Észak-Koreában nő az internethasználat, ami a kriptobűnözéshez köthető

Habár az Egyesült Államok nyomás alatt tartja Észak-Koreát és óriási a feszültség a két ország között, az ázsiai állam mégis nagymértékben bővíteni tudta internetes jelenlétét. Az internethasználat exponenciálisan nőtt az országban, amely részben a kriptovaluta bűncselekményekhez köthető.

A sajtóközlemények szerint Észak-Koreában egyre többet neteznek. Az országban az internethasználat körülbelül 300%-kal növekedett. Az internethasználat növekedése azonban az ország piszkos pénzügyeihez kapcsolódik. A számítógépes bűnözés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált.

A legfrissebb jelentés szerint Kim Dzsong Un állama egyre drasztikusabb eszközökkel próbálja megkerülni az amerikai szankciókat.

Észak-Korea monerót használ

Az észak-koreai diktatúra próbál mindent a lehető legnagyobb titokban tartani, néhány információ azonban mégis napvilágot látott. Az ország ugyanis a kriptovaluták révén digitális eszközöket lop el. Emellett egyre népszerűbb a monero kriptovaluta használata, hiszen tranzakciós útja követhetetlen. Egyes jelentésekből az derült ki, hogy Észak-Korea bővítette a kriptobányászati kapacitását, ezenkívül pedig számos dél-koreai kriptotőzsdét ért hacktámadás, amelyek szálai mind Észak-Koreába vezetnek.

Egy kiszivárgott ENSZ jelentésben pedig arról írtak, hogy Észak-Korea 2015 óta 2 milliárd dollárt lopott el kriptovalutában. A rezsim viszont tagadta a szerintük “fasiszta ENSZ” vádjait.

A kriptovilágra nézve negatív reklám

Ahelyett, hogy beilleszkedne a nemzetek globális közösségébe, az ország inkább a számítógépes bűnözés felé fordul, amelynek súlyos következményei lehetnek mind a globális gazdaságra, mind pedig a politikára.

A kriptovaluták elfogadottsága egyre jobban növekszik, amely sok országot aggodalommal tölt el. Az Egyesült Államok kormánya szerint, egyre több bűncselekményt követnek el a kiberbűnözők, amelyek a kriptovalutákhoz köthető. Habár szerencsére a kriptotranzakciók nagy részének semmi köze a dark webhez és az illegális tevékenységekhez, a mainstream előszeretettel ekézi a kriptovalutákat és a blokklánc technológiát a fentebb említett vélt vagy valós kapcsolat miatt. Észak-Korea viselkedése pedig csak tovább ront a helyzeten. A diktatórikus állam által elkövetett kiberbűnözés azonban nem stigmatizálhatja az egész blokklánc ipart. Különbséget kell ugyanis tenni az ártó piaci szereplők és a blokklánc által nyújtott előnyök között.

Amíg nincs diplomáciai kiegyezés Észak-Korea és annak internetes aktivitására, nagy valószínűséggel az ország egyre inkább az online bűnözésre fog támaszkodni. Az amerikai szankciók pedig csak tovább súlyosbítják a helyzetet.