Ethereum elemzés – nézzünk egy kicsit a technológia mögé

Az Ethereum (ETH) egy megosztott főkönyv és decentralizált számítási platform okosszerződés képességekkel. A kriptoeszközök piaci kapitalizációja alapján jelenleg a második a BraveNewCoin kalkulációja alapján 14.47 milliárd USD értékben, és körülbelül 1.8 milliárd dollár kereskedési volument produkál 24 óra alatt.

Az ETH projektet 2013-ban kezdte el Vitalik Buterin a társaival együtt: Anthony Di Iorio, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood és Jeffrey Wilcke.

Az ICO (Initial Coin Offering) 2014-ben zajlott le, és körülbelül 16 millió dollárt szedtek össze belőle tokenenként 0.31 USD értékben. Az ETH ICO vált az eddigi legprofitábilisebb ICO-vá a történelemben.

A hálózat gerince 2015. júliusban ment élesbe 72 millió előbányászott coinnal, ami a mostani forgalomban lévő kínálat 66.5%-át teszi ki.

Eddig több jelentős protokoll mérföldkő is élesbe ment: Olympic 2015. május, Frontier 2015. július, Homestead 2016. március, Metropolis Part 1: Byzantium 2017. október, Metropolis Part 2: Constantinople 2019. február, és Istanbul 2019. december.

Protokoll változások

Ezeket az Ethereum upgradeket Ethereum Improvement Protocols (EIPs) keresztül valósítják meg, amiket aztán hard forkokká csomagolnak össze. A Github tár az EIP-khez kapcsolódóan kiemelkedően aktív 2019. január óta. Összesen majdnem 1000 fejlesztő nyúlt hozzá a kódhoz az ETH projektben az elmúlt egy évben 28 ezer committel. Ezek nagy része a Solidity repóban történt, amely az Ethereumon futó okosszerződések programnyelve.

Jelenleg a Serenity protokoll fejlesztése folyik, amely teljes mértékben áttervezi és átírja a működést, és az Ethereum 2.0-ban jelenik majd meg. Az Ethereum 2.0 nullás fázisa már 2020. januárban megjelenhet, így az ETH két verziója egymás mellett fut majd a teljes migrációig. A fejlesztők közül Danny Ryannek, Justin Drakenek és Vitalik Buterinnek van a legtöbb commit az ETH 2.0 kódtárban.

Összességben azt tudjuk megállapítani, hogy az ETH-nak van a legtöbb commitje az elmúlt évben az összes kriptóprojekt közül.

Az ETH 2.0 része lesz a Sharding és Casper is, amelyek drasztikusan módosítják a hálózat működését. A sharding egy skálázási megoldás lesz, amely horizontálisan rendezi az adatokat az adatbázisban. A Casper teljes implementálása 2022-ben várható, amely törli a Proof of Work (PoW) megoldást, és egy Proof of Stake (PoS) megoldást vezet be, amely blokkonként 0.22 ETH jutalmat ad majd.

Forrás: Hsiao-Wei Wang

Ethereum bányászati információk

Habár a hálózat még mindig PoW alapú, a Programmatic PoW (EIP 1057) nagy valószínűséggel az Isztambulban valósul majd egy sikeres auditot követően. A ProgPoW-t arra tervezték, hogy csökkentse az ASIC bányászgépek számát a hálózaton azzal, hogy növelik a GPU és FPGA bányászat hatékonyságát. Az Innosilicon és a Bitmain cégeknek jelenleg három-három ASIC bányászgépe van, amely képes az EtHash algoritmus bányászására. Egy új ASIC bányászgép 2019. októberében jelent meg a Linzhitől.

Forrás: asicminervalue

Ha az EIP 1057 implementálásra kerül, akkor a jelenlegi EtHash ASIC gépek már nem fognak tudni bányászni a láncon. Így ezek a gépek ezek után majd csak a fork előtti láncon fognak tudni bányászni. A másik lehetőség, hogy ezek az ASIC gépek áttérnek az Ethereum Classic (ETC) láncra, amely szintén EtHash algoritmust használ. Az biztos, hogy a cél, hogy az ASIC gépek száma csökkenjen, sikeres lesz, bár valószínűleg csak ideiglenesen. A jelenlegi 0.05/KWh áron minden EtHash kompatibilis ASIC gép nyereséges. A bányászási profitabilitás jelenleg minden idők legalacsonyabb értékén mozog, és ha az ETH ára továbbesik, akkor azt a hashráta is hamar leköveti.

A hashráta fokozatosan és lassan csökken szeptember óta, és több hónapos mélységben van. A nehézség azonban 2019. április óta fokozatosan növekszik, és októberben a két mutató elvált egymástól. A nehézség emelkedése a hashráta csökkenése ellenére kódolva van az Ethereumba, és Ice Age – Jégkorszaknak nevezik. Ez eddig kétszer került aktiválásra az Ethereumon, egyszer 2017-ben, másodszor pedig 2018. végén.

Átállás az ETH 2.0-ra

A mostani Ice Age azt szolgálja, hogy megvalósuljon az átállás az ETH 1.0-ról az ETH 2.0-ra, és teljes mértékben kivezessék a PoW bányászást. Viszont az ETH 2.0 jelenleg még nem áll készen, ezért az Ice Age-t visszatartják még körülbelül 4 millió blokkig. Az Ice Age késleltetése valószínűleg egy újabb hardforkot igényel majd, ami jelenleg 9.2 millió blokknál van időzítve, valamikor január másodika környékén.


Forrás: BitInfoCharts

A csökkenő hashráta és növekvő nehézség miatt most egy átlagos blokkidő 17 másodperc, ami 4 másodperccel több a legalacsonyabb értéknél. Jelenleg körülbelül 109 millió ETH van forgalomban átlagos 3.51%-os inflációval, ami minden idők legalacsonyabb értéke. A blokkidő növekedés ellenére a függőben lévő tranzakciók száma mindössze 40.000, és néhány okosszerződés felelős a tranzakciók nagy részéért.

Ethereum hálózati nodeok

Az Ethereum hálózatnak jelenleg 6 973 aktív hálózati nodeja van, aminek 33%-a az Egyesült Államokban van, és ennek a 40%-a az Amazon Web Services szolgáltatón fut. A nehézkes hardver és időigényes művelet ellenére a node-k nagy része az Infura szolgáltatón fut, amely a fejlesztők számára is biztosít hozzáférést a hálózathoz. Ezek a szolgáltatók nagyon fontossá váltak a blokklánc növekedésével.
A nodeoknak több sync módja is van. A gyors sync körülbelül 234 GB tárolókapacitást igényel, az archiváláshoz pedig 3.5 TB tárolókapacitás szükséges. Összehasonlításképpen a Bitcoin teljes node mindössze 300 GB tárolókapacitást igényel.

Annak ellenére, hogy az ETH 2.0 még csak a fejlesztés korai fázisában van, a változásokról a technikai közösség aktívan egyeztet, diskurál és részt vesz a kódolásban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük