Ezek a legolcsóbb Ethereum decentralizált kriptotőzsdék

Az elmúlt néhány évben a decentralizált pénzügy (DeFi) meteorikus sebességgel nőtt. Egy ilyen lenyűgöző növekedés csak egy dolgot jelenthet: a decentralizált kriptotőzsdék térnyerését is. Mivel a központosított tőzsdék időnként kissé bonyolultnak és problémásnak bizonyulnak, a kriptoszféra egyetért abban, hogy a decentralizált tőzsdék jelentik a kriptovaluta kereskedelem jövőjét az Ethereum Layer 1 megoldásokon.

Ezeknek a megoldásoknak nem kell drágáknak lenniük, és vannak ma már nagyszerű decentralizált kriptotőzsdék, amelyek gazdaságosan tudják menedzselni a kereskedést alacsony tranzakciós díjak mellett. Íme néhány a legolcsóbb DEX-ek közül.

decentralizált kriptotőzsde

#1. Balancer

A Balancer 2020-ban indult Automated Market Maker megoldásként, amely lehetővé teszi a DEX-ek hatékonyabb működését a DeFi térben. A kriptotőzsde egyik célja az volt, hogy csökkentsék az Ethereum kereskedőinek gas díjait és a likviditási pool-ok esetében is gas díjakat az új okos szerződések esetében.
A Balancer a közelmúltban integrálódott a Gnosis blokklánc hálózatba, létrehozva a Balancer-Gnosis protokollt (BGP). Közös munkájuk a CowSwap DEX elindításában csúcsosodott ki. Ezen a CowSwap DEX-en a felhasználóknak csak a töredékét kell fizetniük annak a gas díjnak, amelyet más kereskedők fizetnek más DEX-ek használatáért. A gas nélküli opció azonban csak az ERC-20 tokeneknél működik.

#2. Uniswap

Az Uniswap a kriptoszférában a decentralizált tőzsdék egyik mércéje. A platform a leggyakrabban használt DEX, a 7 napos kereskedési volumen 12,5 milliárd dollár volt szeptemberben, amellyel rekordot állított be. Ez a DEX a legnagyobb gas fogyasztó is egyben az Ethereum hálózaton. Az Ethereum tranzakciós díjai nagyon magasra emelkedtek az évek során, és ez miatt gazdaságilag életképtelenné váltak  nagyon sok kisebb felhasználó számára. Az Uniswap azonban megpróbálja költséghatékonyan tartani a dolgokat a kereskedők számára. Három díjszintet számít fel: 0,05%, 0,30% és 1,00% a kereskedői pártól függően. A díjat a likviditási pooloknak fizetik.

#3. Sushiswap

A Sushiswap és annak tokenje, a $SUSHI 2020 augusztusában jelent meg a DeFi térben. A Sushiswap 0,3%-os díjat kér a kereskedőktől a swapokért. Ebből a díjból 0,25% a likviditási poolba kerül, a fennmaradó 0,05% pedig a SUSHI token birtokosai között kerül elosztásra.

#4. 1inch

A 1inch platform a Chi nevű gas tokent használja, amelyet akkor bányásznak ki, amikor a gas ára csökken, és elégetik azt, amikor a gas díjak magasak. Ez lehetővé teszi, hogy a tőzsde legalább 40%-ot takarítson meg a gas díjakból annak ellenére, hogy a kereskedés olyan tőzsdéken is keresztül megy, mint a Sushiswap vagy az Uniswap. Az 1inch nem számít fel swap díjakat.

#5. dYdX

A dYdX elsősorban egy derivatív decentralizált kriptotőzsde. A dYdX-en a tranzakciókhoz nem kapcsodik sem befizetési, sem pedig kifizetési díj. A felhasználók felelősek azonban a fizetési vagy befizetési tranzakcióikból származó gas díjakért. A platform 0,10%-os díjat számít fel a kereskedés során a ‘taker-eknek’, és 0,05%-os díjat ‘maker-eknek’. Egy friss tanulmány azt mutatja, hogy a dydx által felszámított díjak magasabbak, mint az iparági átlagos szerződéses kereskedési díjak.