Exodus vezérigazgató: egyre több magas beosztású vezető hagyja el a kriptoszektort

A kriptoszektort az utóbbi időben meglehetősen erős csapások érték s ez arra ösztönzött jónéhány vezetőt, hogy végleg búcsút mondjon egykoron szeretett pozíciójának. 

Az Exodus vezérigazgatója szerint: „sok kriptovállalat vezetője mondott le posztjáról az elmúlt hetekben. Ezáltal arra ösztökélték az adott céget, hogy saját berkein belül vagy akár másutt keressen megfelelő egyént a szerepre”.

A medvepiac és a gazdasági visszaesés megtették hatásukat, augusztus óta legalább 6 vezérigazgató hagyott fel tevékenységével. A szóban forgó személyek nem másak, mint Jesse Powell (Kraken), Alex Mashinsky (Celsius Network) és Michael Moro (Genesis Trading). Illetve rajtuk kívül nem szabad megfeledkezni még Sam Trabucco-ról (Alameda Research) és Brett Harrison-ról (FTX U.S.) sem.

Talán a legjelentősebb lemondás, amely sokkolta az ágazat szereplőit, a MicroStrategy-hez köthető. A gazdasági társaság korábbi vezérigazgatója, a Bitcoin-hívő Michael Saylor, elviekben azért mondott le, hogy figyelmét a vállalat Bitcoin vásárlásainak szentelje. Ugyanakkor a bejelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a cég 1,06 milliárd dolláros veszteségről számolt be 2022 második negyedévére vonatkozóan.

Elhagyják a kriptoszektort, akár a süllyedő hajót?

Minden vezérigazgató más és más okokat soroltat fel lemondását illetőleg – miért jutott arra a döntésre, hogy otthagyja hajdan imádott munkakörét. Mashinsky például bánja, hogy pénzügyileg gallyra vágta a Celsius-t és véleménye alapján vezérigazgatóként „zavaró tényezővé” vált.

Korábban mindannyian a kriptoszektort szerették volna felvirágoztatni, azonban hiba csúszott a gépezetbe. Trabucco a konstans stressz miatt sokallt be s elmondta, hogy „nyugalomra van szüksége és egy új fontossági sorrendre”. Powell számára a vezetői szerep az évek múltán nyomasztóvá lett s nem találta tovább „szórakoztatónak” kötelességét. Moro esetében a befuccsolt Three Arrows Capital-lal való együttműködés tette be a kaput s késztette őt távozásra. Harrison viszont igazán sosem részletezte miért intett búcsút csupán egy év után az FTX U.S.-nek.

A változó piaci körülmények nagyban hozzájárultak a történtekhez, hiszen az idei medvepiacot a kriptovilág szinte minden szereplője megsínylette valamilyen szinten. Soha nem volt még példa ilyen mértékű csökkenő tendenciára, amelyre mellesleg a haborús helyzet, a menekülő vezetők és a toronymagas infláció is rányomta a bélyegét.

Ha mindez nem lenne elég, a szabályozó szervek is mindinkább szigorítani szeretnék a kriptoeszközökre vonatkozó rendeleteket. Úgy fest a jövőben az egyes államigazgatásoknak közvetlen beleszólása lesz az ágazatban megvalósuló történésekbe. Ennek ellenére a leköszönő és az új vezetők mind egyetértenek abban, hogy a decentralizáció elengedhetetlen a kriptoszektor fejlődésének szempontjából.

Vadim Keff, kriptoelemző és a T7T Labs blokklánc cég társalapítója, szerint sokféleképpen tekinthetünk a sorozatos lemondásokra, azonban különösebb jelentést nem kell tulajdonítanunk nekik. Nézeteit a Deloitte könyvelő cég jelentésével támasztotta alá, miszerint a „vállalati vezetők 70%-a komolyan fontolgatja, hogy jóléte megőrzése érdekében inkább otthagyja állását”.

Meglátásaim szerint a legtöbb kriptoszektort érintő vezetői lemondás a “A Nagy Lemondás” trendhez köthető és nincsen semmilyen komolyabb vonzata”, nyilatkozta a pandémia idején elindult felmondási hullámra utalva.

„Ahogy a kriptopiac egyre rohamosabban nő, a vállalatok vezérigazgatóinak vállára nehezedő teher is szimultán növekedik. Ebből kifolyólag természetes, hogy néhány vezető inkább úgy dönt, hogy félreáll és átengedi pozícióját egy nála megfelelőbb személynek”, magyarázta Keff.

A lemondott vezérigazgatók között akad olyan is, aki ha csak a partvonalról, de a továbbiakban is részt szeretne venni cége életében. Saylor-hoz hasonlóan Powell is ügyvezető beosztásban marad és kedvére való feladatkörökkel foglalkozik majd.