Észak-koreai rémálom – first lady a nyilvánosság elől elzárva

Kim Dzsong Un feleségénél talán nem is lehetne hányattatottabb sorsú first lady-t találni, hiszen borzalmasan szigorú és középkori szabályokat kell követnie Észak-Korea első asszonyának. Ismerve a férjét valakit ez meglepett?!

Az elmúlt napokban több mainstream média cikkezett arról, hogy hosszú távollét után ismét feltűnt Kim Dzsong Un felesége. Feltételezések szerint babát várt a first lady, ezért nem mutatkozott több mint egy évig a nyilvánosság előtt. De ki is Kim Dzsong Un felesége? A nagy többségnek valószínűleg fogalma sincs ki ő, hiszen a sajtó általában a “nagy vezérrel” és annak húgával foglalkozik. A first lady-k sok országban befolyásos szerepet töltenek be. Gyakran jótékonykodnak, férjüket mindenhová elkísérik és életüket a nyilvánosság előtt élik. Elég csak Hillary Clinton-ra vagy Michelle Obama-ra gondolni, akik aktívan részt vettek férjeik politikai ügyeiben az elnökségük alatt és nagy népszerűségnek örvendtek. Ugyanez azonban már nem mondható el Észak-Korea első asszonyáról, Ri Szoldzsu-ról. A házasságát és a hétköznapi életét valójában teljes titok övezi, de amit tudni lehet az inkább hasonlít egy középkori rémálomhoz, mint egy 21. századi tündérmeséhez.

Komoly szabályok szerint kell élnie

Miután 2008-ban Kim Dzsong Il (Kim Dzsong Un apja) agyvérzést kapott, a diktátor arra kötelezte fiát, hogy nősüljön meg. Feleségének nem mást választott, mint a fiatal Ri Szoldzsu-t, aki feltételezések szerint teljesen más névvel született, de Kim Dzsong Un-nal köttetett házassága után meg kellett változtatnia azt. Úgy tudni a pár még 2009-ben keltek egybe, ugyanakkor a hölgy csak néhány éve tűnt fel először a diktátor oldalán. A házasságot egyértelműen kényszerből kötötték, a bájos lánynak túl sok választása nem volt, kénytelen volt igent mondani a vezér kérésére.

Ril Szoldzsu korábbi életét homály fedi, annyit tudni róla, hogy 31 éves, a Kim Ir Szen Egyetemen tanult és természettudományból szerzett PhD fokozatot. A családjával kapcsolatban az derült ki, hogy a szülei közismert emberek Észak-Koreában, viszont lányukat a diktátorral kötött házassága óta nem láthatják. Teljesen megdöbbentő, de hiába élnek ugyanabban a városban, a frigy óta Szoldzsu a szülei közelébe nem mehet.

Nyilvánosság kizárva

A first lady nagyon ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Férjét többnyire a húga vagy különféle tisztviselők, legfelsőbb védelmi vezetők kísérik. Amikor nagy ritkán mégis feltűnik, tradicionális öltözékben látható, mindig visszafogott, holott a házasságuk első éveiben nyugatias öltözködésével hívta fel magára a figyelmet. A ruhatárát azóta teljesen lecserélték, csak és kizárólag azokat a ruhákat veheti fel, melyet férje és a tanácsosai engedélyeznek a számára.

Ri Szoldzsu-t rendezvényeken egyedül sohasem látni. Tilos számára bármiféle nyilvános programon részt venni a férje nélkül. Úgy tudni három gyermeke van – bár ez is csak feltételezés – akiket még nem lehetett a sajtóban sohasem látni. A híres NBA kosárlabdázó, Dennis Rodman 2013-ban járt a diktátornál, aki hazatérte után azt állította, hogy Kim Dzsong Un-nak akkor két gyermeke volt, egy fiú és egy lány. Az elnök mindent megtesz azért, hogy a gyerekeiről semmilyen információ ne szivárogjon ki és még csak egy pillanatra se tűnjenek fel a nyilvánosság előtt.

Az internet korában egészen elképesztő, hogy semmilyen hivatalos információ nem érhető el a családról, csak a különféle hírszerzők feltételezéseire lehet támaszkodni. Ri Szoldzsu-nak egyébként a terhességeit is takargatnia kellett és a dél-koreai sajtó úgy véli, valószínűleg akkor volt várandós, amikor hónapokra eltűnt a nyilvánosság elől. Mivel sajtószabadságról Észak-Koreában nem lehet beszélni, így Kim Dzsong Un közvetlen engedélye nélkül egyetlen képet sem lehet készíteni a nemzet első asszonyáról. Amikor nagy ritkán mégis feltűnik a férje oldalán, az összes róluk készített képet bekéreti a diktátor és átszerkeszteti.

Ri 2018-ban diplomáciai szerepet kapott, habár ez inkább egy hatalommal nem járó cím. Ekkor ugyanis a kommunizmusban használatos elvtársnőből hivatalosan first lady-vé nevezte ki Kim. 2018-ban férjével Kínába látogatott, ahol az elnökkel és feleségével találkozott, majd nemsokkal később részt vett a koreai csúcstalálkozóan, ahol Észak-Korea történetének első first lady-jeként szót válthatott a dél-koreai elnök feleségével.

Több mint egy évre eltűnt

Ri ezután eltűnt. Kilétéről többféle feltételezés is született, de biztos információt Észak-Koreából sohase várjunk. Daniel Pinkston, a szöuli Troy Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora úgy véli, hogy furcsa az, hogy Ri ilyen hosszú időre távol maradt a nyilvánosságtól, még akkor is, ha alapvetően nem az, aki mindenhová követi a férjét. A professzor azt gondolja, hogy vagy újabb gyermeke született a terhességét pedig csak így tudta teljes mértékben titokban tartani, vagy pedig a koronavírus-járvány miatt nem mutatkozott tömegben. Ez viszont nem tűnik valószínűnek, hiszen Észak-Korea állítja, náluk nincs COVID.

A szakember szerint az is elképzelhető, hogy a fiatal nő stílusos megjelenésével kezdett egy ikonikus, reformista szimbólum lenni a koreai társadalomban, ami a férfiak által uralt, középkori gondolkodással rendelkező országban egyszerűen nem megengedett.

További érdekes cikkeink: