Ethereum árfolyamelemzés – szorult helyzetben a bányászok

Az Ethereum hálózata újfent szieszta módban miután február 27-ig nem várható érdemi lépés a Constantinople hard fork ügyében. A nehézségi időbomba beütésével pedig a bányászok napi ETH jutalma rekordalacsony szintre állt be még tovább csökkentve a bányászok profitabilitását. Ha továbbra is ilyen alacsony ETH árfolyamokkal kell számolni, akkor ahogy a bitcoinnál is láthattuk, az ether bányászok is elkezdhetik lehúzni a rolót. Szomorkásra sikeredett bevezetőnk után lássuk az ether árfolyamának technikai elemzését.

Ethereum árfolyamelemzés

A múlt hét óta emelkedésnek indult az ETH köszönhetően a kriptopénzpiacok általános erősödésének. Ahogy az árfolyam fontos ellenállás szintekhez érkezik, szépen lassan kirajzolódik a hetekben várható ármozgás is, mely megállapításához exponenciális mozgóátlagokat (EMA), grafikonmintákat és Ichimoku felhőt használunk.

A fontos támasz és ellenállás szinteket alapul véve az ETH-nél minimális esély van arra, hogy áttöri a 380 dolláros szintet anélkül, hogy ne stabilizálódna előtte egy hosszú konszolidációs időszakban. A jelenlegi alj, ha 80 dollárnál nem tart ki, akkor a következő támasz az előző konszolidációs szintnél, 50 dollárnál található. A zóna egyben pszichológiai támasz is, hasonlóan a 100 USD-hoz.

A volumen ugyanakkor folyamatosan esett az elmúlt hetekben, ami árfolyam konszolidációt jelez előre a következő komolyabb mozgás előtt. Egy Ádám és Éva dupla alj valamint egy bikás forduló minta már lassan kivehető a charton. A minta ismertetőjegyei, mint a V és U alakú ármozgások jól kivehetőek, melyekkel megnövekedett kereskedési volumen is együtt járt mikor az ellenállás és támasz szinteket sikerült áttörni. Az 1.618-as Fibonacci kiterjesztés a 200 és a 250 dolláros szinteken áll.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

A napos charton 2018 júniusában megjelent az 50/200 EMA halálkereszt. A 2018 májusi aranykeresztre rátelepült a medvés fordulóminta, a fej és váll minta. Ugyan az EMA-k medvésen keresztezték egymást, de a 200 EMA, mint fontos fordulószint fog szerepet játszani, mely pillanatnyilag 206 dolláron áll. Ez az ellenállás zóna egyben megfelel az Ádám és Éva grafikonminta célzónájának is.

Regisztráció nélkül, olcsó váltási díjakkal tudsz kriptopénzeket vásárolni a Coinmixed.eu kriptotőzsdén. Bitcoin, ether, litecoin, tether stabilcoin és a magyar sikerprojekt tokenje egy helyen.

A long/short nyílt megbízások a Bitfinexen (felső szakasz, lenti grafikon) a longoknak kedvez, és rápillantva, bőven többségben vannak a vevők, nem messze a 2018-as rekordtól. A short megbízások száma nagyot zuhant az elmúlt hetekben. Egy komolyabb áresés könnyen mehet át extrémbe mivel a Bitfinex/BitMex longolók dönthetnek úgy hogy eladják etherjeiket, hogy így csökkentsék a long megbízásaik veszteségét. Ezt a jelenséget hívjuk “long squeeze”-nek. Jelenleg nincs aktív RSI vagy volumen divergencia.

Az Ichimoku felhőt kielemezve négy metrikát használunk egy trend létezésének konfirmálására: aktuális árfolyam a felhőhöz viszonyítva, a felhő színe (piros a medvés, zöld a bikás), a Tenkan (T) és a Kijun (K) keresztet, valamint a leszakadó távolságot. A legjobb pozíciónyitási pont mindig akkor adódik, mikor a legtöbb indikátor medvésről bikásra vált át, vagy fordítva.

A jelenlegi állapot az Ichimoku metrikák alapján a napos charton 10/30/60/30 időtartamokra medvés: az árfolyam a felhő alatt van, a felhő is medvés, TK-kereszt szintén, a leszakadó távolság (Lagging Span) pedig a felhő alatt az árfolyamon van. Egy klasszikus long belépésnek nincs addig értelme, amíg az árfolyam nem kúszik a felhő fölé, ami akár már a héten bekövetkezhet.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

A dupla beállításoknál (20/60/120/30) használt felhő indikátorok szintén medvések: az árfolyam a felhő alatt, a felhő medvés, TK-kereszt medvés a leszakadó távolság pedig az árfolyamon a felhő alatt található.

Ismétlésképp: addig nem várhatunk hagyományos értelemben vett long belépést, amíg az árfolyam a felhő fölött helyezkedik el. Erre 2018 januárja óta nem volt példa. Egy Kumo fordulásra vagy Kumo kitörésre nem lehet számítani legalább márciusig. Ha az árfolyam egy bikás TK-kereszttel lép be a felhőbe, akkor az árfolyam a lapos Kumo felé veheti az irányt, ami jelenleg 150 USD.

A négy órás charton viszont a felhő metrikák bikásak egy közeledő bikás 50/200 EMA keresztezéssel és növekvő medvés divergenciával. Habár a bikás 50/200 EMA keresztezés egy komoly beszállási pont a vevőknek, de az ár valószínűleg visszatér a 200 EMA-hoz a 4 óráson még azelőtt hogy emelkedésnek indulhatna. A Kijun jelenleg 113 dolláron áll és támaszként szolgál az ár-visszahúzódáskor. A korábbi lapos Kumo 138 dollárnál ellenállásba mehet át a következő emelkedés előtt.

Végezetül térjünk rá az ETH/BTC párra. A felhőmetrikák alapján semleges – bikás kondíció jellemzi, ahogy az ár az első bikás Kumo kitöréssel flörtöl 2018 májusa óta. Az 50/200 EMA-k medvésen keresztezték egymást és január 5-én érintették a 200-as EMA-t. A Bitfinex ETH/BTC short/long nyitott pozíciók (felső szakasz) alapján masszívan dominálnak a vevők. Aktív RSI vagy volumen divergenciára nincs jel.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

Következtetés a korábbi hírek és a technikai elemzés alapján

Az ETH fundamentálisok jövőbeli helyzetét nem érdemes elemezni mindaddig, amíg a hálózatfrissítés bevezetésre nem kerül február 27-én. Tény viszont, hogy a nehézségi időbomba időszakosan negatívan érinti a bányászok jövedelmezőségét. Amennyiben az ETH árak ilyen alacsony szinten maradnak, akkor sok bányász dönthet úgy, hogy lekapcsol az Ethereumról csökkentve a teljes hálózati hashrátát. Ez hashráta koncentrációhoz vezethet a bányászok körében, csökkentve a decentralizációt, de egyben újabb érvekkel szolgálva a ProgPoW EIP bevezetése mellett. Ugyan a PoS ETH 2.0 még a korai szakaszában van, de a változtatások kódolása már javában folyik.

2018-hoz képest rekord alacsony szinten tartózkodnak az ICO inputok és outputok. Az ökoszisztéma egyik fundamentális gyengéi a jelen medvepiacok között a korábbi ICO projektek jelentős ETH letétjei és amennyiben finanszírozási nehézségekkel kell szembesülniük a drasztikus árfolyamgyengülés miatt, akkor kénytelenek lesznek még több ETH-et likvidálni tartalékaikból. Az eladói nyomás mindaddig fenn fog állni, amíg piacra nem kerülnek az első valid szabályozott STO-k (értékpapír tokenértékesítés).

Az elkövetkező hetekben továbbra is árfolyam volatilitás várható mindaddig, míg a 27-ei hard fork le nem tisztítja az ETH ára körüli bizonytalanságokat. A technikai indikátorok a medvés kilátásoknak kedveznek, de benne van a bikás fordulat is. Ugyan a trendindikátorok nem mutatnak azonnali árfolyam fordulót, de a bikás grafikonminta fordulót indukál 200 dollárnál, ami szintén leolvasható a 200-as EMA ellenállás szintjén is a napos charton. Az 50 és 100 dolláros támaszok továbbra is lényegesek, ahogy a 2017-es időszak konszolidációs zónái.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.