Esett májusban a bitcoin és ether bányászok bevétele

27%-kal esett az ether (ETH) bányászok bevétele májusban áprilishoz képest. A teljes bevétel mintegy 969 millió dollárt tett ki.

A bevétel többsége a blokkjutalomból származott (~888 millió USD) a maradék a tranzakciós díj (~80 USD), és ehhez jött a megint csak elhanyagolható árva blokkokból származó jutalom (~41 millió USD). Az angolul uncle blokkoknak nevetett jutalmak azok után a legenerált blokkok után járnak, amik nem kerülnek felfűzésre az Ethereum blokkláncára, de szinte egy időben kerültek kibányászásra az érvényes blokklánchoz adott blokkal.

Ha perspektívába helyezzük, akkor a Bitcoinnal szemben az Ethereum hálózat 4x annyi tranzakciót bonyolított le (8.05 millió vs. 33.5 millió) májusban. A havi aktív tárcák száma a BTC hálózaton 29.67 millió, az Ethereumon 34.96 millió volt. A teljes hálózati forgalom májusban dollárértéken az ETH esetén meghaladta a 198 milliárd dollárt, a BTC-nél az 583 milliárd dollárt.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az Ethereum nem közvetlen versenytársa a Bitcoinnak. A BTC blokklánc mint utalási processzor, értéktranszfer és szintetikus arany/menedékeszköz funkciót tölt jelenleg be a felhasználók körében, amíg az Ethereum hálózat blokklánc platformként egy tokenizációs mikrokozmoszt épít. Az Ethereum on-chain adatainak perspektívába helyezésére a direkt versenytársaival, mint a Tronnal, Solanával, Polkadottal és a Cardano-val való összehasonlítás érdemes.

Vegyük például az ETH, DOT, ADA és TRC aktív on-chain címeinek összehasonlítását (SOL-ra a CoinMetrics-en nincs adat):

Látható, hogy a TRON toronymagasan aktívabb hálózat még az Ethereummal szemben is, ez elsősorban a TRON, mint USDT és USDC stabilcoinokat hosztoló lánc népszerűségének tudható be. Az aktív címek száma a TRON-on június 3-án elérte az 1.95 milliót, az ETH-en az 501 ezret, az ADA 82 ezren állt, míg a Polkadot láncán csak 22 ezer aktív címet regisztrált a CoinMetrics.