És csak várunk, várunk arra a bizonyos SEC döntésre

Az amerikai értékpapír és tőzsde bizottság (SEC) csütörtökön jelentette be, hogy elkezdte egy bitcoin kereskedési alap (bitcoin ETF) elbírálását.

A SEC által kiadott eljárási rendeletet az ajánlott bitcoin ETF szabálymódosítás jóváhagyására vagy elutasítására még a Cboe BZX Exchange nyújtotta be. Az a Cboe, mely a CME után másodikként kezdett bitcoin határidős termékeket árulni a platformján. Amennyiben elfogadják, akkor a cég zöld utat kap egy bitcoin ETF listázására, amit korábban már két cég is jóváhagyásra küldött a SEC-hez, a VanEck és a kriptovaluta startup SolidX (a Winklevoss-testvérpáron felül).

Az eljárás részeként a SEC több inputot vár az érdekelt felektől, ami kicsit furcsa, mert az ETF javaslat már így is több mint 1400 észrevételt kapott.

SEC titkár Brent Fields a következőt írja a rendeletben:

Ilyen eljárások lefolytatása indokolt, tekintettel a javasolt szabályváltozás által felvetett jogi és politikai kérdésekre. Az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a Bizottság bármilyen következtetést vonna a többi [ETF] javaslat kérdésében. Az alább ismertetettek szerint a Bizottság inkább arra törekszik, hogy ösztönözze az érdekelt feleket, hogy benyújtsák észrevételeiket a javasolt szabályváltoztatással kapcsolatban.

A javaslat értelmében a VanEck és a SolidX egy bitcoin alapot hozna létre, melyben a SolidX részvényeket listázna. A SEC döntésre már augusztus óta vár a kriptoközösség és azóta vagy elhalasztotta, vagy elutasította a javaslatok jóváhagyását. És hogy még tovább húzza a kriptoközösség türelmét (pontosabban a traderekét), a SEC döntésre akár még jövő év februárig is várhatunk a hatályos SEC szabályozások értelmében.

A múlt hónapban a SEC 9 javaslatot utasított el, majd egy napra rá saját döntését felülbírálva további inputok gyűjtése miatt inkább elhalasztotta a végső döntést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük