog teljesíteni, és a cég forgalma meghaladja a 10 milliárd eurót is. Ugyanez a helyzet a Pfizerrel is, amely 2021-ben mintegy 15 milliárd dolláros bruttó bevételre tesz szert, ami majdnem kétszerese a 2019-es bevételének. Amikor ennyi pénz forog kockán, fennáll a valós veszélye annak, hogy a polgárok közegészségét alárendelik a multinacionális gyógyszeripari vállalatok magánérdekeinek.

Kapcsolat az Európai Gyógyszerügynökség és a vakcinagyártók között

Elméletileg a gyógyszerekre vonatkozó szabályozó és felügyeleti ügynökségeknek, mint például az Európai Gyógyszerügynökségnek, röviden EMA-nak pajzsként kellene fellépniük ezzel az ismeretlennel szemben. De mi történik akkor, ha ugyanezek a szabályozó ügynökségekben felmerül az összeférhetetlenség? Úgy tűnik, hogy az Európai Gyógyszerügynökség nagyon odafigyel erre, olyannyira, hogy az általa elfogadott magatartási kódex kimondja:

“Az igazgatótanács tagjai, a bizottságok tagjai, az előadók és a szakértők nem rendelkezhetnek a gyógyszeriparban olyan pénzügyi vagy egyéb érdekeltséggel, amely befolyásolhatja pártatlanságukat”.

Ez a kijelentés azonban ellentmondani látszik a szervezet által kapott finanszírozás szerkezetének. Bevételeinek mindössze 14%-a származik az Európai Uniótól, míg a fennmaradó 86% a gyógyszerelőállítási eljárásokban részt vevő magáncégektől. Érdekes azt is megvizsgálni, hogy ki magának, az EMA-nak az ügyvezetői igazgatója. Az ír Emer Cooke önéletrajzából kiderült, hogy nyolc évet töltött az Európai Gyógyszergyártók és Gyógyszeripari Szövetségek Szövetségének igazgatótanácsában.

Ez a brüsszeli székhelyű szervezet lobbizik az európai intézményeknél, például a Bizottságnál és a Parlamentnél is. A Gyógyszergyártók Szövetsége pedig ugyanazokat a vállalatokat foglalja magában, amelyek most élen járnak a vakcinagyártásban, amelynek forgalmazása alapvetően az EMA pozitív vagy negatív véleményétől függ. Ott van az Astrazeneca, a Johnson and Johnson, a Pfizer és még sokan mások. Természetesen Emer Cooke hivatali ideje 1998-ra nyúlik vissza, és nincs bizonyíték arra, hogy az EMA jelenlegi igazgatója még mindig kapcsolatban állna ezekkel a gyógyszeripari vállalatokkal, de azért ez olyan információ, amit jobb nem a szőnyeg alá söpörni.

Megjegyzendő az is, hogy egy ilyen profilú és előélettel rendelkező személyt neveztek ki az EMA élére éppen 2020 novemberében, amikor a gyógyszeripari vállalatok számára a legnagyobb feszültséget jelentette a szabályozó hatóságok engedélyének megszerzése. 2020. december 21-én érkezett meg az első engedély az EMA-tól a Covid vakcina alkalmazására, ebben az esetben a Pfizer vakcinájáról volt szó.

A kérdés tehát az: hogyan lehetséges, hogy éppen a vakcinák engedélyezési eljárása előtt Cooke-ra találtak rá, mikor feltételezhetően több olyan szakember is alkalmas lehetett volna a pozícióra, aki nem kötődik ennyire a gyógyszergyártók világához?

De úgy tűnik, az érdekellentétek soha nem érnek véget. A gyógyszergyártók és a politikusok közötti kapcsolatokba az Európai Bizottság elnökének, Ursula von Der Leyennek a neve is felmerült.

Heiko von Der Leyen és az érdekes önéletrajz

A kapcsolat valójában közvetlenül a férjétől, Heiko von Der Leyentől származhat. Az Európai Bizottság elnökének férje egy német fizikus, akinek munkatapasztalata kifejezetten érdekes.

Heiko von Der Leyen a jelek szerint az Orgenesis orvosi igazgatója, egy amerikai biotechnológiai vállalaté, amely olyan sejt- és génterápiák fejlesztésére szakosodott, amelyek módosított sejteket vagy sejtanyagokat használnak egészségügyi problémák kezelésére, megelőzésére vagy gyógyítására. Úgy tudni, hogy az Orgenesis aktív szerepet játszott a COVID-19 vakcina létrehozásában.

2020 májusában jelentették be, hogy a vállalat piacra dobta új sejtes vakcinaplatformját a súlyos akut légúti betegség, a SARS-CoV-2 ellen.

Maga a vállalat úgy fogalmazott: “Úgy véljük, hogy ez az új vakcinaplatform egyedülálló megközelítést kínál a sejtes vakcinák alkalmazásához, amely költséghatékony és reprodukálható vakcinát ígér a COVID-19 és más vírusos betegségek ellen.”

Az Orgenesis ezért vezető szerepet játszott az úgynevezett mRNS vakcinák, így különösen a Pfizer és a Moderna által előállított oltóanyagok kifejlesztésében. Tehát miközben von Der Leyen úr a gyógyszerek gyártásának alapjait rakta le, felesége, az Európai Bizottság elnöke mindent megtett, hogy ugyanezen termékek beszerzéséről szóló megállapodásokat kössön.

Az Orgenesis és a vakcinagyárak közötti kapcsolatokat pedig nemcsak a közös kutatás, hanem a személyzet cseréje is megerősíteni látszik. Az Orgenesis jelenlegi alelnöke, Vincent Vandamme, aki korábban éppen a Pfizer alkalmazásában állt.