Észak-Korea az ellopott kriptót atomfegyver programja finanszírozására használja

Észak-Korea titokzatos hackercsoportjai által külföldi kriptotőzsdékről és bankokból ellopott vagyonokat atomfegyver programja finanszírozására használja, áll egy bizalmas ENSZ-jelentésben.

A Reuters által megosztott, állítólag “független szakértők” által készített és az ENSZ Biztonsági Tanácsában publikált jelentés szerint az észak-koreai hackercsoportok “széles és egyre szofisztikáltabb” támadásokkal durván 2 milliárd dollár értékű devizát és kriptopénzt loptak és mostak tisztára.

A Reuters beszámolója szerint az észak-koreai delegátus a jelentés publikálásakor nem kommentálta a vádakat.

A szakértők 35 egyedi támadást vizsgáltak meg mikor a hackerek pénzügyi intézetek, kriptotőzsdék és bitcoin bányásztársulások honlapjait támadták. A hackek 17 országban történtek és egyetlen céljuk az, hogy devizához juttassa a szankciók sújtotta diktatúrát.

Az ENSZ jelentés szerint a kriptotőzsdék meghackelésével olyan bevételi forráshoz jutott az atomfegyver aspiráns diktatúra, amit jóval nehezebb nyomon követni, mivel még nem áll rendelkezésre megfelelő kormányzati szabályozás.

Észak-Korea ártó szándékú részvétele a kriptogazdaságban több japán és koreai kriptotőzsdét is a tönk szélére vitt miután a platformjaik sérülékenységeit kihasználva a hackerek több tízmillió dollár értékű kriptót lovasítottak meg.

A tőzsdék elleni támadásokban különösen a Lazarus hackercsoport aktív, aminek számlájára írható Japán egyik (volt) legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Coinchecknek a kiürítése. A Coincheck 2018 első hónapjaiban több mint 500 millió dollárnyi kriptopénzt (akkori árfolyamon) vesztett támadás során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük