Kenőpénz helyett blokkláncot ígér a frissen megválasztott ukrán elnök

Prioritást élveznek a diszruptív technológiák a frissen megválasztott ukrán elnök listáján miután egyik ismert támogatója átfogó blokklánc-fejlesztési tervet mutatott be.

Az új ukrán kormány ‘okostelefon államot’ ígér

Az ukránok több mint 70%-a Volodimir Zelenszkij humoristát választotta elnökének a választások második körében akinek egyik legfőbb ígérete, hogy leszámol az ukrán társadalom velejébe ivódott korrupcióval. Mikhail Fyodorov, az elnök jobbkezének és digitális kampányának karmestere szerint a kormány blokkláncokat fog alkalmazni az állam különböző szintjein.

A cél, mondta a Gromadskiy nevű helyi tévének, hogy okostelefon államot hozzanak létre.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

“E fázisban szakértőkkel közösen kifejlesztettük a digitális állam növekedési kezdeményezését,” magyarázta.

Konkrétan, egy tesztprojekt digitalizálásával kezdjük, amely a blokklánc alapú szavazás kiépítéséhez vezet. A kis projektektől a nagyig.

Fyodorov több mint 600 000 online önkéntes embert galvanizált Zelenszkij digitális kampánya során. A fiatal vezető különösen azok szemében vált szimpatikussá, akik képben vannak a digitalizáció és a kriptopénzek előnyeivel.

Korábban írtunk róla mi is, hogy Kijev város vezetője több év után újra fontolóra vették a Bitcoin, mint fizetőeszköz bevezetését a helyi tömegközlekedési eszközökön.

Kenőpénz helyett számítógép és blokklánc

Ugyan az ukrán elnök jobbkeze nem említette a bitcoint, de Fyodorov technokrata tervei egyértelműen a korrupció melegágyának számító bürokrácia maximális digitalizációját szolgálja és ennek egyik leghatékonyabb eszköze lehet a Bitcoin és alternatív digitális eszközök mögöttes technológiája, a blokklánc.

A publikus blokkláncok segítségével garantálhatóvá válnának az adminisztratív ügyek átláthatósága, az adatok megváltozhatatlansága. Emellett cenzúra-rezisztenciát is kínálnak, azaz, nem lehetne ártó szándékkal módosítani hacsak a hálózati entitások konszenzusa nem akarná. Megszűnne az állami intézmények átláthatatlansága és.

Fyodorov tervei szerint elsőként a vállalkozásokat kell kétklikkessé tenni, ami az ő olvasatában azt jelenti, hogy két klikkel lehessen céget regisztrálni vagy épp megszüntetni.

Ukrajna rendelkezik Európa egyik leggyorsabb internetkapcsolatával, a fejlesztők és IT szakemberek relatíve jól képzettek, és ezzel minden adott, hogy tanulva a korábbi kormányok hibáiból végre elindulhasson a fejlődés útján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.