Ezúttal Bécsben szenvednek amerikai diplomaták rejtélyes tünetektől

Ausztria az amerikai hatóságokkal együtt dolgozik azon, hogy kiderítsék mi áll a Bécsben tevékenykedő amerikai diplomaták rejtélyes egészségügyi problémái mögött. A diplomaták a csak Havanna-szindrómaként elhíresült tüneteket produkálják. Ezek ugyanazok az egészségügyi problémák, amiktől az Amerikai Egyesült Államok kubai és kínai diplomatái is szenvedtek, és amivel kapcsolatban az amerikaiak a kubai, az orosz és a kínai kormányt is azzal vádolták, hogy valamiféle egészségkárosító hatású titkos fegyvereket teszteltek.

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy az országa továbbra is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minden kétséget kizáróan kiderítse mi és kik okozhatták a kubai amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedéseit. Az amerikai kormány vélekedése szerint diplomatáik valamiféle célzott, meghatározott frekvenciájú rádióhullámok miatt kezdtek el különböző neurológiai tüneteket produkálni.

A The New Yorker magazin szerint Joe Biden januári elnöki hivatalba lépése óta körülbelül egy tucat bécsi diplomata kezdett el ugyanilyen neurológiai tüneteket produkálni. Ausztria szűkszavú közleményben azt nyilatkozta az esetről, hogy mint a diplomatáknak otthont adó állam, nagyon komolyan veszik ezeket a jelentéseket, és az amerikaiakkal együttműködve próbálják kinyomozni, hogy ki vagy mi áll az újabb rejtélyes amerikai megbetegedések mögött.

Titkos fejlesztések: Hangok, hullámok, kémiai vegyületek

Bécsben sok nemzetközi szervezet székhelye található, ahogy a város a hidegháború óta hagyományosan számtalan nemzetközi diplomáciai találkozónak is otthont adott. Ebből kifolyólag Bécs régóta számos állam hírszerzői körében kiemelt létfontosságú város, azonban a jelenlegihez hasonló nyílt, széleskörűen ismertté vált incidensek kifejezetten ritkák.

Hasonló rejtélyes tüneteket már a Kínában élő amerikai diplomatákon is feljegyeztek, írja a Reuters. A szerencsétlenül járt diplomaták titokzatos zajokra (tehát nem emberi hangokra, hanem zúgásra, búgásra), fejfájásra, szédülésre, hányingerre, fáradtságra és rossz közérzetre panaszkodtak. Mint kiderült, többségük egyértelműen kimutatható agykárosodást szenvedett, amit az amerikaiak szerint valamiféle „mikrohullámú fegyver” okozhatott.

A különböző egészségkárosító, vagy pszichés hatású fegyverek fejlesztése már a hidegháború során rendkívül népszerű lett, és úgy tűnik, sokan a mai napig látnak „fantáziát” a témában. A különböző frekvenciájú rádióhullámok és mikrohullámok mellett a hallható és nem hallható tartományban működő hangot kibocsátó fegyverek fejlesztése is népszerű volt egy időben.

A világ hadseregei próbáltak már többek között olyan nem hallható hangfrekvenciát kibocsátó fegyverrel kísérletezni, amelynek hatására az ellenséges katonáknak elvileg azonnali megfékezhetetlen késztetést kellett volna érezniük, hogy meglátogassák a mosdót, de olyan kémiai vegyületet is próbáltak már fejleszteni, amit az ellenségre fújva a férfi katonák ellenállhatatlan szexuális vágyat kellett volna, hogy érezzenek egymást iránt.

Kapcsolódó: