Az Europol beismerte, hogy a Monero tranzakciói követhetetlenek

A Monero (XMR) tranzakciók követhetetlenek maradnak a küldő és a fogadó között, ha a felhasználók úgy akarják, derült ki az Europol jelentéséből.

A Monero hálózatán zajló ügyletek nyomonkövethetetlenek maradnak. Az Europol Európai Kiberbűnözési Központja nemrégiben arról számolt be, hogy még a legmélyrehatóbb nyomozások is kudarcba fulladtak az IP tranzakciók illetve a coinmozgások követése során.

A Blockchain Alliance szemináriumán több részletet is megosztottak a Monero-val kapcsolatban, amely a titkoscoin használatára és nyomonkövethetőségére vonatkozott. Jerek Jakubcek szakértő azt nyilatkozta, hogy az Europol figyelemmel kíséri a privát vagy más néven titkoscoinok fejlődését. Jacubcek elmagyarázta azt is, hogy „amikor egy gyanúsított a Tor és a Monero kombinációját használta, nem tudtuk nyomon követni a pénzmozgást. Nem tudtuk nyomon követni az IP-címeket sem. A bitcoin blokkláncon minden látható volt, így messzire eltudtunk jutni, viszont ez átláthatatlan.”

Az európai hatóságok szorgosan dolgoznak az anonim kriptovaluták használatának megfékezésén, mivel egyre nagyobb az érdeklődés a Monero iránt.  Az Europol tavaly lecsapott a Bestmixerre, az egyik vezető bitcoin (BTC) “keverőszolgáltatásra”. Még a bitcoin érmekeverés is felfedhet valamit a tranzakciók eredetéről. Úgy tűnik, hogy egy anonim coin és a Tor böngésző kombinációja viszont mindent elrejt. Bár a Monero protokollnak voltak hibái a közelmúltban, amikor állítólag IP-címeket fedett fel, mostanra az összes hibát kijavították és az adatok lenyomozhatatlanok.

Az anonim használat azonban csak a peer-to-peer tranzakciók esetében lehetséges. A tőzsdék továbbra is megkövetelik a Monero használatakor, hogy a bejövő tranzakciókat felfedjék a felhasználók és összekapcsolják egy fiók azonosítóval illetve esetenként valós identitással. A Monero felvétele után azonban a coinok láthatatlanná válnak.

A bitcoin és az Ethereum átláthatóságot kínál

Más nyilvános blokkláncok, mint például a bitcoin és az Ethereum, nehezen, de követhető módot kínálnak az összes tranzakció nyomon követésére. De amint a pénz belép a Monero blokkláncába, a hatóságok elvesztik a nyomát.

A Monero blokklánc nyomonkövetésének hiánya elég nagy problémákat okozhat a kriptotőzsdék számára is. 2020-ban új jogszabályok lépnek életbe, amelyek egyes tőzsdéket arra késztethetnek, hogy nemcsak a fiat transzferekről számoljanak be, hanem lehetőség szerint a kriptovalutákról is. Az XMR esetében viszont ez lehetetlen lenne.

A legnagyobb probléma az, hogy az XMR coinok egy részét illegális tevékenység útján lehet megszerezni. Az XMR még botnetek útján szerezhető be, amely egy észak-koreai hacker tevékenységhez kapcsolható.