Rekordalacsony szinten a napi Ethereum blokkjutalom

Ahogy beüt az Ethereum Jégkorszak, úgy csökken fokozatosan a napi ETH blokkjutalom 20 000-ről 13 000-re.

Vasárnap óta először az Ethereum bányászok minden eddiginél kevesebb ETH-et vájárkodhatnak össze. A napi érmekínálat-gyarapodás mintegy 2000 ETH-tel kevesebb, mint 2017 szeptemberében volt, mikor a nehézségi bomba 15 000-re vitte le a blokkjutalmat.

A forgalomba kerülő friss ETH kínálat egészen a Proof-of-Stake (PoS) Beacon lánc év végi bevezetéséig fennmarad, ami után újból harmadolódni fog.

A közeljövőben egy rövid időre 10 000 ETH/nap környékére fog esni, de csak addig, amíg be nem vezetik a Constantinople hálózatfrissítést (várhatóan február végén), ami után kitolódik a nehézségi időbomba és körülbelül 13 400 ETH-ben stabilizálja a napi kibocsátást.

A lépéssel a Bitcoin hálózat 4%-os inflációjával kerülne párba az újonnan bányászott napi ETH kínálat, majd az év végére 2%-ra esne, hasonlóan a Bitcoinéhoz, mely várhatóan 2020-ban felezi blokkjutalmát 12.5-ről 6.25-re.

Vasárnapot megelőzően az ETH inflációs rátája 7% körül volt, ami sokak szerint túl magas és hozzájárult 2018-ban a több mint 80%-os értékvesztéséhez.

Ahogy a Binance Coin (BNB) esetében is, a csökkent kínálat kedvezett a hirtelen 20%-os árfolyam erősödésnek, melynek köszönhetően az Ethereum hajszállal ugyan, de megint a második legnagyobb piaci kapitalizációjú altcoin.

Február 8-a óta az árfolyam 100 dollárról 120 dollárig erősödött, a CME határidős shortok száma 320 000-ről 214 000-re csökkent, a long megbízások pedig 400 000-ről 460 000-re nőttek.

Az Ethereum blokkideje is nőtt és a korábbi 15 másodperc helyett 21 másodpercre van szükség egy blokk hálózati hitelesítéséhez és “felfűzésére” a blokkláncra. A lassulás hatására csökkent a tranzakciók száma 580 000-ről 380 000-re. Az ETH Gas Station adatai alapján a díjak továbbra is filléresek és a hálózati kapacitás 60%-on áll.

Miért van szükség a nehézségi időbomba kitolására?

A hálózat nehézségi időbombája segítségével hatékonyan lehet áttérni a jövőben a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmusról a Proof of Stake (PoS) mechanizmusra anélkül, hogy komolyabb hálózati nehézséggel kelljen számolni azután, miután egyre kevésbé lesz jövedelmező a minerek számára az ETH bányászat.

Amint beüt a jégkorszak, a bányász nehézség elkezd exponenciális ütemben növekedésnek indulni. Ahogy telik az idő, a nehézségi ugrások egyre komolyabbakká válnak és a nehézségi növekedések is frekventáltabbakká válnak, majd végezetül egyáltalán nem éri meg ETH blokkokat bányászni.

A PoS áttérést már egy ideje húzza-halassza az ETH közösség és a jégkorszakot kétszer állították/állítják vissza: egyszer 2017. szeptemberében, majd most, február végén a Constantinople hálózatfrissítés bevezetésével.

A visszaállításkor a hálózat visszatér a nehézségi bomba előtti normál kerékvágásba, a kb. 14-15 másodperces blokkidőhöz, de a csökkentett napi Ethereum blokkjutalom 13 400-ra a 20 000-ről megmarad.

2020 februárjában újra beütne a nehézségi időbomba, de addigra, ha minden az Ethereum hivatalos ütemterve szerint megy, akkor már kész lesz a PoS Beacon Chain frissítés, ami a blokkonkénti jutalmat 0.82 ETH-re redukálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük