Ezért fél az IMF annyira a kriptovalutáktól

A nemrégiben a Coindesk portálján megjelent véleménycikk csak az újabb a sorban, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most már egyértelműen kriptoellenes álláspontra helyezkedett. Akár arra is lehet majd számítani, hogy az IMF által biztosított kölcsönök alapfeltétele lesz majd a kriptovalutákkal szemben bevezetett korlátozás egy adott országban. Ezt láthattuk nem is olyan régen Argentínában, ahol egy 45 milliárd dolláros kölcsönért cserébe a kormány vállalta, hogy fellép a kriptovaluták ellen.

A kriptovaluták az IMF létét fenyegetik

El Salvadorban ez jóval sarkalatosabban van jelen. Hiszen ott a bitcoin már hivatalos fizetőeszköz, amit nagyon nem néz jó szemmel a jelenlegi gazdasági berendezkedés egyik végrehajtó ereje. Argentínában viszont komoly története van már a gazdasági problémáknak és államcsődöknek. Nem csoda, hogy az ország nehezen szerez kölcsönt a hagyományos piacokról. Közben a gazdasági nehézségek és a monetáris káosz már évek óta a kriptovaluták és blokkláncok felé terelik a lakosságot. De ez miért nem tetszik az IMF-nek? Sokan úgy gondolják, hogy ennek okát az IMF történetében kell keresni. Az alapot 1944-ben hozták létre, főként azért, hogy megakadályozzák az 1930-as években tapasztalt gazdasági mélyrepülés újra megjelenését. Valamint hogy finanszírozzák a világháború utáni helyreállításokat Európában.

De közben nem kimondottan az is cél volt, hogy a kölcsönei segítségével ne hagyják a fejlődő és újjáépülő országokat a szovjetek hatáskörébe kerülni. A kölcsönökért cserébe pedig az IMF tagállamoknak komoly piaci reformokat kellett vállalniuk. Ezek még jobban kötötték őket a nyugati szabadpiaci elképzelésekhez. És a kiszabott feltételek között a piacok nyitása mellett a nyugdíjak és állami szektor csökkentése, az egészségügy privatizálása és számos egyéb igény szerepelt. Vannak olyan elemzők, akik szerint az IMF igazából csak a nagy globális vállalatoknak segít még több piachoz jutni és még nagyobb gazdasági hasznot elérni. Persze más szakértők teljesen másképp vélekednek. Az mindenesetre tény, hogy az IMF kölcsönei nem mindig segítettek a fejlődő afrikai vagy éppen dél-amerikai országoknak, épp ellenkezőleg. És az is teljesen érthető, hogy az IMF miért is nem szereti a kriptovalutákat. Ezek létezése és terjedése ugyanis saját létezésének létjogosultságát is megkérdőjelezi.