Visszatérítettek 100 000 dollárnyi ETC-t az Ethereum Classic hálózat támadói

Az Ethereum Classic 51%-os támadás kivitelezői visszatérítettek 100 000$ ETC-t a Gate.io kriptotőzsde walletjaiba, áll egy hivatalos blogbejegyzésben.

A vállalat a további eljárás érdekében igyekezett felvenni a kapcsolatot a támadóval, de azóta sem kaptak választ tőle/tőlük. Még máig sem tisztázott miért térítette vissza az ellopott kriptovalutát a támadó, de a Gate.io blog megjegyzi:

Ha a támadó profitárt csinálta, akkor tán egy ‘fehér’ hacker, aki csak arra szerette volna figyelmeztetni az embereket, hogy a blokklánc konszenzusnak és a hasherő védelemnek is megvannak a kockázatai.

A fehér kalapos hackerek azok a támadók, akik hacker tudásukat arra használják, hogy rávilágítsanak egy adott rendszer hibáira, külsős jó szándékú támadáskor és nem személyes gyarapodás érdekében. A magyar Wikipédia a következőt írja:

A fehér kalapos hackerek csoportjába tartoznak az úgynevezett etikus hackerek, illetve a Penetration Profik. A Fehér Kalapos Hackerek vagy etikus hackerek egy adott számítógép vagy számítógép-hálózat biztonsági tesztelését végzik hibakeresési céllal. A Penetration Testerek megpróbálják a „veszélyes hibákat” kiaknázni, ezáltal bizonyítva az adott hibában rejlő veszélyeket.

Január 9-én a Gate.io publikálta az elemzését a korábbi 51%-os támadásról mely során arra jött rá, hogy 54 200 ETC loptak el (271 500 dollár) és utaltak ki a hack során. Coinbase kriptotőzsde már egy január 8-ai bejegyzésben jelezte, hogy a mélylánc újjászervezésben 1.1 millió dollár értékű kriptót tulajdonítottak el.

A Gate.io megjegyzi, az Ethereum Classic hálózat jelenlegi hashrátája nagyon alacsony és elegendő számítási kapacitás kibérlésével könnyedén kivitelezhető egy 51%-os támadás. Ellenlépésként a tranzakciók hitelesítéséhez szükséges számot drasztikusan megemelték 4000-re, hogy így védjék ki a jövőbeni támadásokat.

A Coinbase jelentette először a mélylánc újjászervezését az ETC hálózatának mely során többször is dupla költésre került sor. Január 7-ére már legalább három ilyen komolyabb dupla költést regisztráltak az ETC hálózaton.

Charlie Lee — a Litecoin (LTC) alapítója — szerint a decentralizált kriptovaluták alapvetően érzékenyek az 51%-os támadásra, ha a hálózatuk nem rendelkezik elegendő hasherővel, vagy egy entitás kezébe kerül a teljes hasherő 51%-a.

Ha netán egyes fogalmak újak lennének számodra, lapozd fel a kisokosunkat.

Borítókép: Robin Hood szobor Nottingham, Anglia