Kik voltak az Ethereum alapítói és mit csinálnak most?

Ezen a héten lett az Ethereum öt éves, ennek tiszteletére most bemutatjuk az alapítótagokat, és megnézzük, mivel is foglalkoznak most.

Azon a nevezetes összejövetelen 2014. június 7-én Zugban, egy svájci kis településen az Ethereum nyolc alapítótagja kibérelt egy kis hétvégi házat mélyen az erdőben. A házat maguk között űrhajónak nevezték, és azért jöttek össze, hogy megalkossanak egy olyan új blokklánc technológiát, amely mára a világ második legnagyobb blokklánc platformjává vált.

Hivatalosan sosem írták alá az Ethereum alapító okiratát, pedig eredetileg azért jöttek ott össze. De ott akkor eldőlt, hogy ez a nyolc ember egy kivételes dolgot alkotott. A víziójuk az volt, hogy non-profit elven működjön a startup-juk. Ez ma is így van, viszont közben 27 milliárd dollár értékű platformmá nőtte ki magát az Ethereum.

Mára már csak egy alapító a nyolc közül dolgozik aktívan az Ethereumon. “Pedig mindegyik nagy személyiség volt, hatalmas egóval, egyik okosabb mint a másik,” jellemezte őket Camila Russo, az Infinite Machine című könyv szerzője. A most nemrégen megjelent könyv az első kötet, amely végigköveti az Ethereum történetét a kezdetektől napjainkig. Russo hozzá is tette, hogy “pont az a nagy egó az egyik oka, ami miatt ők nyolcan már nem dolgoznak együtt. Mindegyik túl nagy és okos volt ahhoz, hogy ez hosszútávon működni tudjon együtt.

A legtöbbjük azonban máig nagyon aktív a kriptoökoszisztémában. Most tehát áttekintjük, hogy mit is csináltak ők nyolcan az eltelt öt évben.

1.Vitalik Buterin

Vitalik Buterin - Ethereum társalapító

Az Ethereum ötlete gy 19 éves, orosz-kanadai állampolgárságú számítógépes zseni és Bitcoin Magazine író, Vitalik Buterin fejéből pattant ki 2013. novemberében. Buterin az Ethereum fehérkönyvét azután írta meg, hogy már három éve tanulmányozta a kriptoszektor működését. Ez a dokumentum volt az ő válasza a Bitcoin limitációjára. Egy platform megépítését javasolta, amely megteremti bármilyen decentralizált, cenzúraellenes alkalmazásnak a működését.

Buterin a kezdetekben egy félős, visszahúzódó vezető volt, de az idő és a tapasztalat őt is szépen fejlesztette. A fiatalsága és a szenvedélye – és maga a tény, hogy az Ethereum elve egy jó ötlet volt – egy inspirációs erővé változtatta a fiatalembert, és az elköteleződését az Ethereum iránt még ma sem kérdőjelezheti meg senki.

Az elmúlt egy évben egy kicsit újra hátrább lépett, de csak azért, hogy az Ethereum 2.0-ra fókuszálhasson. Ez az új fázisa a platformnak biztosítja majd a megoldás skálázhatóságát is. Habár vannak kételkedők, ő teljes mértékben meg van győződve róla, hogy még az év vége előtt kijön a továbbfejlesztett új verzió.

Mára ő maradt az egyetlen alapító a nyolc közül, aki direktben és aktívan a platformon dolgozik.

2. Mihai Alisie

Mihai

Mihai Alisie Vitalik Buterinnel dolgozott együtt a Bitcoin Magazine-nál az Ethereum előtt.
Mihai, kibernetikai közgazdászként diplomázott, coachként dolgozott és aktív pókerjátékos volt hazájában Romániában, amikor először hallott a Bitcoinról. 2011-ben került kapcsolatba Buterinnel, és együtt döntöttek arról, hogy elindítják a Bitcoin Magazine-t, utána pedig együtt dolgoztak Buterinnal az Egora-n, egy decentralizált eBay-en a Bitcoin számára.

Alisie segítette létrehozni az Ethereum svájci bázisát, ő végezte a startup megalapításának ügyes-bajos dolgait. Ami végképp nem volt könnyű, főleg úgy, hogy egy kriptocégről beszélünk. Sokat küzdött a bankszámlák megnyitásával, tárgyalt a jogászokkal, és neki kellett megteremteni a jogi keretrendszert a kezdeti kereskedési kampányokhoz.

A kezdeti napokban úgy lehetett jellemezni magunkat, mint okos, de egyszerű emberek hatalmas ötletekkel, és még nagyobb ambíciókkal. Egyáltalán nem volt világos számunkra, hogy ebből siker lehet,” nyilatkozta Mihai.

2015-ig volt az Ethereum Alapítvány alelnöke, akkor azonban kivált, és azóta a figyelmét az Akashára fókuszálja. Az Akasha egy keretrendszert nyújt az Ethereum számára a közösségi együttműködés, kollaboráció és a projektek fejlesztése területén.

Mára tehát már nem annyira van bevonva az Ethereum mindennapjaiba mint korábban, de a közösségi háló kezdeményezése egyre jobban fut, és az Ethereum 2.0 indulása az ő projektjén is sokat dobhat.

3. Anthony Di Iorio

Iorio

Buterinhez hasonlóan Di Iorio is Torontóból származik. Anthony azonban bővelkedett a pénzben a családi örökségnek köszönhetően. Sok pénzt fektetett be a marketing területén és a startupok világában, köztük például 1 millió fonttal szállt be egy geotermikus fúrásokkal foglalkozó cégbe mielőtt a Bitcoin megragadta az ő figyelmét is. Buterinnel egy Bitcoin meetupon találkozott, amit ő maga szervezett 2012. novemberében. Ő az első között volt, akit felkértek, hogy legyen az Ethereum alapítóinak egyike.

Azonban Di Iorio nem feltétlenül értett együtt azzal az irányvonallal, hogy az Ethereum non-profit irányba menjen el, magyarázta Russo. Mikor ez a vonal erősödött és egyértelművé vált a döntés, akkor hátrébb is lépett.

Az Ethereum után Di Iorio a Torontói Értéktőzsde digitális vezetőjéként dolgozott egy rövid ideig, de aztán továbbállt, és megalapította a Decentral-t. A Decentral fejleszti a Jaxx digitális kriptotárcát, ami 2018. májusában indult. Ugyanebben az évben Di Iorio felkerült a Forbes listájára is mint a 20 leggazdagabb ember a kriptoszférában, a vagyonát 750-1000 millió dollár közé becsülik.

2019. szeptemberében adta át a Decentral vezérigazgatói pálcáját másnak, és Russo szerint azóta Di Iorio fókusza az egészségügyre és a gyógyításra épülő piacra tevődött át.

4. Amir Chetrit

Buterin Amirral egy Bitcoin üzleti konferencián találkozott Amszterdamban 2013. szeptemberében. Az amerikai-izraeli állampolgárságú fiatalember az egyetemen informatikát tanult, de pár év után otthagyta, és az ingatlanbefektetések területén próbált szerencsét a 2008-as nagy pénzügyi válság előtti időszakban. Azonban a krízis az ő hitét is megingatta a tradicionális pénzügyi rendszerben.

Ezután kezdett el Bitcoinnal foglalkozni, és mikor először találkozott Buterinnel, akkor már egy izraeli startupnál, a Colored Coins-nál dolgozott. A startup projektje az volt, hogy a valós világban működő eszközöket tokenek formájában menedzseljék a Bitcoin hálózaton keresztül. Buterin szintén besegített ebbe a projektbe mielőtt az Ethereummal kezdett volna el foglalkozni. 2013. decemberében szólt Chetritnek, hogy csatlakozzon hozzá.

Azon a nevezetes 2014. júniusi találkozón több fejlesztő és alapító is nehezményezte, hogy nem foglalkozik eleget az Ethereummal. Ekkor beleegyezett, hogy visszalép, és csak alapítótagként működik közre ezek után.

Manapság ő is több különféle blokklánc projektben is benne van, azonban kerüli a nyilvánosságot, ezért kevés információ van róla Russo szerint.

5. Charles Hoskinson

Hoskinson

Charles Hoskinson mindig is matematikus akart lenni. Azonban kiábrándult ebből a szakmából, és figyelmét a Bitcoin felé fordította. Hawaii-on született, azonban Coloradóban nevelkedett. Buterinnek Anthonyi Di Iorio mutatta be. De ő már akkor ismert figura volt a kriptoszférában, több decentralizált kriptotőzsde indulásához gyűjtött pénzt befektetőktől.

2013. decemberében lett az Ethereum vezérigazgatója, és nagyon sokat dolgozott ő is az Ethereum Alapítvány megteremtésén. Azonban ő is a kezdetek óta azon az állásponton volt, hogy az Ethereumot profitorientált vállalattá kell alakítani, ami nemtetszést váltott ki több alapítónál is. Ez vezetett később a kiválásához is. Russo szerint nagyon megviselte őt, mikor közölték vele, hogy ott kell hagyni az Ethereumot.

Hoskinson aztán beállt az Ethereum Classic támogatói csoportjába, ami egy vitatott 2016-os Ethereum hard forknak lett az eredménye. Nem sokkal később pedig elindította a Cardanot, ami mára a hatodik legnagyobb kapitalizációjú kriptovalutává nőtte ki magát.
Megvagyok róla győződve, hogy a Cardano lesz az Ethereum gyilkosa,” nyilatkozta Russonak Charles.

6. Gavin Wood

Wood

Gavin Wood brit programozót a Bitcoin evangelisták, Amir Taaki és Johnny Bitcoint vezették be a kriptoszférába, és ők mutatták meg neki Vitalik fehérkönyvét is. Ezután kapcsolatba lépett Buterinnel, és felajánlotta neki, hogy segít az Ethereum megírásában C++ programnyelven. Miamiban találkozott először az öt ősalapítóval a 2014-es januári észak-amerikai Bitcoin konferencia előtt. Ezen a konferencián beszéltek nyíltan először az Ethereum ötletéről.

Miután ő először implementálta le az Ethereum teszthálózatot, joggal követelte helyét a főtáblánál. 2014. áprilisában kiadta az Ethereum sárgakönyvét, ami Vitalik fehérkönyvének volt a technikai specifikációja. Ő volt az, aki először javasolta az Ethereum saját programnyelvének, a Solidity-nek a megalkotását is.
Ő valóban úgy gondolja, hogy ő az Ethereum főépítője, és a bizonyítékok valóban ezt támasztják alá,” fejtette ki Russo. „Szerinte neki sokkal fontosabb szerepe volt az Ethereum megalkotásában mint Vitaliknak.

Wood később is továbbdolgozott az Ethereum kódon a Parity-n keresztül. A Parity-t egy társával, Jutta Steinner-rel közösen alapították. Ma már azonban a Web3 Foundation-nél dolgozik, és egy Ethereum versenytár blokklánc projektet, a Polkadot-ot fejlesztik.

7. Jeffrey Wilcke

Wilcke

Jeffrey Wilcke szintén programozó, aki Hollandiában élt és a Mastercoin projektet dolgozott, amikor először hallott az Ethereumról. Annyira belelkesült, hogy titokban elkezdte leprogramozni azt a Google saját nyelvén a Go-n. Az alapítók listájára 2014 elején került fel Gavin Wood-dal közösen.

Wilcke körülbelül akkor kezdte el írni a saját Go Ethereum implementációját, amit később ’Geth’-nek hívott, mikor Wood elkezdte programozni a saját verzióját C++ nyelven. De mivel az egyik sem ismerte a másikat, mind a ketten külön-külön dolgoztak a saját verziójukon. Később mikor kiderült, hogy létezik két verzió, akkor nagy szerencsének bizonyult, mert mindig volt egy back-up megoldás.

De néhány érdekes hard fork, hackertámadás és a fia születése után Wilcke átadta a Geth felügyeletét a jobbkezének, Peter Szilagyinak.
Ma, Wilcke testvérével Joey-val közösen egy videojáték fejlesztő stúdiót irányítanak, a Grid Games-t. Az elmúlt hetekben nagyobb mennyiségben adott el ethert, hogy ebből finanszírozza a fejlesztőcége működését. A Grid Games ugyanis éppen bővül, új programozókat keresnek.

8. Joseph Lubin

Joseph Lubin az alapítók közül a legtapasztaltabb. Villamosmérnökként és programozóként végzett 1987-ben a Princeton Egyetemen.
Nagyon érdekes karrierje volt a szoftverfejlesztés, zenegyártás, üzlet és pénzügy területén mielőtt rátalált a kriptoszférára. Felvette a kapcsolatot a másik kanadai sorstárssal, Di Iorio-val a Bitcoin Alliance of Canada szervezeten keresztül. Később mutatták be Buterinnek, és felkérték, hogy legyen az alapítók egyike. De Iorio és Lubin bőséges finanszírozásának köszönhető, hogy a kezdetekben az Ethereum fenn tudott maradni a víz felszínén.

Lubin is azon csoportba tartozott, akik a profit alapú működést preferálták, és ilyen platformot akart építeni. Azonban a többiek máshogy döntöttek.

Később Lubin saját céget alapított Consensys néven. A Consensys egy inkubátor lett különféle blokklánc startupoknak. De emellett máig sok befolyásos Ethereum partner gyűjt – mint a JPMorgan, CME Group, BNY Mellon, Credit Suisse, Banco Santander, BBVA, ING, UBS, BP, Intel, and Microsoft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük