Európa legnagyobb atomerőműve hamarosan bitcoin bányászatba kezdhet

  • 35
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ukrajna a karantén okozta gazdasági visszaesés kompenzálására akár atomenergiával hajtott kriptovaluta bányászatra is rábólinthat, indukálja az ország energiaügyi minisztériuma által kiadott közlemény.

Tegnap az ország energiaügyi és környezetvédelmi minisztériuma bejelentette, hogy a négy atomerőmű átvizsgálja “kriptovaluta bányászati kezdeményezések integrálását” rendszerükbe.

A minisztérium az Energoatommal együttműködve, ami az ország négy atomerőművének működéséért felelős hatóság, vizsgálja a kriptovaluta bányászat integrálásának lehetőségét. Ukrajna 15 reaktorral rendelkezik, amik együttesen 13.9 GW áramot termelnek, ami a világon a 7. legmagasabb érték.

Kapcsolódó: Az új bitcoin epoch beköszöntével lezárul a 16nm bányászchipek kora

A minisztérium ossza a véleményt, hogy az ‘atom-alapú’ kriptovaluta bányászat további piacokat kapcsolhat be a nukleáris áramtermelés elosztási láncába, továbbá növelheti az ukrán atomerőművek megbízhatóságát és hatékonyságát, a blokkok által termelt többletforrás elosztásáról nem is beszélve.

A közleményre reagálva egy mai Facebook bejegyzésben a minisztérium már azt írja, hogy az “első fázisban” egy pilotprogram keretében a Zaporizzsjai atomerőmű (képen) közelében létesítenének egy adatközpontot, ami Európában a legnagyobb atomerőmű.

A minisztérium hozzáteszi, hogy az Energoatommal közösen végrehajtott projekt végén akár 1000MW kapacitással is kiszolgálhatja a fogyasztókat, ám a kezdő pilotra csak 30MW áll rendelkezésre.

Egy képviselő ugyanakkor hozzátette, ez egyelőre még csak terv, és a konkrétumok nem körvonalazódtak. Azt tudni lehet, hogy a kezdeményezés egyik célja az lenne, hogy szakítsanak a szovjet gazdasági modellel:

“A felesleges villamos energia felhasználásának egyik modern módja az, hogy kriptovalutákba irányítjuk. Ez nemcsak lehetővé teszi az atomerőművek garantált terhelésének fenntartását, hanem lehetőséget biztosít a vállalkozások számára további források gyűjtésére is.”

A minisztérium szerint a kezdeményezést pénzügyileg is támogatni fogja a kormány, de a végső cél, hogy az atomenergiával üzemeltetett adatközpontok önfenntartóak legyenek.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.