Megbírságolta a SEC az EtherDelta DEX-et

Az amerikai értékpapír és tőzsde bizottság (SEC) nem regisztrált értékpapír tőzsde működtetés vádjával vádolja Zachary Coburnt az EtherDelta DEX alapítóját, jelentette a CoinDesk.

A szabályozó érvelése szerint az EtherDelta DEX, ami másodlagos piacként funkcionál az ERC-20 tokeneknek, és piactérként a vevőknek és eladóknak az ethereum adásvételéhez, digitális eszköz értékpapír tőzsdének ítélte. Ügyleti könyvet használt, egy ügyletet listázó honlappal és egy Ethereumon fejlesztett okos szerződéssel, közölte az ügynökség.

Az “EtherDelta okos szerződés úgy lett kódolva, hogy validálja az ügyleti üzeneteket, jóváhagyja az ügyleti felhasználási feltételeket, végrehajtsa a párosított megbízásokat és úgy irányítsa az elosztott főkönyvet, hogy az frissítve mutassa az ügyletet,” áll a SEC jelentésben.

Az EtherDelta felhasználók több mint 3,6 millió ügyletet hajtottak végre 18 hónap alatt “ERC-20 tokenekért, beleértve olyan tokenekkel amelyek a szövetségi értékpapír törvények szerint értékpapírnak minősülnek,” majd a jelentés hozzátette:

“Szinte az összes EtherDelta DEX ügylet azután jött létre, miután a Bizottság kiadta a 2017-es DAO jelentését, ami megállapította, hogy bizonyos digitális eszközök, mint a DAO tokenek értékpapírt képviselnek és a platform egyben lehetővé tette a kereskedést ezekkel a digitális eszköz értékpapírokkal, amik a SEC szabályok értelmében a tőzsdék regisztrálnak vagy mentesség hatálya alatt működnek.”

A platform nem regisztrált mint tőzsde vagy kért mentességet, állítja a SEC.

A SEC végrehajtási osztályának társelnöke Stephanie Avakian egy közleményben kifejtette, az “EtherDelta mind a felhasználói felületét, mind a mögöttes funkcionalitását mint nemzeti online értékpapír tőzsde határozta meg és szükséges, hogy regisztráljon a SEC-nél vagy felmentést kérjen.”

Coburn már orvosolta a mulasztását, áll a jelentésben. Ugyan nem ismerte el vagy utasította el a vádakat, de ennek ellenére 383 000 dollár összeg bírságot befizetett a SEC-nek.

A SEC hozzátette, Coburn együttműködött a szabályozóval ezért alacsonyabb büntetésben részesült.

Soha ne tarts nagyobb összeget centralizált kriptotőzsdéken és a nagyobb biztonság érdekében használj decentralizált kriptotőzsdéket (DEX-eket).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük