Egy egykori Ethereum rivális vezetőjét komoly csalással vádolták meg

Érdekes hír jelent meg nemrégiben a helyi sajtóban Észak-Írországban, ahol egy techcég vezérigazgatóját egy kriptocsalás szervezésével és végrehajtásával vádolták meg. A 43 éves Jawad Yaqubot 397 bitcoin kicsalásával vádolták meg, de vádat emeltek ellene még lopás és csalás vádpontok miatt is. Elvileg az egész ügyletet a Razormind nevet viselő technológiai cégén keresztül bonyolította le, ami egyébként Észak-Írország történetének első ilyen ügye.

A Razormind vezérigazgatója most ért a mélypontra

Yaqub a hatóságok szerint úgy akarta a hitelességét növelni, hogy azt is hazudta áldozatainak, hogy PhD fokozata van a belfasti egyetemről. A Razormind egy blokklánctechnológiára fókuszáló cég volt, amelynek fő fókuszpontja a blokkláncok munkahelyi környezetbe integrálása volt. Még 2016-ban a Cointelegraph úgy írt a vállalatról, mint az Ethereum nagy riválisa. Akkoriban 260 alkalmazottja volt, több helyen volt irodája is a világban. És az ügyfelei között olyan ismert bankokat találhattunk, mint a HSBC, a Santander vagy éppen a Bank of America.

Nem sokkal ezen hír után jelentették azt is be, hogy 2016 végére két blokklánc alapon működő bankot is létre fog hozni a Razormind Európában. Ez persze nem történt meg, sőt rövidesen aztán a cég be is fejezte működését. A jogi csapata szerint Yaqub egyáltalán nem profitált a Razormindből és most kriptotárcái befagyasztása után mások segítségével tud csak megélni. Az ügyben az első tárgyalási napot december 15-ére tűzték ki. Annak pontos részletei még nem ismertek, hogy milyen módon hajtotta végre a csalásokat. De a vádpontokból sejthető, hogy másoktól különféle ígéretekkel csalt ki forrásokat, majd az ígéreteket nem teljesítette. Önmagában nem lenne akkora hír egy ilyen ügy, de a tény, hogy a Razormind egykori alapítója követte el őket, eléggé növeli a meglepetés erejét.