Európai bevezetést tervez a Robinhood, miután nagyot zuhant a bevétele az USA-ban

A Robinhood keddi közleménye szerint a következő hetekben már Európában is elérhetőek lesznek a szolgáltatásai.

A Robinhood kereskedési applikáció európai bevezetését azt követően jelentették be, hogy a cég bevételei 26%-kal csökkentek éves szinten az Egyesült Államokban, és szeptemberben az FTX-szel való kapcsolatát is megszüntette.

A vállalat vezérigazgatója, Vlad Tenev azt reméli, hogy a Robinhood “több százmillió” kriptokereskedőnek kínálhat majd digitális eszközöket a kedvezőbb európai szabályozási környezetben.

Két komoly versenytársa is lesz a Robinhoodnak az európai piacon

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) több kriptovalutát is értékpapírként kategorizált, ami arra késztette a Robinhoodot, hogy delistázza ezeket a platformról. Júniusban a SEC a Solana-t, a Polygont és a Cardano-t is értékpapírnak minősítette, az amerikai kriptovállalatok pedig nem értékesíthetnek és kezelhetnek értékpapírokat. Ennek következtében a vállalat bevétele a 2022-es 31 millió dollárról 23 millió dollárra csökkent 2023-ban.

A Robinhood tervezett uniós terjeszkedése egyébként azt jelenti, hogy a kereskedési applikáció versenyezni fog a Coinbase-szel és a Krakennel, amelyek bizonyos európai régiókban már engedélyt szereztek. A Coinbase jelenleg Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Hollandiában, míg a Kraken Spanyolországban és Írországban rendelkezik engedéllyel.

Visszavásárolta Sam Bankman-Fried részvényeit a vállalat

A vállalat korábban azzal került a címlapokra, hogy szeptemberben visszavásárolt 55 millió részvényt, amelyeket az FTX korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried még a tavaly összeomlott Emergent Fidelity Technologies segítségével vásárolt. A Robinhood az összesen 600 millió dollár értékű részvényt az Egyesült Államok speciális rendőri szervétől, a US Marshals Service-től vásárolta meg, miután az amerikai igazságügyi minisztérium januárban lefoglalta azokat.

Bankman-Friednek egyébként most minden vagyonát be kell szolgáltatnia az amerikai hatóságoknak, miután a New York-i bíróság az összes ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta SBF-et. Amikor tavaly decemberben letartóztatták, a Robinhood-részvények jelentős részt tettek ki a vagyonából.