Ethereum core fejlesztők megerősítették a “proto-danksharding” támogatását

Az Ethereum core fejlesztői egy fejlesztői értekezleten elhangzottak szerint az EIP-4844 – egy nagy várakozással várt skálázási javaslat – életbe léptetése felé haladnak egy jövőbeli mainnet frissítésben.

A fejlesztők felvették az EIP-4844-et, más néven “proto-danksharding”-et a “considered for inclusion (CFI)” nevű listára. Ez azt jelenti, hogy elkötelezték magukat a javasolt funkció kidolgozása mellett. Ha minden a tervek szerint halad, akkor ez a funkció valamikor jövőre kerülhet be a mainnetre. A javaslat a Shanghai frissítéssel együtt vagy azt követően kerülhet bevezetésre, amelynek célja, hogy megnyissa a staking kiutalásokat a validátorok számára.

Az EIP-4844 célja az Ethereum skálázhatóságának javítása a Layer 2 megoldásokon túl. Ez egy újfajta tranzakció formátumot vezet be az Ethereumba, a “shard blob tranzakciókat”. Ezek lehetővé teszik, hogy a blokklánc alkalmazások skálázási igényeinek kielégítése érdekében az Ethereum node-ok ideiglenesen tárolhassanak és elérhessenek láncon kívüli adatokat. Ez a funkció arra hivatott, hogy az Ethereumot még olcsóbbá tegye a Layer 2 rollup megoldások, például az Optimism és az Arbitrum használata esetén. Ezek a tranzakciók amúgy már most is öt-tízszer olcsóbbak, mint az Ethereum alap rétegében.

Emlékeztetőül Az EIP-4844 egy új díj struktúrát is ad az Ethereumhoz a rövid élettartamú adatok számára. A rollupok ezt használnák az adatok elérhetőségére ahelyett, hogy eltérítenék a rendszeres gas díjakat. “Ez a rollup-központú roadmap szempontjából egy hatalmas mérföldkő, mivel a díjak ~100x alacsonyabbak lehetnek.” – mondta Liam Horne, az OP Labs vezérigazgatója, és az Optimism network fejlesztője.

Az EIP-4844 részletes leírását itt olvashatjátok el.