Ez lett a csillogó világvárosból, New York-ból: milliónyi ember vár ételosztásra

A világjárvány nagyjából hetedik hónapjában járunk. Ez az időszak nemcsak az országok egészségügyi rendszerének volt rendkívül nehéz, hanem a gazdaságnak is. A világon több tízmillió ember veszítette el a munkáját a koronavírus-pandémia első hullámában, és úgy tűnik, a második még nagyobb pofont fog adni a nemzetgazdaságoknak. Mivel a kormányok továbbra is a lezárásokat tartják az egyetlen megoldásnak a vírus megfékezésére, egyre több vállalkozás és ezzel együtt egyre több család kerül nehéz helyzetbe.

Nincs ez másként a világ legcsillogóbb városában, New York-ban sem, amely bizony jócskán veszített fényéből a COVID-19 járvány alatt. Egyre több vállalkozás megy csődbe, a kis-és középvállalkozások összeomlása következtében pedig már több mint félmillió munkanélküli van a városban. A világhírű Broadway bezárt, a manhattani irodák üresek, mivel többnyire a távmunka dominál, az erőszakos bűncselekmények megszaporodtak. Sok ember inkább elhagyta a várost a gazdasági káosz kellős közepén, és vidékre ment egy új élet reményében.

A bezárások miatti gazdasági bizonytalanság emberek milliónak életet nehezíti meg. Élelmiszer-és lakhatási problémák keserítik meg a New York-iak mindennapjait. A munkahelyek elvesztése sok család életén ejtett akkora hegeket, amelyeket nehéz lesz orvosolni. A Community Food Bank arra figyelmeztetett, hogy év végéig várhatóan egymillió ember asztalára nem fog étel kerülni.

1,5 millió embernek üres a hűtője

Alexander Rapaport, a Masbia ételosztási hálózat ügyvezető igazgatója kijelentette: “Korábban is segítettünk a katasztrófák idején, de az semmi volt ahhoz képest, amit most csinálunk. “ A város több pontján kígyózo sorok álnak az ingyenes ételre várva. Felmérések szerint nagyjából 500%-kal nőtt meg a kereslet az általuk kínált ingyenes ebéd iránt. A New York Times legutóbb közzétett cikke szerint hozzávetőlegesen 1,5 millió ember éhezik a divat fővárosában. Sok, ételosztásnál várakozó ember vagy elvesztette a munkáját vagy drasztikusan lecsökkent a bére, ami miatt arra kényszerül, hogy legalább hetente néhányszor meleg ételért álljon sorba.

A Masbia vezetője hozzátette: “A cég munkatársai és önkéntesei éjjel-nappal dolgoznak. Három helyszínen vagyunk nyitva a nap 24 órájába. Naponta 1500 családnak biztosítunk meleg ételt, de ez még mindig nem elég.”

Mivel egyre többen állnak sorban náluk, sokszor akár kilométeres sorok is kialakulhatnak, így arra kényszerültek, hogy egy új, digitális élelmiszerbanki vonalat alakítsanak ki. A rászorulóknak időpontot kell kérni az ételhordó átvételére. Sokakat ezenkívül a kilakoltatás is fenyeget, hiszen a magas bérleti díjakat jövedelem hiányában nem tudják kifizetni.

További érdekes cikkeink: