Meglepetés-pénz áll a házhoz – ezért ne dobd ki soha a régi kiptótárcáidat!

Ragaszkodj régi kriptós tárcáidhoz, titkos kulcsaidhoz, míg a halál tőlük el nem választ. Kellemes meglepetések érhetnek ma még nem is ismert, váratlan ajándék-airdropok formájában. Itt van néhány példa erről az évről.

Az “airdropok”, az ingyenes érmejuttatások ma már ritkán hullanak csak úgy az ember ölébe. A legtöbbért alaposan meg kell dolgozni, részt venni egy adott blokklánc vagy protokoll életében, aktívnak kell lenni. A gyakorlatban így két fő fajta alakult ki: a sok munkát vagy tőkét követelő és az értéktelen, szemét airdropok.

Vannak azonban közöttük üdítő kivételek, amelyekre ez nem érvényes. Egyes esetekben réges-régi tranzakciókért, csekély számú műveletért is adnak valamit, mire nem is gondoltál, nem is hajtottál annak idején. Nagyon érdemes tehát megőrizni sokáig, talán örökké is korábbi, már nem használt, teljesen kiürített kriptós pénztárcáid titkos kulcsait, más hozzáférésik adatait.

A Fekete Lyuk egy létező égitest

Ennek legjobb példája a Wormhole (W), azaz Fekete Lyuk bridge, amelynek airdropját februárban jelentették be. (Pillanatfelvételt – “snapshot” – február 6-al készítettek a felhasználók aktivitásáról.) Az érdekesség itt az, hogy a W érméket két-három évre visszamenőleg is osztják, néha olyanoknak is, akik csak egy vagy két “bridge”-et (blokkláncok közötti érmetranzakciót) hajtottak végre.

Ha ezek régen voltak, és nem kis értékűek, akkor azért plusz pont jár, így a felhasználó pár ezer (!) dollár értékű W-t is kaphat. Annak ellenére is, hogy az árfolyam sokat esett a kibocsátás (a “TGE”) óta. Hogy meddig lehet igényelni a W-érméket, annak pedig a Discord-szerverük információi szerint egyelőre nem szabtak határidőt.

Igénylő oldal

Airdrop GYIK

Általános dokumentáció

Itt az ideje tehát áttúrni a régi Aptos, Solana, Cosmos, sőt állítólag még a halott Terra (LUNA) tárcáinkat is, hátha jár utánuk valami. Ahol két tárca érintett, például egy Ethereum-kompatibilis EVM-láncról a Solana-ra bridge-eltél, ott a felét az egyik, felét a másik tárcával lehet igényelni. De a kapott W érmék mindig a Solana blokkláncra érkeznek.

“Aptos bridge, Liquid Swap bridge, USDC Circle bridge” – ezek is esélyesek – írta egy X-felhasználó.

Új DYM-enziók

Sajnos már nem igényelhető a DYM érme, amely azonban szintén meglepetésszerűen pottyant a régi pénztárcákba az év elején. Így az Arbitrum, Optimism, Base vagy Blast felhasználók tárcáiba is, vagy azokhoz, akik tavaly ATOM, OSMO vagy TIA tokenjeiket kötötték le (stake-elték), a váratlan ajándék értéke pedig elérhette a száz dollárt.

Akik azonban a Cosmos-univerzumban ATOM (Cosmos Hub), OSMO (Osmosis), TIA (Celestia), DYM (Dymension) vagy például INJ (Injective) érméiket tartották valamikor vagy tartják lekötve, még a jövőben is további airdrop-okra számíthatnak. Sok közöttük szemét, “fagyipénz”, vagy annyi sem, ám akadhatnak gyöngyszemek.

Az aktuálisan esedékes airdrop-okat például

ezen az oldalon,

vagy ezen az oldalon,

vagy pedig – a Cosmos-világban – itt lehet követni.

Are You Avail-able?

Az Avail projekt pontos értékéről kevés az információ, de a lényege, hogy a jól sikerült Celestia (TIA) protokoll babérjaira tör, amelynek most 1,8 milliárd dollár a piaci kapitalizációja. Az Avail most airdrop-ot ígér azoknak, akik az utóbbi időben az Ethereum Layer 2-láncokon vagy a Starknet-en aktívak voltak, mint sok airdrop-vadász.

Eléggé homályos, esetlegesnek látszik, mi alapján osztják el az érméket, de 300-400 darab könnyen beeshet. Az is rejtély, mennyit fognak ezek érni darabonként, a becslések pár centtől fél dollárig szóródnak. (Frissítés: Május 4-én sajnos lejárt a határidő, amíg az érméket kérni lehetett. További kényelmetlenség, hogy az érmék fogadásához a Sub Wallet – vagy más Polkadot-tárca – használata szükséges.)

A Rabby rabjai

Aki valaha is használt nyúllogós Rabby-tárcát – amely főleg a DeFi-ben járatos, több blokkláncot használó befektetők kedvence –, az jól teszi, ha leporolja. A régi műveletek után is kaphat ugyanis “Rabby-pontokat”, ami egy airdrop előszele szokott lenni. Valamint azok is elővehetik, akik még nem használták, de a konkurens Metamask pénztárcán keresztül csináltak váltásokat (“swap”) a múltban, mert ezek után főleg egész bőkezűen adnak Rabby-pontot.

Hogy aztán ezek a pontok mennyit fognak érni, ma még nem tudni, de a Rabby piaci részesedése dinamikusan növekszik. A Rabby sokat tud, amit a Metamask nem, vagy csak körülményesen. Legújabb meglepetésük, reklámfogásuk, hogy ha Rabbyt használsz, és megszorultál, kifogytál a gas fee-ből a tranzakcióhoz, akkor kifizetik helyetted.

Szintén a pénzesebb Metamask-felhasználók körét célozzák meg a Foxy érmék, amelyeket ingyen osztanak majd. Értékük azonban kérdéses.

Talált pénz ne vesszen el

Olyan airdrop-ok is voltak a múltban, ahol az Ethereum első, eredeti stake-elői kaptak belőle bőségesen. Ha van olyan tárcád, amellyel részt vettél ebben a történelmi jelentőségűnek tartott akcióban, feltétlenül őrizd meg.

További példa, hogy idén tavasszal több mémérmét küldtek ki rengeteg címre ingyen a Base blokkláncon, mint a DOG, TOBY, BENTO jelűeket. Ezek egyenként csak pár dollárt, a márciusi árfolyamcsúcson azonban összesen inkább már 20-30 dollárt is értek tárcánként. (A DOG mögött a Dogecoin-mém áll.) Hasonló nagyságrendű, 10-20 dolláros értéket képviselt az év elején a zkFair meglepetés-airdropja is, de mára már nagyon leesett az ára. (Egyébként pedig már nem igényelhető.)

Egy másik, bár igen ritka eset, ha valaki tévedésből küld a tárcádra valamilyen összeget. Ekkor lehetsz becsületes megtaláló, és visszaküldheted neki a talált pénzt, vagy egy részét. De elvileg meg is tarthatod. (A küldővel ma már megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot különböző blokklánc-alapú üzenetküldő szolgáltatások segítségével, mint a DeBank, a Farcaster vagy a Hey /Lens Protocol/).

Óvakodj a csalóktól

Óvakodj azonban a csalásoktól, “scam” airdrop-októl, amelyekkel csak be akarnak húzni a csőbe. Pár kiemelten fontos szabály:

Csak olyan linkre kattints, ami egészen biztosan helyes, és csak ott csatlakoztasd a tárcádat. Rengeteg a hamis weboldal, hamis airdrop, amelyek csak a tárcádban levő értékeket akarják leszívni.

Ha olyan “airdop”-ot látsz, ahol pénzt vagy valamilyen műveletet kérnek valamiért, mielőtt adnának, akkor az nem airdrop, inkább ne csináld.

Ne hagyd magad időzavarba hozni, ne kapkodj, olvass utána, nézz utána. Például az YYY nevű aidropra keress rá így: “YYY scam”, “YYY fake” – ha gázos, már alighanem írtak róla valahol.

A Wormhole-airdroppal kapcsolatos csalásokról például itt olvashatsz.

Sikerült hozzájutni egy kis kriptóhoz a cikkünk nyomán? Vásárolj vele Webshop-unkban!