Észak-Korea példáját követheti Új-Zéland, a világ legújabb terrorháza?

Új-Zéland, az utolsó elkötelezett COVID-mentes állam a Földön, mely a világjárvány elleni harc egykori mintaországa volt, most teljeskörű zsarnoki rezsimre kapcsolt, és Észak-Koreához hasonló módon jár el, ha valaki ellenszegül.  

Miután a médiát elárasztotta az állam sikersztorija, Wellington egy őrült önkényuralmi rendszer felállításán dolgozik, melyet a koronavírus elleni harc abszolút szükséges részeként állítanak be. De lássuk, mi történt a Föld legelszigeteltebb államában pusztán egy hét leforgása alatt.

Nemrégiben gyakorlatilag az egész országot lezárták, miután néhány új koronavírus esetet regisztráltak Új-Zélandon. Az állam ugyanis nem tűr egyetlen esetet sem, és a „gyors lezárást” választja, mellyel állampolgárai jogait határozatlan ideig szinte semmibe veszi. A jelenlegi korlátozásokat Aucklandban szeptember közepéig meghosszabbították, sokan viszont már most tudják, hogy elég sokáig el fog húzódni a „szükségállapot”.

Észak-Korea lehet a mintapélda?

Búcsút mondhat a szabadságának az, aki valamilyen módon „megszökik” a kormány által fenntartott COVID internálótáborból. A táborokat egyébként a sajtó és a kormányzati tisztviselők pozitív, de hamis megvilágításban „karanténszállodáknak” emlegetik, ami azért valljuk be, elég erős megnevezés. Aki ugyanis egyszer oda bekerül, ne is álmodjon a távozásról addig, míg az ország úgy nem dönt, ha pedig valaki mégis ellenszegül, komoly pénzbírsággal és hosszú börtönbüntetéssel nézhet szembe.

Azzal vádolták, hogy nem teljesítette az új-zélandi koronavírus megelőzési egészségügyi előírást. A tavaly elfogadott új törvény értelmében pénzbírságot vagy akár hat hónap börtönbüntetést is kaphat” – számolt be a Hill hírügynökség.

Az ország katonai szolgálata és rendőrei ellenőrző pontokat állítanak fel Új-Zélandon, hogy betartassák állampolgáraikkal a törvényt, mely tiltja a korlátozások alatt történő utazgatást. Az előző esethez hasonlóan, aki nem tartaná be az előírt szabályokat, kiruccanása súlyos pénzbírságot és börtönbüntetést vonna maga után.

Új-Zéland mára már az egyetlen olyan ország, mely a COVID-mentes életet választotta mindenek felett, és 2020 eleje óta önostrom alatt áll. De a sikersztori most úgy tűnik, csúnyán ért véget, az országot ugyanis már a világ terrorházaként emlegetik, ahol senki sem tudja, mikor érhet véget az őrület.