Új éves csúcson a Bitcoin árfolyam: mi hajtja?

A vezető kereskedési volument produkáló kriptotőzsdéken, mint a Coinbase, Kraken és Bitstamp a bitcoin árfolyama már 8900 dollár fölött is járt, ezzel új éves csúcson kereskedik.

Ahogy a korábbi forgatókönyvek alapján is megszokhattuk, az árfolyam órák leforgása alatt ugrott a 8000 dolláros árszintről 8900 dollár fölé, ami több mint 11%-os emelkedést jelent. Azóta a pumpa kezd csillapodni és ~8700 USD körül kezd stabilizálódni.

BTCUSD 1 órás chart Coinbase | TradingView

Január óta a bitcoin több mint 128%-ot erősödött az amerikai dollárral szemben, a 24 órás kereskedési volumene pedig több mint 7 milliárd dollár a Brave New Coin oldal által indexelt tőzsdék összesítése alapján.

Mi hajtja a bitcoint?

Alex Krüger technikai trader szerint miután a BTC átlépett a 7000 dolláros tartományba, a domináns digitális eszköz bikás piaci területre érkezett.

A BTC május 11-én törte át a 7000-es ellenállást és azóta közel 2000 extra dollárt gombolt fel magára.

Három fő felhajtó tényezőt lehet nevesíteni:

  1. A 3000 dollárról 7000 dollárra emelkedés gyors lefolyása bikás tartományba fordította a piacokat és extra momentumot kínál a további áremelkedéshez
  2. A szabályozott kereskedési platformokon, mint a CME, a kereskedési volumen 2017 óta nem látott éves csúcson áll, ami komoly intézményi érdeklődést feltételez a háttérben
  3. Újra emelkedésnek indult a Google Trendekben a ‘bitcoin’ keresőszóra a rákeresés, ami a kiskereskedői érdeklődés fokozódását jelzi

Egy másik fundamentális felhajtó erő a következő évben esedékes bitcoin blokkjutalom felezés áll, aminek dátuma 2020 májusára tehető. Az esemény során a bitcoin bányászoknak járó blokkjutalom 12.5 BTC-ről 6.25-re esik, ami annyit jelent, hogy felére csökken az újan forgalomba kerülő bitcoinok mennyisége.

Ezek együttesen, a blokkjutalom feleződés, az intézményi, vállalati és kiskereskedői érdeklődés emelkedése áll az április óta tapasztalható emelkedés mögött.

Ugyanakkor a technikai indikátorok alapján a BTC már most túlvett karakterisztikát mutat, sőt, már 7000 dollár környékén is túlvettség jellemezte.

BTCUSD 1 hetes chart Coinbase | TradingView

Ennek ellenére azonban továbbra is emelkedik, ahogy tette 2017 során is. 2017-ben 13 000 dolláron jeleztek a chartok túlvett állapotot és ennek ellenére képes volt tovább erősödni (a mainstream média keltette őrület hatására) egészen 20 000 dollárig.

A tavaszi optimizmus ellenére érdemes óvatosan kereskedni továbbra is és a túlfeszített közép és hosszú távú hangulat ellenére egy kisebb korrekció még hasznos is lehet a piacoknak, helyre rakva a hasonló körülmények között gyakran elszálló várakozásokat.

Kövess minket Facebookon és Twitteren. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.