Ethereum bányászoknak – algoritmusok, amelyekre érdemes átállni

Néhány nappal ezelőtt állt át az Ethereum hálózata a proof-of-work (PoW) mechanizmusról a proof-of-stake (PoS) mechanizmusra. Ezzel pedig ethereumot többé már nem lehet bányászni és így az eddig ethereumot bányászó bányászoknak más PoW blokkláncok hashrátába kellett beszállniuk. A leginkább profitot ígérő PoW konszenzus algoritmus jelenleg a Kadena, a Scrypt és a Cuckatoo32.

A legjobb PoW algoritmusok bemutatása

Öt nappal ezelőtt, mielőtt az Ethereum “Egyesülés” nem fejeződött be, az Ethash konszenzus algoritmus volt a legprofitábilisabb. Most viszont már a kadena bányászatával termel a legjobb bányászgép 70 dollárt naponta. Az Asicminervalue.com adatai szerint egy Bitmain Antminer KA3 segítségével nagyjából 70 dollár profitot lehet naponta termelni bányászattal, ha kilowatt óránként 0,12 dolláros áramárral számolunk. A Kadena hálózatának hashrátája 0,21 exahash másodpercenként jelenleg. A második legprofitábilisabb konszenzusos algoritmus ASIC bányászgéppel a Scrypt, amelyet a litecoin és a dogecoin használ, például a verge vagy éppen a digibyte mellett. Jelenleg a Bitmain Antminer L7 bányászgépével a Scrypttel nagyjából 13 dollár körül lehet profitot termelni.

És ahogy fentebb említettük, a harmadik legprofitábilisabb PoW konszenzus algoritmus a Cuckatoo32. A legjobb Cuckatoo32 ASIC bányászgéppel napi 7,5 dollárnyi profitot lehet termelni. Szintén vállalható profitot biztosít még a Blake2B-Sia, Equihash és X11 algoritmus is. Az SHA256 nevű konszenzus algoritmussal és egy Antminer S19 XP bányászgéppel, amely 140 TH/másodpercet teljesít, napi 2,5 dollár körüli profitot érhetünk el. Aki akar, az még használhatja az Ethereum algoritmusát, az Ethasht Ethereum Classic bányászatára, de az Ethash bányászgépek már elenyésző profitot termelnek a fentiekhez képest. Az idén júliusban megjelent Antminer E9 például naponta átlagosan 0,45 dollár körüli profitot tud az Ethereum Classic segítségével termelni. Amikor a Merge előtt ugyanezzel a géppel ethereumot bányásztunk, akkor akár napi 54 dollár is elérhető profit volt.