A DEX kriptotőzsdék ötszörösére növelték forgalmukat 2021-ben

A Chainalysis legújabb jelentése szerint a nagy DEX-ek értéke ötszörösére nőtt egy év alatt, meghaladva a legtöbb CEX aktivitását és értékét.

A DeFi ökoszisztémába hatalmas mennyiségű pénz áramlott 2021-ben. A Chainalysis elemzőcég új jelentése szerint olyannyira megnőtt a forgalom, hogy a nagy decentralizált tőzsdéken (DEX-eken) a kereskedési aktivitás több mint 500%-kal nőtt. Ezzel meghaladta a népszerű központi kriptotőzsdék (CEX-ek) kereskedési volumenét is.

A jelentés kiemelte a központosított tőzsdék között idén kiéleződött versenyt. A kereskedők pedig a legjobb kereskedési platformokat keresik a január óta tartó kriptovaluta boom közepette. A kriptotőzsdék tranzakciós volumene jelentősen megnőtt az év során, és bár nem állandó, de általánosan emelkedő tendenciát mutat.

A központosított tőzsdéket azonban megelőzték a DEX-ek, és az olyan nagy protokollok, mint a Curve, a PancakeSwap és az Uniswap nagyjából 550%-kal emelkedtek 2021 első és második negyedévében. 2019 első negyedéve óta a decentralizált kereskedési platformok voltak a legaktívabb tőzsdék más üzleti modellekhez képest.

Az alábbi grafikon az aktív tőzsdék összehasonlítást mutatja más üzleti modellekkel, például tőzsdén kívüli termékekkel, származtatott ügyletekkel, CEX-ekkel és magas kockázatú tőzsdékkel.

DEX aktivitás

A központosított tőzsdék alulmaradnak a versenytársaikkal szemben

2021 első negyedévében a központosított tőzsdék éles versenyt folytattak a kriptopiac fellendülése során. De az aktív tőzsdék száma később kezdett ellaposodni. A nagy tőzsdei óriások, mint a Binance, a Kraken és a Coinbase pedig továbbra is vezetik a piacot. Nincs pontos oka annak, hogy a görbe miért laposodott el, de az eszközök rendelkezésre állása nagy szerepet játszik a platformok túlélési arányában, mondta a Chainalysis:

„Ennek több oka is lehet. Talán az új felhasználók nagyobb valószínűséggel hallanak először a nagyobb tőzsdékről, és ezért özönlenek hozzájuk, amikor úgy döntenek, hogy megvásárolják első kriptovalutájukat. Vagy talán a nagyobb tőzsdék nagyobb likviditása lehetővé teszi számukra, hogy a legnagyobb kriptokereskedőket bevonzzák magukhoz. Az elemzés azt sugallja, hogy a rendelkezésre álló egyedi kriptoeszközök száma nagy szerepet játszik a tőzsdék túlélési arányában a vizsgált időszakban.”

Ezzel szemben a DEX-ek és a tőzsdén kívüli (over-the-counter) brókerek száma az egekbe szökött 2019 első negyedévétől számítva. A 2021-es DeFi-aktivitás még a központosított platformokon való aktivitást is elhomályosította. A DEX-ek által megszerzett teljes összérték a 2020. júliusi 10 milliárd dollárról 368 milliárd dollárra nőtt 2021. májusára.

A DeFi az intézményi befektetőket is vonzza

A DeFi szektor jelenleg óriási fellendülést él meg, és egyre több kriptonatív intézmény csatlakozik az ökoszisztémához. Ezzel szemben a Bitcoin intézményesítése kevésbé vonzóvá tette azt opportunista kereskedők számára.

Ami a decentralizált finanszírozást még vonzóbbá tette az intézményi befektetők számára, az az új L-1 protokollok megjelenése. Ezek jobb kamatrátákat kínálnak a stabilcoinokhoz és az ETH/BTC párok esetében is. A Genesis, egy digitális eszközökkel foglalkozó cég harmadik negyedéves jelentése szerint egyre több intézményi befektető használja az ETH-t különböző decentralizált alkalmazásokon keresztül történő kölcsönfelvételre és kölcsönadásra. A DeFi szektor a technológiai innovációk széles skáláját kínálja a pénzügyi piac kiszolgálására. Ma már a multinacionális vállalatok is a DeFi technológiákat próbálják tesztelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük