Kriptót bányásztak az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalban

Közleményözön és előzmények

Tegnap az egész magyar sajtón végigszaladt a hír, miszerint pénteken délelőtt az erzsébetvárosi önkormányzatnál a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói tartottak razziát. Bár az első hírek csak ennyiről szóltak, rövidesen azonban a Fidesz országgyűlési képviselője, Bajkai István nyilatkozott a Telexnek. Nem volt meglepetés, hogy a Fidesz oldaláról jöttek az első részletek. A VII. kerület polgármestere a Demokratikus Koalíció (DK) tagja, Niedermüller Péter.

 

Az Erzsébetvárosi Fidesz közleménye Borka-Szász Tamás DK-s képviselő áramlopási ügye kapcsán.

Közzétette: Dr. Bajkai István – 2020. október 16., péntek

 

Mindenesetre Bajkai nyilatkozatából kiderült, hogy Borka-Szász Tamás képviselő miatt vonult ki az NNI a polgármesteri hivatalhoz. A gyanú szerint bitcoint bányászott az irodájában lévő számítógépeken, tehát áramlopás bűncselekményét valósította meg.

Erzsébetváros honlapja

Forrás:erzsebetvaros.hu

Folytatódik a közlemények áradata

A DK oldaláról is először egy csak egy szűkszavú közlemény érkezett, amelyben megerősítették a házkutatás tényét és az érintett képviselő nevére is tettek utalást. A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy Borka-Szász Tamás azonnal lemondott mandátumáról és kilépett a Demokratikus Koalícióból. Niedermüller Péter ehhez képest jóval bővebb posztot tett közzé közösségi oldalán, amiben képviselőtársának árulásáról beszélt. Azt is kiírta magából, mennyire elkeseredett, hogy saját támogatói körében fordul elő ilyen történet.

 

Nehéz nap ez a mai. Nem akarom eltúlozni, de alig kapok levegőt… Egy párttársam, akivel együtt dolgozunk tavaly nyár óta…

Közzétette: Niedermüller Péter – 2020. október 16., péntek

 

Estére már csak úgy özönlöttek a közlemények a különböző képviselőktől és politikai csoportosulásoktól, a Fidesz erzsébetvárosi szervezete is jelentkezett az üggyel kapcsolatos véleményével. Ebben több politikai kérdést is feszegettek, miközben a baloldali pártot általánosságban vádoltak meg lopással. A feltett kérdések között ott volt, hogy vajon Niedermüller Péter polgármester tudott-e a lopásról. Vagy hogy finanszírozta-e a DK saját működését a lopott pénzből. Azért ezek a kérdések valószínűleg választ nem várnak, hiszen a jelenlegi polgármester közleménye eléggé egyértelműen fogalmaz arra vonatkozóan, hogy mennyire volt ismert a most megvádolt képviselő tevékenysége.

De mi is történt?

Viszont túl sok információ még mindig nem ismert arról, hogy pontosan mi is történt Borka-Száz Tamás irodájában. Az egyik kormányközeli portál által kiszivárogtatott helyszíni fotón egy speciálisan bitcoin-bányászatra alkalmas gép látható, amelyek jellemzője a hatalmas teljesítmény és speciális chip. Pont ebből adódik egyébként a mostani ügy központi cselekménye is. Hiszen ezek a gépek brutális áramfogyasztással működnek (plusz elég drágák is).

A helyszín

Forrás: pestisracok.hu

Ha csak egy átlagos konstrukciót feltételezünk, akkor is úgy becsülhetjük, hogy havi több tízezer forintnyi áramot fogyasztott a most megvádolt képviselő, bár még az áramlopás kérdése is érdekes. Ha szimplán konnektorba bedugva működött a valószínűleg ethereum-bányászatra használt masina (mi pontosan leírtuk itt, hogyan működik a kripto-bányászat), akkor az a jelenlegi szabályok szerint nem minősül szabálytalan áramvételezésnek. Mindenesetre a meg nem nevezett szakértő az előbb említett oldalon megjegyezte azt is, hogy balesetveszélyes fakeretes szerkezetet használni ilyen erős és ilyen forróra hevülő gépek esetén.