Milyen hatással volt a Merge az Ethereum árfolyamára?

Szeptember 15-én hosszas várakozás és többszöri halasztás után végre befejeződött a Merge, vagyis az Ethereum proof-of-stake mechanizmusra történő átállása. Az „egyesülés” óta viszont az ETH árfolyama érdekes módon több mint 16%-ot zuhant.

A világ második legnagyobb kriptovalutája nagy árfolyamcsökkenést tapasztalt, miután csütörtökön átállt a proof-of-stake konszenzus mechanizmusra. A Merge befejezésekor az ETH árfolyama 1606 dollár volt, azóta viszont a kriptovaluta értéke több mint 16%-ot esett, és a cikk írásakor 1357 dolláron kereskedik.

És bár ahogy arról beszámoltunk, vannak érmék, amelyek a medvepiaci helyzet ellenére nagyon jól teljesítenek, nem az Ethereum az egyetlen kriptó, amelynek gyenge hónap a szeptember. A Bitcoin árfolyama például hétfőn 19 ezer dollár alá esett, és a cikk írásakor 19 378 dolláron áll. Az Ethereum Classic és a Lido szintén nagyot zuhant az elmúlt 24 órában, 12,6%-ot, illetve 9%-ot lefaragva a piaci értékükből.

Nem úgy reagált a Merge-re az árfolyam, ahogyan arra sokan számítottak

Mivel az ETH tulajdonosok abban reménykedtek, hogy a Merge talán egy újabb bikapiaci ciklust hozhat, ezért sokan a „vedd a pletykát, add el a hírt” stratégiát követték. Ez egy népszerű szófordulat a pénzügyi piacokon, és arra utal, hogy egy jelentős esemény előtt sokan bevásárolnak egy adott eszközből, hogy az esemény utáni árfolyamnövekedést kihasználva profitot szerezzenek.

A Merge-re viszont nem úgy reagált az árfolyam, ahogyan azt sokan gondolták. Nem ez volt egyébként az első eset, hogy a befektetőknek nem igazán volt érdemes követniük a „vedd a pletykát, add el a hírt” stratégiát. Ilyen volt például az, amikor a Nasdaq piacra bevezették a legnagyobb amerikai kriptotőzsde, a Coinbase részvényeit. A tőzsdére lépéstől nagyon sokan azt várták, hogy a Bitcoin árfolyama 100 ezer dollár fölé megy majd, ezzel szemben a kriptovaluta aznap 64 ezer dolláron tetőzött, majd néhány hét alatt elvesztette az értékének több mint 50%-át.

Változások az Ethereumon

Az ETH proof-of-stake mechanizmusra való átállását nagy várakozás előzte meg, részben azért, mert már évek óta tervben volt, részben pedig azért, mert egy hatalmas technológiai bravúrról van szó. Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin többször is megemlítette, hogy a proof-of-work-ről proof-of-stake-re való átmenetre sokan úgy gondoltak, mint egy repülőgép motorcseréjére repülés közben.

Az „egyesülés” befejeztével az Ethereum több fontos változáson ment át. Az átállás kétségtelenül legjelentősebb hatása, hogy a blokklánc mintegy 99,95%-kal csökkentette az energiafogyasztását a proof-of-work bányászok elhagyásával. Az energiafogyasztás és a károsanyag kibocsátás csökkenéséről több nagy hírportál, például a The Guardian, a The Independent és a Financial Times is beszámolt. Emellett az Ethereum a Merge után mintegy 90%-kal csökkentette az érme kibocsátását. Az ultrasound.money adatai szerint a kriptovaluta kínálata körülbelül 3000 ETH-val nőtt a Merge óta, szemben az 53 ezer ETH-val, amely a proof-of-work mellett lett volna kibocsátva.

A Bitcoin tarthatja távol az intézményi befektetőket az Ethereumtól

Bár az Ethereum számos fejlesztést vezetett be, több dolog is magyarázatot adhat arra, hogy az ETH árfolyama miért nem reagált úgy, ahogy azt a legtöbb befektető remélte. Az érme kínálatának csökkenése fokozatosan, idővel történik, és valószínű, hogy a piacnak időre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza egy ilyen jelentős változás hatását. Hasonlóképpen az is eltarthat egy ideig, hogy a fedezeti alapok és az intézményi befektetők befektessenek az új, „zöld Ethereumba.”

Viszont annak ellenére, hogy az ETH energiafogyasztása ilyen nagy mértékben csökkent, a világ legnagyobb kriptovalutája még mindig proof-of-work mechanizmust használ, és valószínűleg még sokáig használni is fogja. Még ha a leendő befektetők tisztában is vannak azzal, hogy az Ethereum mennyire környezetbarát, a Bitcoin óriási energiafelhasználása miatt még mindig idegenkedhetnek a kriptótól.