Ezeknél a kriptoprojekteknél volt a legmagasabb a fejlesztői aktivitás 2019-ben

Milyen mutatókat használhatunk, ha egy kriptoprojekt állapotát szeretnénk meghatározni? Talán az egyik legintuitívabb mérce – különösen a medvepiacon – a fejlesztői aktivitás.

Úgyhogy most vessünk egy pillantást azokra a kriptoprojektre, melyeket az elmúlt 12 hónapban a legnagyobb fejlesztői aktivitás jellemezte. Valamint vizsgáljuk meg, hogy ez miért is fontos mérce az intelligens befektetők számára, és milyen hátrányai vannak.

A fejlesztői aktivitás értékelési mutatóként

Amikor egy blokklánc vagy kriptovaluta projekt teljesítményét próbáljuk kiértékelni, számos olyan mutató van, amelyek segítségével ezt megtehetjük.

A fejlesztői aktivitás nem az egyetlen eszközünk ezen a téren. Vannak még lánc-mutatók, értékelési arányok és piaci kapitalizációs jelölők is, amelyeket figyelembe vehetjük.

A fejlesztői aktivitás a kriptovilág telén vált népszerűvé, amikor az árak csökkenése vagy stagnálása nem volt megbízható eszköz a projektek növekedésének mérésére.

De mi pontosan a fejlesztői aktivitás?

Nos, egyszerűen fogalmazva: a fejlesztői aktivitás az a mérhető erőfeszítés, amelyet az emberek vállalnak egy projekt vagy platform megvalósítása érdekében.

A fejlesztői aktivitást nyomon követő legtöbb adatgyűjtő általában a GitHub-ra küldött megbízások számát kíséri figyelemmel.

A GitHub egy nyílt forrású tárolószolgáltatás, ahol a legtöbb fejlesztő a kódot tárolja, amely a projekt építészeti alapjait nyújtja.

Az elmélet így szól: Minél nagyobb az elkötelezettség mértéke (commit-ok száma), annál több fejlesztő (vagy fejlesztőcsoport) dolgozik aktívan a projekten.

A fejlesztői aktivitás erős mutató, mely a projekt kezdeményezőinek elkötelezettségét mutatja. Ha pedig a fejlesztői aktivitás fellendül, lehetséges, hogy egy közelgő bejelentésre vagy a közeljövőben megjelenő új release-re utalhat.

fejlesztői aktivitás

A 10 legfontosabb kriptovaluta a fejlesztői aktivitás szerint

Vessünk egy pillantást a CryptoMiso adatgyűjtésére. A cég egy olyan webszolgáltatatóként jellemzi magát, amely „a kriptovalutákat rangsorolja a legnépszerűbb Github adattáruk kötelezettségvállalási előzményei alapján”.

Íme a top 10 kriptovaluta, amelyeknél a GitHubon a legmagasabb volt az elmúlt 12 hónapban commit-ok száma. (A piaci kapitalizáció értékei a Coinpaprika adataiból származnak.)

 1. Insolar (INS) (üzleti központú blokklánc-platform; piaci kapitalizáció: 6,7 millió USD)
  8.519 commit; 37 közreműködő
 2. Aelf (ELF) (blokklánc-működtetett felhőalapú számítástechnikai hálózat; piaci kapitalizáció: 69 millió USD)
  7.110 commit; 36 közreműködő
 3. Holo (HOT) (decentralizált tőzsde; piaci kapitalizáció: 141 millió USD)
  6.672 commit; 47 közreműködő
 4. Lisk (LSK) (nyílt forrású blokklánc-alapú platform; piaci kapitalizáció: 239 millió USD)
  6.271 commit; 62 közreműködő
 5. Nuls (NULS) (blokklánc-alapú infrastrukturális támogatás vállalkozások és fejlesztők számára; piaci kapitalizáció: 31 millió USD)
  4.324 commit; 15 közreműködő
 6. Chainlink (LINK) (olyan platform, amely felhasználja az olyan oldalak tartalmát, mint például a Google és az Oracle, hogy ellenőrizze az okosszerződésekbe integrált adatokat; piaci kapitalizáció: 1,404 millió USD)
  3.820 commit; 39 közreműködő
 7. Raiden Network (RDN) (láncon kívüli méretezési megoldás az Ethereum blokkláncra; piaci kapitalizáció: 8,8 millió USD)
  3.763 commit; 74 közreműködő
 8. EOS (EOS) (okosszerződés platform; piaci kapitalizáció: 5.100 millió USD)
  3.378 commit; 100 közreműködő
 9. Zeusshield (ZSC) (decentralizált biztosító; piaci kapitalizáció: 0.56 millió USD)
  2.957 commit; 7 közreműködő
 10. 0x (ZRX) (okosszerződés-infrastruktúrát kihasználó nyílt forráskódú protokoll; piaci kapitalizáció: 208 millió USD)
  3.312 commit; 68 közreműködő

Mi a helyzet a nagyfiúkkal?

Érdekes, hogy a legnagyobb piaci értékű coinok hiányoznak a listából. Csak az EOS (7. helyen áll a piaci kapitalizáció terén) fejlesztői voltak olyan aktívak, hogy a listára kerüljenek.

A Tron, mely a piaci kapitalizációt tekintve a 12. helyen áll, a commit-ok számát tekintve elérte a 11. helyet. És a Bitcoin mellett ez az egyetlen top 20 projekt, melynek több mint 100 közreműködője van.

És ha már témánál vagyunk, mi a helyzet a Bitcoinnal? Nos, a BTC a 17. helyen áll 1.810 commit-tal.

Mindeközben az adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin legközelebbi piaci kapitalizációs versenytársa az Ethereum, mely jóval lejjebb helyezkedik el a kötelezettségvállalás rangsorában. Az elmúlt 12 hónapban mindössze 702 commit-ja volt – bár ezek több mint 100 különböző közreműködőtől származnak.

A lényeg: Bízhatunk a fejlesztői aktivitásban, mint mértékegységben?

A fejlesztői aktivitás fontos, mivel segítségével felmérheted, hogy mennyire aktív a projekt fejlesztői közössége. Valamint azt is lehetővé teszi, hogy megtudd, mennyi hibajavítás és fejlesztés kerül végrehajtásra egy kriptovaluta hálózaton, mielőtt beleinvesztálnál.

Ez azonban nem egy olyan mutató, melyben csukott szemmel kellene bíznod. Itt van néhány fontos hátránya:

 • A aktivitás nem tükrözi a piaci érdeklődést vagy a felhasználói igényeket
 • A fejlesztői aktivitás statisztikája önmagában nem ad betekintést a projekt decentralizációjának szintjébe
 • Az fejlesztői aktivitás számadatait viszonylag könnyen lehet kozmetikázni

A kriptobefektetésekkel kapcsolatos általános hüvelykujjszabály a következő: Ne alapozz döntés meghozatalakor egyetlen mutatóra.

Bár érdekes és értékes is lehet megtudni, hogy mely projektek kapják a legtöbb commit-ot és hol vannak a legaktívabb fejlesztők, érdemes mindig a ‘nagyobb képet’ nézni.

De ha nem tudsz dönteni néhány nagyon hasonló projekt közül, akkor a fejlesztői aktivitás segítségedre lehet. A projekt körüli nagyobb aktivitás gyakran korszerűbb újításokat jelent.

És a gyorsan változó, folyamatosan fejlődő kriptovilágban a legkisebb technológiai fejlődés is sokat jelenthet a jövőbeli teljesítmény előrejelzésekor.