Szabadlábon védekezhet az Észak-Koreában haknizó blokklánc kutató

Az Ethereum kutató Virgil Griffith szabadlábon védekezhet miután lerakta az óvadékot. Griffith azzal került a hírekbe, hogy Észak-Koreában tartott előadásokat a blokkláncokról és ezzel a vádak szerint megsértette az Észak-Koreára vonatkozó amerikai szankciókat.

Az Inner City Press jelentése szerint a new yorki bíró hétfőn jóváhagyta Griffith óvadékkérelmét. Az óvadékkérelmet azután hagyta jóvá a bíró, hogy Griffith családja összegyűjtötte az 1 millió dolláros összeget és így visszatérhet Alabamába.

A múlt héten Griffith már kérte, hogy óvadékért cserébe szabadlábon védekezhessen, ám azt a bíró elutasította mivel szüleinek küldött szöveges üzenetekben az amerikai állampolgársága feladását hangoztatta amellett, hogy egy pénzmosó vállalkozást fog alapítani Észak-Koreában. A védőügyvédje tagadta ezt és azt is megemlítette, hogy Griffith-et felfüggesztették az Ethereum Alapítványból, bár az Alapítvány szimpatikusan áll Griffith ügyéhez.

Griffith-et hálaadás napján tartóztattak le egy Észak-Koreába tett utazása után, ahol részt vett egy blockchain konferencián annak ellenére, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma elutasította az országba való beutazási kérelmét. Az Egyesült Államok hatóságai akkor azt állították, hogy Griffith és más résztvevők azt vitatták, hogy Észak-Korea hogyan használhatná blokklánc és kriptovaluta technológiát pénzmosásra és a szankciók elkerülésére.

Griffith-et a New York kerületi bíróság és a FBI a International Emergency Economic Powers Act nevű nemzetközi gazdasági szankciókat szabályozó törvény megsértésével vádolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük