Ethereumot bányászó hardvereket foglaltak le egy ukrán atomerőműben

Az ukrán hatóságok egy állami kézben lévő atomerőműből több tucatnyi ether és más altcoin bányászhardvert foglaltak le.

Az Internetua helyi portál jelentése szerint a masinákat egy Ukrán Biztonsági Szolgálat által végrehajtott razzia során fedezték fel a Dél-ukrajnai atomerőmű adminisztratív épületében.

A lefoglalt készülékek között voltak az ether, altcoinok és shitcoinok bányászatára népszerű Radeon RX 470 GPU videokártyák, alaplapok, tápegységek, USB-k, merevlemezek és ventilátorok is.

Az állami kézben lévő Energoatom által működtetett atomerőmű állami titok szintű besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy külső forrásból nem lehet számítógépeket és más eszközöket bevinni. A helyi hatóságok ezért adatszivárgás fennállása miatt bűnügyi eljárást is indítottak.

A Radeonok lefoglalása nem az első eset a helyszínen. Ugyanazon a napon az Ukrán Nemzeti Gárda is razziázott az atomerőmű területén és további bányászeszközöket találtak. Ekkor 16 videokártyát, katonai sorszámozású rendszeregységeket, merevlemezeket, USB-ket és egy routert foglaltak le.

A hatóságok ennél több információt nem közöltek az esetről, de a GPU-bányászati eszközök használata alapján feltételezhető, hogy az ismeretlen elkövetők ethereumot és más altcoinokat bányásztak.

Ukrajnában több alkalommal is előfordult, hogy állami kézben lévő erőművek területén digitális pénzt bányászó hardvereket foglaltak le. Emellett az erőművek informatikai rendszerei közkedvelt célpontjai a malware és cryptojacking támadásoknak, amire példa a még júniusban történt eset, mikor támadók zombi bányász szoftverrel fertőzték meg az ukrán Állami Igazságügyi Minisztérium gépeit.

Ukrajnában a frissen megválasztott Volodimir Zelenszkij programjában előkelő helyen szerepelnek a diszruptív technológiák, mint a blokkláncok is.