Európai Bizottsági alelnök: “A kriptoeszközök velünk maradnak”

Az Európai Bizottság még az évben szabályozási értékelést hoz a kriptoeszközök szabályozásához, mert “velünk maradnak”, jelentette ki a magas rangú tisztviselő.

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács pénteki találkozója után tartott sajtótájékoztatóján, Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős alelnöke kijelentette, a tagországok támogatják a kriptoeszközök szabályozását a közös gazdasági blokkon belül.

Jó eszmecserét folytattunk a kriptoeszközökről. Úgy látjuk, a kriptoeszközök velünk fognak maradni. A friss turbulencia ellenére a piac tovább nő.

Valdis Dombrovskis, a mi emberünk

Azt is hozzátette, az elsődleges tokenkibocsátások (ICO) életképes alternatív finanszírozási formát jelentenek. “A múlt évben, az ICO-k segítségével több mint 6 milliárd dollár forrást gyűjtöttek és ebben az évben ez az összeg lényegesen nagyobb lesz,” mondta Dombrovskis.

A legnagyobb kihívás – folytatta – hogy hogyan lehet azokat osztályozni és kategorizálni és hogy vajon érdemes-e meglévő uniós pénzügyi szabályozást alkalmazni rá, vagy külön a kriptopénzekre kitalált szabályozást kell alkotni.

“Ebben a kontextusában az európai felügyeleti hatóságokkal dolgozunk együtt, hogy feltérképezzük a kriptoeszközök szabályozási területeit és pontos választ adjunk ezekre a válaszokra. Ez egy biztos alapot ad az építkezésre és segít eldönteni a következő lépést.”

Dombrovskis már korábban is méltatta az ICO-kat mint alternatív forrásgyűjtési megoldás. Februárban még azt nyilatkozta, a szabályozóknak tokenenként kellene elbírálniuk az ICO-projekteket, de azt is elismerte, több munkára van szükség a helyes szabályozói válaszhoz.

Nem ő az egyetlen ICO-barát törvényhozó az EU-ban. Múlt pénteken egy európai parlamenti képviselő, Ashley Fox egy új törvény bevezetését szorgalmazta az ICO-k szabályozására mely alapján felső összegszintet vezetnének be a maximális gyűjthető forrásokra, de engedményként cserébe az össze EU országban elérhető lenne.