A Facebook cenzúrázta a hidroxiklorokin kifejezést még ott is, ahol azt hivatalosan kezelésre használják

A Facebook a világ legnépszerűbb közösségi média oldala. A nagy tech vállalatnak közel 2,5 milliárd aktív felhasználója van, így egyértelmű, hogy az egész világot kiszolgálja, nemcsak az amerikai piacot. Hatalma ebből adódóan óriási, amit nem is rejt véka alá. Cenzúraja pedig kegyetlen tud lenni. A Facebook cenzúra gépezete most sem hazudtolta meg önmagát. A koronavírus-járvány idején számos információ kezdett el terjedni a közösségi média platformon, amit Facebook elkezdett ellenőrizni és blokkolni. Most viszont egy olyan kérdésben ítélkezik, amely igazából nem fake news, nem is összeesküvés-elmélet, hanem egy hivatalos kezelési eljárás a koronavírusos betegnél.

Tilos a hidroxiklorokin kifejezés használata

A Facebook az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) szabályainak bevezetésével drákói szigorral kezdte el pásztázni a felületén posztoló, kommentelő tömeget, és a CDC álláspontját alkalmazva folyamatosan blokkolja azon bejegyzéseket, melyek a hidroxiklorokin hatóanyagú gyógyszerek pozitív hatásáról írnak a COVID-19 betegek kezelésében. A Facebook és más közösségi média óriások kötelességtudóan követik ezt az irányt, azzal viszont nem foglalkoznak, hogy sok ország hivatalosan is ezt a gyógyszert alkalmazza a koronavírusos betegek ellátásában.

Nevezhetnénk ezt a digitális imperalizmus kiemelkedő esetének, amikor a világ vezető vállalatai arra hatalmazzák fel magukat, hogy egyetlen ország hivatalának a szabályait a világ összes országára ráerőltessék, ha egyetértenek vele, ha nem. A Sermo, vagyis az orvosok globális hálózata nemrég egy tanulmányt készített a COVID betegek kezeléseire vonatkozóan és megállapította, hogy a világ országaiban kezelt páciensek 33%-a hidroxiklorokint kapott, mivel használata elég hatékonynak bizonyult. A Sermo 30 ország 6200 orvosától gyűjtött be adatokat amiből arra a következtetésre jutott, hogy a három leggyakrabban felírt gyógyszer között szerepel a Facebook által tiltólistára került szer.

Talán az amerikai hatóság és a Facebook számára furának tűnhet, hogy míg az Egyesült Államok a hidroxiklorokin hatékonyságát a mainstream média és a big tech segítségével az összeesküvés-elméletek kategóriájába sorolta, addig például több európai országban úgy, mint Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban napi sziten használják a COVID betegek kezelésében. A tanulmány szerint jól teljesít a gyógyszer, több országban már járóbetegeknek is adják, akik így otthonukban lábadozhatnak enyhe tünetekkel.

Míg az Egyesült Államokban a közösségi média a gógyszer nevének használatát veszélyes félretájékoztatás címén cenzúrázza, addig egyre több országban használják azt. Így lehet tehát az USA akaratát lenyomni a világ többi országának a torkán, és fake news-nak titulálni a külföldi egészségügyi szervek és kórházak mindennapos gyakorlatát.

További érdekes cikkeink:

300 milliárd dolláros perrel néz szembe a Facebook és a Google

Az olasz kormány hamis hír felelősét hamis hír terjesztés miatt cenzúrázta a Facebook

A TikTok vezérigazgatója beszólt, amiért a Facebook utánozza őket