Évi 1%-t hoz a bitcoin lightning node futtatása – de ez még nem elég

A BitMEX  elemzése szerint a bitcoin lightning node futtatása éves szinten akár 1% hozamot is hozhat, ez mégis kevés a fenntarthatósághoz.

BitMEX elemzés a bitcoin lightning hálózatról

A derivatív termékekre szakosodott kriptopénz tőzsde maga is futtat bitcoin lightning node-t, azaz csomópontokat. A napokban elemezték az elmúlt év adatait és kitértek rá, hogy mik a lightning hálózat széleskörű elterjedésének legnagyobb akadályai.

A csomópontok feladata a tranzakciók hitelesítése a blokkláncon. A kliens használatával letöltik a blokkokat és kereszthivatkoztatják azokat a hálózati konszenzus szabályaival. A tranzakciókat egyben kiközvetíthetik más csomópontokra is validáció céljából. Ha a hálózat bármely pontja a konszenzus szabályoktól eltérő tranzakciót talál, az azt tartalmazó blokkot elutasítja. A technológiáról bővebben ebben a cikkünkben olvashattok.

Szerdán megjelentetett riport a bitcoin lightning hálózatról készült összefoglaló második fejezete, mely kifejezetten a csomópontokra fókuszál.  Az elemzés szerint jelenleg nagyon könnyű belépni a lightning hálózat piacára node futtatóként, ami azt jelenti, hogy egyelőre az alacsony díjak miatt a felhasználók számára kedvez a piac, nem pedig a technológia fenntartóinak.

A BitMEX elemzői kiemelték:

“Az egyensúly igen kényes aközött, hogy a hálózat alacsony díjakkal működni tudjon és hogy a díjak fedezni tudják a hálózat fenntartóinak a költségeit. Feltehetően ez a jövőben csak még problémásabb lesz, ha hálózat növekedik majd.”

Díjak a bitcoin lightning hálózaton

A bitcoin lightning hálózatán kétfajta díj érhető le. Az egyik egy alapdíj, ami egy fix összeg minden esetben arra, ha egy fizetési tranzakciót felvisznek a hálózatra. A másik díj pedig a likviditásszolgáltatásért jár, mely a tranzakció összegének meghatározott százaléka. A bitcoin lightning node futtatásakor tehát ezekkel a jövedelmekkel lehet számolni.

A node futtatása jelenleg meglehetősen sok technikai utánajárást igényel, nincs egyetlen automatizált rendszer, ami kezelni tudná, hogy a tranzakciók mindig a megfelelő nodehoz kerüljenek, amely kellő likviditást tud nyújtani emellett pedig ellenőrzi a leggazdaságosabb díj struktúrát is. Mivel sokat kell foglalkozni a fenntartásával, így ez egyelőre egy költséges és technológiai intenzív folyamat.

BitMEX report a bitcoin lightning csomópontokról

Évente 1% hozam

A BitMEX elemzésében éves szinten kiszámították mennyit is hoz valójában egy ilyen befektetés, mely a bitcoin lightning node futtatásával foglalkozik. Az adatok alapján azonban csak 1% ami maximum kihozható a rendszerből.

Bár ez az 1% hozam a mai alacsony kamatkörnyezetbe akár vonzónak is számíthat, fontos kiemelni, hogy emellett egy relatív kockázatos befektetésnek számít, amíg a hálózat kellő szinten el nem terjed. Azonban az elterjedés gátja a cikk szerint jelenleg pont a díj mértékéből adódik.

A bitcoin lightning hálózat ennek ellenére folyamatosan nőtt az elmúlt év során. Jelenleg több, mint 7000 csomópont segíti a tranzakciók validálását és már több, mint 4 millió dollár értékű tranzakció folyt át a hálózaton.