7 bökkenő a Metamask ingyenes érmeosztása körül

A Metamask ingyenes érmeosztása már nagyon valószínű, hogy bekövetkezik. Metamask-tárcája pedig sokaknak van, az az alap manapság, így logikus lenne részt venni. De mégsem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, sok kérdőjel van körülötte.

Kezdhettük volna úgy is, mint sok szenzációhajhász cikk a neten, hogy például “keressen 4000 dollárt Metamask airdroppal”, de ez nem felelne meg a realitásoknak. A helyzet bonyolultabb.

Az utóbbi idők airdrop-jainak (ingyenes érmejuttatásainak) sikere után sokan a következők lehetőségeket keresik. Az egyik airdrop-várományos a Metamask nevű kriptopénztárca, amely böngészőbe beépítve nagyon sok gépen jelen van. Az airdrop minden bizonnyal megvalósul valamikor, 2021-2022-ben legalábbis úgy nyilatkoztak, hogy megcsinálják majd, ha saját érmét hoznak létre.

Érdemes rá benevezni?

De az nem tudni, mikor jön, és kérdéses, mekkora lesz az az airdrop. A Metamask tárca afféle iparági standarddá vált, kezdőknek is ezt ajánlják, ez alighanem a leggyakoribb Ethereum– és EVM-kompatibilis wallet. (Ugyanezzel kezelhetsz az ETH-n kívül több tucatnyi másik blokkláncon is, például BSC, Polygon, Arbitrum, Optimism, Avalanche, Fantom, zkSync stb. stb.)

Ennek következtében aztán állítólag havonta 21 millió aktív Metamask-tárca működik. Ha például egymilliárd dollárt osztanának ki airdrop révén, ami egy nagyon optimista becslés, akkor is csak 47,6 dollár jutna egy tárcára. De ezt a képletet még sok minden módosítani fogja. A tárcák egy része vélhetően túl kevés műveletet végzett, másokat feketelistázhatnak (klónok, robotok), ezért kiesnek. Viszont egyes tárcák – cápák, bálnák, egyéb nagykutyák – nagy forgalmuk, tőkeerejük miatt bőven az átlag felett is kaphatnak az airdrop-ból. Szóval megbecsülhetetlen a végeredmény.

Az airdrop megszerzésének lépései

Az airdrop megszerzése elvileg nem nagyon nehéz, legalábbis ha van némi jártasságod a DeFi-alkalmazásokban. Lényegében használni kell a rendszert. Minél többféle módon sikerül, annál valószínűbb, hogy kapsz majd érméket. Valamint minél nagyobb összegeket mozgatsz, annál valószínűbb, hogy nem pár fillérrel fogják kiszúrni a szemed.

A Boxmining a következő lépéseket ajánlja, de mások is hasonló módszereket említenek:

 1. Töltse le a MetaMask alkalmazást itt.
 2. Hozzon létre MetaMask-tárcát. Ne feledje a titkos helyreállítási kulcsot (seed phrase) biztonságba helyezni.
 3. Küldjön rá, vagy vásároljon rá néhány tokent. A MetaMask maga is támogatja az Ethereum-vásárlásokat, hitel- és betéti kártyák, Apple Pay és banki átutalások alkalmazhatók fizetésre.
 4. Használja a legfontosabb Ethereum dApp-okat (DeFi-protokollokat), például Uniswap, Aave, Sushiswap, Lido, Balancer, Curve stb.
 5. Használja a Swap funkciójukat különböző tokenek átváltásához.
 6. Használja a Bridge (híd) funkciót, hogy átvihesse a tokenjeit az egyik blokkláncról a másikra.
 7. Hozzon létre és használjon Gnosis Safe-et.
 8. Csatlakozzon az Infura korai felhasználói programjához.
 9. Adományozzon a MetaMasknak a Gitcoinon keresztül.

Mi a gond a Metamask-al?

Egy sor problémát és kellemetlenséget találtunk a pénztárca próbálgatása közben, amiket megosztunk az olvasóval. Ezek nem teszik lehetetlenné az airdrop-vadászatot, de lassíthatják, órákkal vagy napokkal is.

1. Évek óta húzódik az airdrop, nem is tudjuk, lesz-e végül. (Ha a piac felfelé megy, nagyobb a valószínűsége, mint medvepiacon.) Így nagyon sokat nem kéne rákölteni.

2. A váltás (swap) drága, 0,74 százalék körüli, plusz partnerek díja. Legutóbb kijött volna 0,8 százalékra úgy, hogy az egyik érme DAI (stabilérme), a másik ETH volt. Összehasonlításképpen az Uniswapnál inkább egzotikus, ritkább érmékre használnak egy százalékos forgalmi jutalékot, a legtöbb érménél 0,3 százalék a jellemző.

Váltás (swap) a Metamask-on keresztül.
Váltás (swap) a Metamask-on keresztül.

3. A bridge-elés, amit kezdeményezünk, meghiúsult, már vagy két hete várakozik (lásd a képernyőfotót). (Ettől az érmék felszabadulnak egy idő, valószínűleg három nap után.) Az ügyfélszolgálat szerint túl kicsi volt az összeg. Ezeknek majdnem 600 dollár túl kicsi? Nahát. Akkor miért nem írják ki, mi az összeghatár? Miért rabolják az időnket?

Meghiúsult bridge-elés.
Meghiúsult bridge-elés.

4. Az ügyfélszolgálat lassú, négy napig is eltartott egy válasz (képernyőfotó), amikor már okafogyottá vált. Az sem igazán vigasztal, hogy közben exkuzálták magukat, a nagy számú megkeresésre hivatkoztak.

Az ügyfélszolgálat késett levele.
Az ügyfélszolgálat késett levele.

Kisebb-nagyobb kellemetlenségek

5. A Metamask sokkal kényelmetlenebb, mint például a Rabby wallet. Az ugyanis:

 • Megjegyzi, melyik oldalon melyik blokkláncot használjuk, nem kell folyton blokkláncot váltogatni.
 • Eleve fel van készítve a fontosabb blokkláncok tárolására.
 • Sokkal nagyobb arányban ismeri fel a fontosabb kriptovalutákat a tárcádban, nem kell az érmék felvételével annyit szenvedni.
 • Az is lehet, hogy nem annyira biztonságos, mint a Metamask, ezt nem tudjuk megítélni.

6. Apró bosszúság, hogy a Metamask-böngészőablakok nagysága sohasem megfelelő, gyakran méretezgetni kell. A telkes ablakos nézet meg el van dugva szem elől a menüben.

7. Mire jó a Metamask portfólió modul? Csak egyes szabadon álló vagy stake-elt érméket mutat, a DeFi-pozíciókat nem. Kevesebb, mint egytizedét mutatta ki a portfóliónknak. Erre sokkal, de sokkal jobb programok is vannak. (Például DeBank, Zerion, Nansen Portfolio stb.) (Bár a Nansen és a Zerion sem találja meg az összes DeFi-tételt, ebben a műfajban alighanem a DeBank messze a legjobb.)

Portfólió-modul, stake-elés.
Portfólió-modul, stake-elés.

Hogy valami jót is mondjunk, az NFT-k felderítésében viszonylag jónak látszik a vörös rókás tárca.

A Metamask airdrop konklúziói

Mindenki Metamask-ot használ, a végén azután alig jut egy-egy tulajdonosnak az airdropból? Nem tudjuk. Rossz esetben a végén a tranzakciós díjak (gas fee) és a Metamask díjai összesen magasabbak lehetnek, mint az airdrop összege. De ha úgyis használja valaki, és DeFi-zik, akkor érdemes lehet ezt kiegészíteni a listán szereplő egyéb műveletekkel, és akkor talán átlagon felüli lesz az airdrop.

Teljesen kezdőként talán nem érdemes belevágni, vannak olyan más airdrop-ok, ahol tesztneten, játékpénzzel is van esélyed.

Kapcsolódó cikkeink:

Vigyázat: kamu MetaMask airdrop híre kering

Ingyenérmék: Hogyan lehet a Lens Protocol airdropra felkészülni?

11 meglepetés a következő ingyen érmékre készülve

A MetaMask saját kriptotoken létrehozását fontolgatja

7 airdrop idén, amelyekkel sok pénzt lehet keresni