BŰNÖS: Sam Bankman-Friedet elítélték az FTX csalásért

Az esküdtszék bűnösnek találta a volt kriptomogult csalás, összeesküvés és pénzmosás vádjában New Yorkban.

A kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszék csütörtökön bűnösnek találta az FTX alapítóját, Sam Bankman-Friedet hét rendbeli csalás és összeesküvés vádjában, egyhangú döntést hozva a volt kriptomogul nagy horderejű büntetőügyében.

115 év is lehet a büntetés

Bár az esküdtszék ma hozta meg ítéletét, még eltarthat egy ideig, amíg Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró meghatározza Bankman-Fried büntetését. A maximálisan kiszabható büntetés 115 év börtönbüntetés lehet.

“Tiszteletben tartjuk az esküdtszék döntését. De nagyon csalódottak vagyunk az eredmény miatt” – mondta Mark Cohen, Bankman-Fried védőügyvédje egy nyilatkozatban.

Bankman-Fried úr fenntartja ártatlanságát, és továbbra is erélyesen harcolni fog az ellene felhozott vádak ellen.

Bankman-Fried New York déli körzetében zajló tárgyalása során ő és védőcsapata igyekezett lebeszélni az esküdtszéket arról a vádról, hogy az egykori vezérigazgató egy átfogó csalási rendszert szervezett, amelynek célja 10 milliárd dollár értékű csalás elkövetése és az ügyfelek pénzeszközeinek eltulajdonítása volt.

Az ügyészek szerint az Alameda Research nevű kereskedőcégén keresztül több milliárd dollárnyi ügyfélpénzt lopott el az FTX-től. Bankman-Friedet ugyanakkor azzal vádolták, hogy hazudott az Alameda hitelezőinek, valamint az FTX befektetőinek és ügyfeleinek. Az esküdtszék meg volt győzve.

Sam és a többiek

A döntés közel egy évvel az FTX összeomlása után született. A tőzsde gyors összeomlása tavaly novemberben megrázta a kriptopénzek árfolyamát – a BTC Price BTC Price 15 750 dollár körüli szintre taszította -, miközben a digitális eszközök iparágának jó hírnevét is romba döntötte.

Bankman-Fried belső körének kulcsfontosságú tagjai ellene tanúskodtak a per során. Az FTX társalapítója, Gary Wang, az Alameda korábbi vezérigazgatója, Caroline Ellison és az FTX korábbi műszaki vezetője, Nishad Singh mindannyian azt mondták, hogy Bankman-Fried utasítására követtek el bűncselekményeket.

Az FTX bennfentesei bűnösnek vallották magukat, és remélik, hogy a kormány nyomozása során tanúsított együttműködésükkel enyhébb büntetést kapnak a rájuk kiszabott vádak miatt. Wangra legfeljebb 50 év, Ellisonra 110 év, Singhre pedig 75 év börtönbüntetés várhat.

Bankman-Fried a tárgyalás során tanúskodott, hosszasan beszélt arról, hogy nem követett el csalást, miközben válaszolt ügyvédje, Mark Cohen (Cohen & Gresser) kérdéseire. Valamint megpróbálta elhárítani magáról a felelősséget az FTX összeomlásáért.

Az ügyészek szerint legalább 140 alkalommal mondta azt, hogy nem emlékszik az FTX élén töltött időszakának részleteire. Azt is mondta, hogy nem emlékszik arra, hogy valaha is azt mondta-e, hogy a mostanra csődbe ment cége biztonságban van.

Bankman-Fried befolyásának csúcsán a 31 éves férfit Warren Buffethez és John Pierpont Morganhez hasonlították. Végül is nagyot alakított, amikor tavaly nyáron az iparág nyomás alá került, hogy megmentse a bajba jutott kripto cégeket.

A tárgyalása közeledtével azonban olyan elítélt csalókhoz hasonlították, mint Bernie Madoff és Elizabeth Holmes.

Az FTX bukásának hatása az egész kriptoiparban érezhető volt. A szövetségi ügyészek azonban a szerdai záróbeszédek során elmondták, hogy Bankman-Fried bűneinek kevés köze volt magához a technológiához.

“Ez nem a kriptopénz bonyolult kérdéseiről szól. Nem a fedezeti ügyletekről van szó. Nem a technikai zsargonról” – mondta Nicolas Roos helyettes amerikai ügyész. “Ez a megtévesztésről, a hazugságról, a lopásról és a kapzsiságról szól.”