Brutális növekedés az Ethereum második rétegű hálózatán: miért fontos ez?

A kriptoszektor befektetői és a kereskedők egyaránt érdeklődve figyelik az Ethereum második rétegű Optimism lánc ökoszisztémáját, ahol hihetetlenül megugrott a tranzakciók száma. Ez pedig akár jelentheti azt is, hogy a blokkláncok világában úgy általában is meg fog nőni az aktivitás. Mert az Optimism az elmúlt hetekben hihetetlen jó számokat produkál és most már maga mögé utasította a nagy rivális Arbitrumot is. Ez utóbbi esetén a novemberi csúcshoz képest felére csökkent az aktivitás.

Az Ethereum második réteges hálózatok népszerűsége növekszik megállás nélkül

Amiért érdekes ez mindenki számára, az a tény, hogy az ilyen jellegű aktivitás-növekedés azt is jelenti, hogy növekszik a befektetői érdeklődés a blokkláncok irányába úgy általában is. Maga az Optimism is egy olyan második réteges megoldás, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy szinte fillérekért másodpercek alatt tranzakciókat hajtsanak végre. Ez csak egyike a rengeteg olyan új második réteges hálózatnak, ami olcsóságot és gyorsaságot ígér. A blokklánc adatok szerint az Optimism múlt héten napi 800 ezernél is több tranzakciót regisztrált. Ez tavaly novemberhez képest duplázódást jelent.

Tavaly júniushoz képest pedig tízszeres növekedésről van szó. Az Optimism hálózatán zárolt érték 600 millió dollár körül mozog. Ebből 18%-ot ad a népszerű kereskedési protokoll, a Synthetix. Ez a decentralizált applikáció lehetővé teszi a kereskedőknek, hogy pénzügyi származtatott termékekre kereskedjenek közvetítők nélkül. Egyes platformok az Optimism hálózatán akár 100%-nál is nagyobb értékű jutalékot voltak képesek generálni, ami azért magyarázat az érdeklődés növekedésére. Az Optimism natív OP tokenje egyébként az elmúlt héten 40%-os áremelkedést hozott össze.