Ethereum (ETH) bányászat videokártyával

Üdv mindenkinek! Csóró Bányász vagyok és mostantól hébe-hóba bányász témájú cikkekkel jelentkezem a Bitcoin Bázis oldalán. A héten egy rövid alapozóban bemutatom hogyan működik az Ethereum (ETH) bányászat videokártyával.

Kezdjünk is neki!

Ethereum (ETH) bányászat videokártyával – csak a gyakorlat

Ha még nem bányásztál, de szeretnéd kipróbálni akkor a legelső lépés, ha beszerzel egy ETH kriptowalletet. A Bitcoin Bázison már van egy elég átfogó wallet lista útmutató, de az inkább a bitcoinra vonatkozik. Én a következő három coin tárcát használom egyszerre:

 • https://www.myetherwallet.com -> nyílt forráskódú, kliens oldalú Ethereum wallet amivel annyi új wallet privát kulcsot generáltok amennyit akartok. Ide gyűjtöm a tokeneket, erről később írok egy cikket hogy miért is.
 • https://www.coinbase.com -> a Coinbase jól ismert kriptováltó és wallet, eddig egyetlen egyszer sem érte hack így a legmegbízhatóbbak közé tartozik. Egyszerű, letisztult, gyorsan lehet venni és eladni ETH-t, BTC-t, LTC-t…stb.
 • https://www.exodus.io -> az Exodus egy multi-kriptovaluta tárca amiben tudsz tárolni bitcoint (BTC), ethereumot (ETH), litecoint (LTC), DASH-t, bitcoin cash-t (BCH) stb. Van egy beépített váltó is rajta, ahol azonnal tudsz coint váltani. Támogatja az ETC-t (Ethereum Classic) is, amit szintén jövedelmezően lehet bányászni.

[su_box title=”A szerzőről” style=”glass”]Csóró Bányász vagyok és szeretnék segíteni minden kezdő és haladó bányásznak! Ha segítség kell RIG építésben, összeszerelésben vagy elakadtál, esetleg kevesebbet tud a kártyád akkor fordulj nyugodtan hozzám a [email protected] e-mail címen és akár Teamviewer segítségével megpróbálom orvosolni a problémát. Nagyon sok apróság van amivel több MH/s varázsolható a poolodra kevesebb energia felhasználásával és hűvösebbek is lesznek a kártyáid![/su_box]

Mire van szükségünk?

 • 1 db alaplapra: legalább 6db PCI-E csatlakozóval így már 6db videokártyát lehet csatlakoztatni a gépünkhöz RISER segítségével
 • 1 db processzorra: nem kell nagy, sőt, ha bányászgépet építünk a legolcsóbb is bőven elég
 • Legalább 4 GB memória
 • 1 db HDD vagy SSD, legalább 60 GB.
 • 1 db bitang táp – attól függ, hogy mennyi GPU-t szeretnénk hajtani. Általában GPU vásárláskor láthatjuk a kártya TDP-jét (maximális energiaigény) kis matek és ki is tudjuk számolni, hogy milyen erős tápra van szükségünk. 1000 W táp az elegendő 6db GPU-nak az itt felsoroltakból.
 • Videokártyára! Minél ütősebb, annál jobb. Jelenleg 2,59 GB a DAG fájl mérete, szóval ajánlott legalább 4 GB-os GPU-t beszereznünk.

Directed Acyclic Graph = DAG fájl

A Ethash egy DAG (irányított körmentes gráf) gráfot használ a munkamódszer algoritmusának igazolásához, ez minden korszakhoz, azaz 30 000 blokkhoz (100 óra) generált.

A Bitcoin Bázison van egy lista a legjobb szóba jöhető videokártyákról, én személyesen a következőket ajánlom:

 • nVidia 1050Ti O4G (15 MH/s) OC
 • nVidia 1060 6G (24 MH/s) OC
 • nVidia 1070 8G (32 MH/s) OC
 • AMD Radeon RX580 8G (22-26MH/s)

Azért ezeket a kártyákat írtam példának, mert árérték arányban a legjobbak és sajnos momentán a konkurens AMD-nek kifogyóban van a GPU készlete.

Miután megvan a videokártyánk, ideje letölteni egy bányászprogramot. Itt a Claymore-t ajánlanám, amit itt tudtok letölteni. Itt fontos megjegyezni, hogy érdemes mindig a legfrissebb verziót futtatni, mert előfordul, hogy nem kommunikál a kliens a poollal és sokan a saját bányászgépükben keresik a hibát.

Miután letöltöttétek a Claymore-t, meg kell keresni a start.bat fájlt, rákattintani a jobb egérgombbal, majd szerkesztés, és a következő sort kell kitölteni értelemszerűen:

EthDcrMiner64.exe -epool eu1.ethermine.org:4444 -ewal ETHWALLETCÍMED.PC1 -epsw x -mode 1 -ftime 0 -allpools 1

Ha ezzel megvagy akkor ell kell menteni és indul is az Ethereum (ETH) bányászat videokártyával az Ethermine pool-on.

Nagyon sok pool van, én az Ethermine és Nanopool poolokat ajánlom, sokan használják kevés a fee (fee=jutalék), amennyiben elakadtok a poolok Help oldalán megtalálhatók a súgók. Ha minden jól sikerült, valami ilyesmit kell látnunk:

Ethereum (ETH) bányászat videokártyával
Azt, hogy minden rendben működik, azt a pool oldalán is le tudjátok ellenőrizni körülbelül 10 perc vájárkodás után. Annyit kell tenni, hogy beírjátok az ETH wallet címeteket a megfelelő helyre:

https://ethermine.org/miners/ETHWALLETCÍMED/dashboard

Kifizetést a pool-on belül a Settings fülre kattintva megváltoztathatjuk, a minimális kifizetési összeg 0.05 ETH. A változtatáshoz meg kell adni az IP címünket amit ITT tudtok megnézni.

Jó bányászást kívánok, sok hash-t és alacsony nehézséget!

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük