ETH-duplázós csalást promotáltak egy népszerű Youtube-csatornán

Hackertámadás áldozata lett az azerbajdzsáni Caspian Report Youtube-csatorna. Az elkövető a kriptovilágban népszerű „egyet küldesz, kettőt kapsz” csalással próbálta meg átverni a geopolitika iránt érdeklődő követőtábort.

Továbbra is ismeretlen, hogyan vették át az irányítást a fiók felett, hogy aztán egy Ethereum-konferencia livestreamjét közvetítve Vitalik Buterin nevével fémjelzett átverést valósíthassanak meg.

A feltörés után a csatornát „Ethereum Foundation” névre keresztelték. Ezzel, valamint a több mint 600.000 feliratkozóval megtámogatva meg valósághűbbnek tűnt a dolog.

Így néz ki egy tipikus csaló livestream. Egy kis területen megy maga a videó, a háttérben pedig a részletek.

A streamelt esemény valóban megtörtént, bár jóval korábban. A giveaway mindenesetre tipikus kriptós csalásnak számít. A támadó arra kéri a sokszor gyanútlan nézőt, küldjön valamennyi ETH-t egy adott címre, hogy aztán annak a dupláját kaphassa vissza.

Visszautalás természetesen nem történik. A csaló némi pénzösszeggel, az áldozat pedig jókora tapasztalattal lesz gazdagabb.

A címet vizsgálva – érdekes módon – a csalónak alig több mint 200 dollárt sikerült bezsebelnie. Ez, az általa tett erőfeszítésekhez képest nem biztos, hogy túl nagy megtérülésnek számít.

Nem a Caspian Report az első

Az ilyen csalások egyébként már hónapok óta folynak a videómegosztón. Az „Ethereum 2.0 halving” mondatra keresve rögtön három livestreamet is látunk. Mindet egy bizonyos sᴘᴀᴄᴇx Official nevű csatornától. Egyértelműen a Vitalik Buterin és Elon Musk nevével történő visszaélések a legnépszerűbbek.

Ahhoz képest, hogy az egyik videónak a cikk írásakor több mint 19.000 aktív nézője van, az eddig 0 összegyűjtött dollár igencsak kevésnek számít.

Ennek oka lehet az, hogy a feltört csatorna célközönsége egyáltalán nem tudja, mik azok a kriptopénzek (gyerekcsatornák stb.). A háttérben az a tény is állhat, hogy a felhasználók egyre elővigyázatosabbak az ilyen átverésekkel szemben. A Youtube ennek ellenére továbbra sem tud mit kezdeni velük.

A támadások kapcsán szintén említésre méltó még a Trustnodes azon feltételezése miszerint az ilyen csalások mögött általában még pénzkereseti lehetőségekkel nem rendelkező fiatalok állnak, akik mindenféle oktatóvideókból lesik el a mesterséget.

Az ilyen címek ugyanis átlagosan 500 és 20.000 dollár közötti nyereségekre tesznek szert. Ez elegendő, hogy egy diákkorban lévő fiatal igényeit kielégítse, viszont nem elég sok ahhoz, hogy egy informatikus a biztos piaci lehetőségek helyett a bűn útjára lépjen.

Ezt a feltevést véli megerősíteni az a tény is, hogy a Twitter-hack egyik nemrég elfogott elkövetője is mindössze 17 éves volt.

A Trustnodes szerint némi enyhülést jelentene a problémára, ha a tehetséges fiatalok nemcsak oktatási, de pénzügyi támogatásokban is aktívabban részesülnének, valamint ha különféle rendezvények és hackathonok keretén belül pozitívabb irányba terelnék az amatőr programozókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.