Átlépte a 3 milliárd dolláros készletet az Ethena Labs stablecoinja

Az Ethena Labs 2024 februárjában indította el USDe szintetikus dollárját a hivatalos mainneten, azóta pedig ellentmondás nélkül szárnyal. Az eleinte 67%-os éves százalékos hozamot (APY) ígérő decentralizált alkalmazás azóta visszább vett az irreálisan magas hozamokból, ugyanakkor stablecoinja töretlen népszerűségnek örvend.

A Bybit kriptotőzsdével való integrációnak is köszönhetően a stablecoin piaci kapitalizációja átlépte a 3 milliárd dolláros határt, ezzel pedig a negyedik legnagyobb stabil érmévé lépett elő a piacon. Egyes elemzések szerint jó eséllyel utolérheti még idén nyáron a DAI-t is.

Az Ethena küldetése

Az Ethena Labs egy innovatív kriptoprojekt megvalósításán dolgozik, melynek célja a stabilitás és a decentralizáció kombinálása. A csapat elsődleges célja egy olyan stablecoin-megoldás kifejlesztése, mely különbözik a hagyományos stablecoinoktól – ez lenne a szintetikus dollár, vagyis az USDe.

Az Ethena Labs egy algoritmikus stablecoin rendszert fejlesztett ki, mely védelmet nyújt a kriptopiacon tapasztalható volatilitástól, mechanizmusában olyan algoritmusokat alkalmaznak, mint a kereslet-kínálat alapú automatikus kiigazítás és a staking-alapú, kapitalizációt növelő kamatozás.

Az USDe februári indulását követően április elején érte el a 2 milliárd dolláros kapitalizációt, most pedig átlépte a 3 milliárd dollárt, ezzel előlépve a negyedik legnagyobb stablecoin-projektté, a piac 3,3%-át birtokolva. Egyes elemzések szerint nyár végéig megközelíthetik, vagy akár meg is előzhetik a harmadik legnagyobb stablecoint, a DAI-t, melynek piaci kapitalizációja 3,4 milliárd dollár.

Az algoritmikus stablecoinok piaci részesedése, forrás: The Block Data

Ahogyan a The Block grafikonján is látszik, az USDe dinamikus növekedése messze felülmúlja versenytársaiét, sokan pedig a Tether által kibocsátott USDT-hez hasonlítják.

Az Ethena airdropja

Az Ethena Labs április másodikán végrehajtotta airdropját, mely során 450 millió dollár értékben zúdítottak ENA-t a felhasználókra. A legnagyobb fogadó tárcába közel 2 millió dollár értékű ENA került. A kriptovaluta kereskedése a legnagyobb centralizált tőzsdéken immáron két hónapja tart, az ENA pedig helyet követelt magának a száz legnagyobb kriptovaluta között.

Annak ellenére, hogy az USDe rendkívüli népszerűségnek örvend, az ENA értéke jelentősen csökkent az április elején tapasztalt felfutást követően. A kereskedési volument tekintve 28. legnagyobb kriptovaluta április 10-én 1,40 dollárt ért, most pedig a 0,90 dolláros ellenállással küzd. Az Ethena (ENA) kereskedését többek között a Binance, a Bybit, a Kraken, a KuCoin és a Gate io is támogatja.

Aggodalmak az Ethena kapcsán

A kriptovalutákkal kapcsolatos alapvető aggodalmak természetesen az Ethena-t sem kerülik el. Az új és innovatív pénzügyi technológia algoritmikus stablecoinja azonban több veszélyt hordoz magában, mint a fiat-fedezetű versenytársai. A 2022 májusában tapasztalt Anchor Protocol-Terra Luna-UST összeomlás szintén az algoritmikus stablecoin vesztét okozta, az extrém piaci eseményre az algoritmus nem volt felkészülve, az UST pedig a földdel vált egyenlővé.

A stablecoinok piacán eléggé egyértelmű a verseny azáltal, hogy a Tether és a Circle termékei közel 80%-os részesedéssel bírnak, az új versenyzőknek valami nagyon új technológiával és küldetéssel kell előrukkolni, ha szeretnének egy nagyobb szeletet a tortából. Az Ethena esetében a decentralizációnak és a szabályozási környezetnek való megfelelés még fennáll, mint esedékes probléma, melyre az Ethena Labs igyekszik megoldást találni, azonban sok függ a piac reakciójától.