Ethereum árfolyamelemzés – szorult helyzetben a bányászok

Az Ethereum hálózata újfent szieszta módban miután február 27-ig nem várható érdemi lépés a Constantinople hard fork ügyében. A nehézségi időbomba beütésével pedig a bányászok napi ETH jutalma rekordalacsony szintre állt be még tovább csökkentve a bányászok profitabilitását. Ha továbbra is ilyen alacsony ETH árfolyamokkal kell számolni, akkor ahogy a bitcoinnál is láthattuk, az ether bányászok is elkezdhetik lehúzni a rolót. Szomorkásra sikeredett bevezetőnk után lássuk az ether árfolyamának technikai elemzését.

Ethereum árfolyamelemzés

A múlt hét óta emelkedésnek indult az ETH köszönhetően a kriptopénzpiacok általános erősödésének. Ahogy az árfolyam fontos ellenállás szintekhez érkezik, szépen lassan kirajzolódik a hetekben várható ármozgás is, mely megállapításához exponenciális mozgóátlagokat (EMA), grafikonmintákat és Ichimoku felhőt használunk.

A fontos támasz és ellenállás szinteket alapul véve az ETH-nél minimális esély van arra, hogy áttöri a 380 dolláros szintet anélkül, hogy ne stabilizálódna előtte egy hosszú konszolidációs időszakban. A jelenlegi alj, ha 80 dollárnál nem tart ki, akkor a következő támasz az előző konszolidációs szintnél, 50 dollárnál található. A zóna egyben pszichológiai támasz is, hasonlóan a 100 USD-hoz.

A volumen ugyanakkor folyamatosan esett az elmúlt hetekben, ami árfolyam konszolidációt jelez előre a következő komolyabb mozgás előtt. Egy Ádám és Éva dupla alj valamint egy bikás forduló minta már lassan kivehető a charton. A minta ismertetőjegyei, mint a V és U alakú ármozgások jól kivehetőek, melyekkel megnövekedett kereskedési volumen is együtt járt mikor az ellenállás és támasz szinteket sikerült áttörni. Az 1.618-as Fibonacci kiterjesztés a 200 és a 250 dolláros szinteken áll.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

A napos charton 2018 júniusában megjelent az 50/200 EMA halálkereszt. A 2018 májusi aranykeresztre rátelepült a medvés fordulóminta, a fej és váll minta. Ugyan az EMA-k medvésen keresztezték egymást, de a 200 EMA, mint fontos fordulószint fog szerepet játszani, mely pillanatnyilag 206 dolláron áll. Ez az ellenállás zóna egyben megfelel az Ádám és Éva grafikonminta célzónájának is.

A long/short nyílt megbízások a Bitfinexen (felső szakasz, lenti grafikon) a longoknak kedvez, és rápillantva, bőven többségben vannak a vevők, nem messze a 2018-as rekordtól. A short megbízások száma nagyot zuhant az elmúlt hetekben. Egy komolyabb áresés könnyen mehet át extrémbe mivel a Bitfinex/BitMex longolók dönthetnek úgy hogy eladják etherjeiket, hogy így csökkentsék a long megbízásaik veszteségét. Ezt a jelenséget hívjuk “long squeeze”-nek. Jelenleg nincs aktív RSI vagy volumen divergencia.

Az Ichimoku felhőt kielemezve négy metrikát használunk egy trend létezésének konfirmálására: aktuális árfolyam a felhőhöz viszonyítva, a felhő színe (piros a medvés, zöld a bikás), a Tenkan (T) és a Kijun (K) keresztet, valamint a leszakadó távolságot. A legjobb pozíciónyitási pont mindig akkor adódik, mikor a legtöbb indikátor medvésről bikásra vált át, vagy fordítva.

A jelenlegi állapot az Ichimoku metrikák alapján a napos charton 10/30/60/30 időtartamokra medvés: az árfolyam a felhő alatt van, a felhő is medvés, TK-kereszt szintén, a leszakadó távolság (Lagging Span) pedig a felhő alatt az árfolyamon van. Egy klasszikus long belépésnek nincs addig értelme, amíg az árfolyam nem kúszik a felhő fölé, ami akár már a héten bekövetkezhet.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

A dupla beállításoknál (20/60/120/30) használt felhő indikátorok szintén medvések: az árfolyam a felhő alatt, a felhő medvés, TK-kereszt medvés a leszakadó távolság pedig az árfolyamon a felhő alatt található.

Ismétlésképp: addig nem várhatunk hagyományos értelemben vett long belépést, amíg az árfolyam a felhő fölött helyezkedik el. Erre 2018 januárja óta nem volt példa. Egy Kumo fordulásra vagy Kumo kitörésre nem lehet számítani legalább márciusig. Ha az árfolyam egy bikás TK-kereszttel lép be a felhőbe, akkor az árfolyam a lapos Kumo felé veheti az irányt, ami jelenleg 150 USD.

A négy órás charton viszont a felhő metrikák bikásak egy közeledő bikás 50/200 EMA keresztezéssel és növekvő medvés divergenciával. Habár a bikás 50/200 EMA keresztezés egy komoly beszállási pont a vevőknek, de az ár valószínűleg visszatér a 200 EMA-hoz a 4 óráson még azelőtt hogy emelkedésnek indulhatna. A Kijun jelenleg 113 dolláron áll és támaszként szolgál az ár-visszahúzódáskor. A korábbi lapos Kumo 138 dollárnál ellenállásba mehet át a következő emelkedés előtt.

Végezetül térjünk rá az ETH/BTC párra. A felhőmetrikák alapján semleges – bikás kondíció jellemzi, ahogy az ár az első bikás Kumo kitöréssel flörtöl 2018 májusa óta. Az 50/200 EMA-k medvésen keresztezték egymást és január 5-én érintették a 200-as EMA-t. A Bitfinex ETH/BTC short/long nyitott pozíciók (felső szakasz) alapján masszívan dominálnak a vevők. Aktív RSI vagy volumen divergenciára nincs jel.

Ethereum árfolyamelemzés - szorult helyzetben a bányászok

Következtetés a korábbi hírek és a technikai elemzés alapján

Az ETH fundamentálisok jövőbeli helyzetét nem érdemes elemezni mindaddig, amíg a hálózatfrissítés bevezetésre nem kerül február 27-én. Tény viszont, hogy a nehézségi időbomba időszakosan negatívan érinti a bányászok jövedelmezőségét. Amennyiben az ETH árak ilyen alacsony szinten maradnak, akkor sok bányász dönthet úgy, hogy lekapcsol az Ethereumról csökkentve a teljes hálózati hashrátát. Ez hashráta koncentrációhoz vezethet a bányászok körében, csökkentve a decentralizációt, de egyben újabb érvekkel szolgálva a ProgPoW EIP bevezetése mellett. Ugyan a PoS ETH 2.0 még a korai szakaszában van, de a változtatások kódolása már javában folyik.

2018-hoz képest rekord alacsony szinten tartózkodnak az ICO inputok és outputok. Az ökoszisztéma egyik fundamentális gyengéi a jelen medvepiacok között a korábbi ICO projektek jelentős ETH letétjei és amennyiben finanszírozási nehézségekkel kell szembesülniük a drasztikus árfolyamgyengülés miatt, akkor kénytelenek lesznek még több ETH-et likvidálni tartalékaikból. Az eladói nyomás mindaddig fenn fog állni, amíg piacra nem kerülnek az első valid szabályozott STO-k (értékpapír tokenértékesítés).

Az elkövetkező hetekben továbbra is árfolyam volatilitás várható mindaddig, míg a 27-ei hard fork le nem tisztítja az ETH ára körüli bizonytalanságokat. A technikai indikátorok a medvés kilátásoknak kedveznek, de benne van a bikás fordulat is. Ugyan a trendindikátorok nem mutatnak azonnali árfolyam fordulót, de a bikás grafikonminta fordulót indukál 200 dollárnál, ami szintén leolvasható a 200-as EMA ellenállás szintjén is a napos charton. Az 50 és 100 dolláros támaszok továbbra is lényegesek, ahogy a 2017-es időszak konszolidációs zónái.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük