Bitcoin pénztárcák – miben tartsd a pénzed?

A nehéz munkával, és sok-sok verejtékkel (főleg inkább rengeteg kattintgatással) összegyűjtött coinjainkat bitcoin pénztárcák segítségével tároljuk. Nagyon fontos, hogy egy megbízható, jól karbantartott, és könnyen kezelhető pénztárcát használjunk. Ellenkező esetben könnyen megtörténhet, hogy a kriptopénzünknek lába kél (hekkertámadás történik, a pénztárca szolgáltató lelép a bitcoinunkkal, vagy egyszerűen csak technikai okok miatt nem jutunk a pénzünkhöz).

A legmegbízhatóbb online bitcoin pénztárcák – hot walletek

Coinbase

A Coinbase az egyik legrégebbi, és egyben az egyik legmegbízhatóbb online bitcoin pénztárca. Rengeteget fejlődött az idők során. Én 2014-ben kezdtem el használni. Az óta elővigyázatosságból áttértem offline bitcoin pénztárcák használatára, ugyanis az idők során sok online wallet tűnt el nyomtalanul a felhasználók pénzével. A Coinbase esetében azonban mindeddig alaptalan volt az óvatosságom. Nem emlékszem rá, hogy az évek során valaha is komolyabb botrányba keveredett volna, vagy hogy sikerült volna hekkereknek feltörni. A biztonságot nagyon magas szinten tartják. A 2FA (2 faktoros azonosítás) mellett a Coinbase támogat egy authy nevű autentikációs alkalmazást is, amit a Google applikációs áruházból tölthetünk le. Az online walletben pedig egyszerre csak kevés bitcoint tartanak, a pénzünk legnagyobb része a Coinbase cold walletjeiben tárolódik, így a hekkereknek sokkal nehezebb a dolguk. A Coinbase időközben litecoin (LTC), és ethereum (ETH) támogatást is adott. 32 országban vannak jelen, köztük egy ideje már Magyarországon is is adhatunk vehetünk bitcoint a platformjukon. Rászolgáltak a hírnevükre, sőt a bitcoin elterjedésében is jelentős részt vállaltak. Ahogy azt a blogjukon is olvashatjuk, amerikai tanulóknak osztottak 10$ értékben bitcoint, még 2014-ben.

Akkoriban a bitcoin értéke még csak 100-120 ezer forint körül mozgott, tehát a tanulók több, mint 2 millió satoshit kaphattak fejenként. Azért ez elég kedves a Coinbasetől, kár, hogy mi magyarok anno nem vehettünk részt benne.

blockchain.info

A blockchain.info nem csak egy online pénztárca, hanem egy block explorer szolgáltatás is egyben. A szolgáltatás 2011 óta töretlenül rendelkezésre áll. Soha nem volt körülötte komolyabb zűr. Az oldalon nyomon követhetjük a tranzakcióinkat (illetve másokét is), adatokat kaphatunk a bitcoin bányászatra vonatkozóan, és mindenféle statisztikákat, grafikonokat láthatunk a bitcoin gazdaságról. Van egy nagyon hasznos szolgáltatás, amit érdemes nézegetni, ez a “nem jóváhagyott tranzakciók” oldala. Ha a pénztárcádból egy másik félnek (vagy akár saját magadnak egy másik pénztárcába) bitcoint küldesz, annak a tranzakciónak a blokkláncon megerősítést kell nyernie. Tulajdonképpen ezzel foglalkoznak a bányászok. A számítási teljesítményüket beadják a nagy közösbe, így részt vesznek a tranzakciók feldolgozásában, és ezért a rendszer bitcoinnal jutalmazza őket. Na de a nem jóváhagyott tranzakciók. A bitcoin pénztárcák némelyike figyeli ezt, és a rendszer leterheltségének függvényében ajánl számodra egy tranzakciós díjat (azt a pénzt, amit a bányászok számára küldesz, hogy feldolgozzák a tranzakciódat). Ha viszont olyan tárcát használsz, amiben nincs ilyen támogatás, küldés előtt mindenképp érdemes vetni egy pillantást a nem jóváhagyott tranzakciókra. Ma már 10-20ezer teljesen átlagosnak számít (ez egy éve mondjuk 1-2 ezer volt), viszont ha mondjuk 40-50ezer tranzakció is sorban áll, adj nagyobb tranzakciós díjat. Különben sokáig várhatsz…

A blockchain.info pénztárcája nagyon népszerű, mert biztonságos  (bár a spam leveleknél azért vigyázni kell), és könnyen, gyorsan elérhető. 2013 óta ez a leglátogatottabb bitcoinos weboldal. Mobil platformokat is támogat (Android, iOS). Az egyetlen hátulütője talán, hogy néha karbantartás miatt nem elérhető, akár 24 óránál hosszabb időre sem. Azért nem érdemes pánikolni, bár ez kicsit bosszantó, de legalább tudjuk, hogy az oldalt folyamatosan karban tartják.

Spectrocoin

bitcoin pénztárcákA Spectrocoin 2014-ben jelent meg. Ez pénztárca, pénzváltóoldal, és hitelkártya szolgáltatás is egyben. Több, mint 20 pénznemet támogat, a virtuális valutákon kívül eurót, amerikai dollárt, kanadai és ausztrál dollárt, de orosz rubelt, és japán jent is. És a virtuális pénznemek száma is egész figyelemre méltó, szóval ez nem csak egy bitcoin -, hanem egyben altcoin pénztárca is. A regisztráció nagyon egyszerű, csak egy email címre és egy erős jelszóra van szükségünk, de akár Google vagy Facebook profilunk segítségével is regisztrálhatunk. A pénzváltó oldaluk nagyon sokféle fizetési módot támogat (pl. Visa, Neteller,  Perfect Money, OKPay, Skrill, Payeer, stb.). Van egy egész jó referral programjuk is. Ha meghívod a barátaidat, az ő pénzváltásaik költségének 10%-át jóvá írják a számládon. A Spectrocoin bitcoinos hitelkártya szolgáltatást nyújt, amit feltölthetünk, és használhatunk bármely ATM-ben, mint egy hagyományos bankkártyát.

A legmegbízhatóbb offline pénztárcák – cold walletek

Electrum

Az Electrum pénztárcája a személyes kedvencem. Nyílt forráskódú. Az első verziója 2011-ben készült, az óta sok lelkes fejlesztő csatlakozott a projekthez. Speciális módon szinkronizálódik, indexeli a blokkláncot, ennek köszönhetően talán a leggyorsabb cold wallet. Ráadásul csak kis helyet foglal. Windows, Linux, iOS és Androidos változata is létezik. Minden támogatást megkapsz benne, amit csak egy mai modern cold wallettől elvárnál. Árfolyamfigyelést, a blokklánc terheltségétől függő, automatikus tranzakciós költségmódosítást, aláírt üzenetek küldésének lehetőségét, QR kód támogatást, stb. Egy gomb segítségével megnézheted block explorerben, hogyan áll a tranzakciód. És ha meghibásodna a winchestered, és nem volna biztonsági mentésed, vagy esetleg ellopnák a gépedet, egy úgynevezett passphrase segítségével helyreállíthatod a pénztárcád. Vannak hozzá hasznos kiegészítők is, mint multisig támogatás, hardveres pénztárca támogatás, stb. Szerintem a legmodernebb és legmegbízhatóbb cold wallet, mindenképpen ajánlani tudom.

Multibit

A Multibit az Electrum legfőbb versenytársa. Windows, OS X, és Linux platformokra elérhető. 2011 óta létezik, és még ma is népszerű. A klasszikus változatát manapság már felváltotta a Multibit HD, ami a mai kor követelményeinek is minden szempontból megfelel. A pénztárca egyik fő előnye (a Bitcoin Core-al szemben), hogy “pehelysúlyú” ami azt jelenti, hogy nem kell a komplett blokkláncot letöltenünk a használatához, ennek köszönhetően gyors a szinkronizációja. A projekt nyílt forráskódú, elérhető a githubon. Több, mint 40 nyelvet támogat. Az electrumhoz hasonlóan van benne QR kód és multisig támogatás, és küldhetünk belőle aláírt üzeneteket is. Árfolyamfigyelés szintén beépítve. Mivel ez egy cold wallet, érdemes a pénztárcánkról biztonsági mentést készíteni, de ha ezt elhagyjuk, akkor sincs katasztrófa, mert egy passphrase-el a pénztárcánk visszaállítható. FIGYELEM: a Multibit aktív fejlesztése megszűnt. Csak egyéni felelősségre töltsék le.

Bitcoin core

bitcoin pénztárcák alfája és omagája, ahol minden elkezdődött -> Bitcoin CoreA Bitcoin Core a legősibb bitcoin pénztárcák egyike. A Bitcoin Core, vagyis a ma mindenki által fejlesztett bitcoin blokklánc fejlesztők készítik ezt a pénztárcát is. Nyílt forráskódú, Linux, Windows és MAC OS X támogatás van hozzá. Ha esetleg szeretnél egy blokkláncra épülő projektet készíteni, vagy egy új virtuális pénzt kifejleszteni, akkor a Bitcoin Core és a hozzá tartozó pénztárca jó kiindulási pont lehet. Nagyon megbízható, hiszen ezt aztán tényleg folyamatosan karban tartják, és első kézből kerülhetnek bele az újdonságok is. Viszont ez egy igazi monstrum. A teljes blokkláncot letölti, ami több, mint 65 GB (legalábbis a honlap szerint, szerintem ez ma már több is lehet). Szóval csinálj legalább 70-80 GB szabad helyet neki a vinyódon, és nem árt felkészülni arra is, hogy napokig, vagy akár pár hétig is eltarthat, míg a teljes blokklánc letöltődik (ha csak nem töltesz le egy komplett blokkláncot egy általad megbízhatónak tartott weboldalról – kevésbé ajánlott).

A pénztárcáról aztán érdemes biztonsági mentést is csinálnod (a wallet.dat fájlodról). Ha bármi baj történne a merevlemezeddel, legyen belőle egy tartalék.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük