EU-s pénzügyminiszteri tárgyalás a kriptopénzek szabályozásáról

Az Európai Unió 28 tagországának pénzügyminiszterei egy informális találkozó keretében fognak a digitális eszközök jelentette kihívásokról és a szabályozásukról tárgyalni, jelentette a Bloomberg augusztus 29-én.

A pénzügyminiszteri tárgyalás helyszíne szeptember 7-én Bécs lesz és a döntéshozók részletekben tárgyalnak a kriptovaluták szerepéről az adóelkerülés, pénzmosás és terrorizmus finanszírozása terén.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatósága (ESMA) korábban már figyelmeztetett az elsődleges tokenkibocsátások (ICO-k) veszélyeire és jelentésében a befektetők hiányos pénzügyi ismereteit és a piac szabályozatlan természetét okolta a magas bukási és csalási arányért. Az ESMA hozzátette, a kriptotőzsdék nem biztonságosak mivel a szabályozott pénzügyi piacokon kívül működnek, ami azt jelenti, egy esetleges átverés vagy kibertámadás esetén az EU-s pénzügyi kompenzációs szabályok nem vonatkoznak rájuk.

Ugyanakkor a dokumentum elismeri, az ICO-k által hatékonyan és gyorsan lehet forrást bevonni a vállalkozásoknak és egyben hozzásegítheti az európai tőkepiacokat egy mélyebb pénzügyi integrációhoz.

Az EU ötödik pénzmosás elleni direktíváját július 9-én fogadták el és kerete biztosít a pénzügyi szabályozóknak a kriptovaluták szabályozásához. A direktíva értelmében sokkal szigorúbbak lennének az átláthatósági követelések az előre fizetett kártyák vásárlásakor és a virtuális eszköz váltók esetében.

Márciusban az ESMA a kriptovaluta alapú árfolyam-különbözeti szerződések (CFD-k) követelményeit is szigorította. A bevezetett szabályok értelmében a befektetőknek elegendő fedezettel kell rendelkezniük a 2:1 és 5:1 tőkeáttétel közötti kriptovaluta CFD ügyletük nyitásakor vagy megváltoztatásakor. A szigorítás elsősorban a kriptopénz piaci volatilitás és a tőkeáttételes kereskedelem által felerősített befektetői kockázatok tompítását szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük