ETH-duplázós csalást promotáltak egy népszerű Youtube-csatornán

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hackertámadás áldozata lett az azerbajdzsáni Caspian Report Youtube-csatorna. Az elkövető a kriptovilágban népszerű „egyet küldesz, kettőt kapsz” csalással próbálta meg átverni a geopolitika iránt érdeklődő követőtábort.

Továbbra is ismeretlen, hogyan vették át az irányítást a fiók felett, hogy aztán egy Ethereum-konferencia livestreamjét közvetítve Vitalik Buterin nevével fémjelzett átverést valósíthassanak meg.

A feltörés után a csatornát „Ethereum Foundation” névre keresztelték. Ezzel, valamint a több mint 600.000 feliratkozóval megtámogatva meg valósághűbbnek tűnt a dolog.

Így néz ki egy tipikus csaló livestream. Egy kis területen megy maga a videó, a háttérben pedig a részletek.

A streamelt esemény valóban megtörtént, bár jóval korábban. A giveaway mindenesetre tipikus kriptós csalásnak számít. A támadó arra kéri a sokszor gyanútlan nézőt, küldjön valamennyi ETH-t egy adott címre, hogy aztán annak a dupláját kaphassa vissza.

Visszautalás természetesen nem történik. A csaló némi pénzösszeggel, az áldozat pedig jókora tapasztalattal lesz gazdagabb.

A címet vizsgálva – érdekes módon – a csalónak alig több mint 200 dollárt sikerült bezsebelnie. Ez, az általa tett erőfeszítésekhez képest nem biztos, hogy túl nagy megtérülésnek számít.

Nem a Caspian Report az első

Az ilyen csalások egyébként már hónapok óta folynak a videómegosztón. Az „Ethereum 2.0 halving” mondatra keresve rögtön három livestreamet is látunk. Mindet egy bizonyos sᴘᴀᴄᴇx Official nevű csatornától. Egyértelműen a Vitalik Buterin és Elon Musk nevével történő visszaélések a legnépszerűbbek.

Ahhoz képest, hogy az egyik videónak a cikk írásakor több mint 19.000 aktív nézője van, az eddig 0 összegyűjtött dollár igencsak kevésnek számít.

Ennek oka lehet az, hogy a feltört csatorna célközönsége egyáltalán nem tudja, mik azok a kriptopénzek (gyerekcsatornák stb.). A háttérben az a tény is állhat, hogy a felhasználók egyre elővigyázatosabbak az ilyen átverésekkel szemben. A Youtube ennek ellenére továbbra sem tud mit kezdeni velük.

A támadások kapcsán szintén említésre méltó még a Trustnodes azon feltételezése miszerint az ilyen csalások mögött általában még pénzkereseti lehetőségekkel nem rendelkező fiatalok állnak, akik mindenféle oktatóvideókból lesik el a mesterséget.

Az ilyen címek ugyanis átlagosan 500 és 20.000 dollár közötti nyereségekre tesznek szert. Ez elegendő, hogy egy diákkorban lévő fiatal igényeit kielégítse, viszont nem elég sok ahhoz, hogy egy informatikus a biztos piaci lehetőségek helyett a bűn útjára lépjen.

Ezt a feltevést véli megerősíteni az a tény is, hogy a Twitter-hack egyik nemrég elfogott elkövetője is mindössze 17 éves volt.

A Trustnodes szerint némi enyhülést jelentene a problémára, ha a tehetséges fiatalok nemcsak oktatási, de pénzügyi támogatásokban is aktívabban részesülnének, valamint ha különféle rendezvények és hackathonok keretén belül pozitívabb irányba terelnék az amatőr programozókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.