A Facebook fel kívánja gyorsítani az okos szerződéseket, de miért?

Mire készül a Facebook? A közösségi média platform tegnap jelentette be az első blokklánc startup felvásárlását: bekebelezte a Chainspace startupot, melynek elsődleges fókuszpontja az okos szerződések felgyorsításán van.

A hírt elsőként a Cheddar hírcsatorna közölte le, és azt sugallja, hogy a Facebook komolyan gondolja a 9 hónapos blokklánc divíziójának munkáját, amiről még azt se tudni, hogy pontosan min is dolgozik.

Arról már tudósítottunk mi is, hogy a Facebook egy natív kriptovaluta fejlesztésén dolgozik a népszerű WhatsApp instant messengeréhez és elképzelhető, hogy itt fog majd hasznosulni a Chainspace technológiája. Egy 2017-es akadémiai papír (PDF) úgy írja le a Chainspace-t, mint egy okos szerződés platform, ami sharding technikával hajtja végre a tranzakciókat. A papír szerint az Ethereumnál egy nagyságrenddel gyorsabb tranzakciókat tesz lehetővé.

A tranzakciók hitelesítésének lassúsága az egyik legfőbb akadály ahhoz, hogy az Ethereum okos szerződések szélesebb körben elterjedjenek. Az Ethereum vezető fejlesztők körében szintén egyetértés van arról, hogy későbbiek során alkalmazni fogják majd a sharding technikát a skálázhatóság érdekében.

Amennyiben sikeresek lesznek a kísérleteik, akkor az okos szerződés platform képes lesz feldarabolni az adatokat és azokat csomópontok alcsoportjaihoz rendelni a feldolgozáshoz. A feldarabolás egy sokkal gyorsabb és hatékonyabb eljárást garantálna a tranzakciók feldolgozására szemben a mostanival, ahol minden egyes csomópontnak minden egyes tranzakciót hitelesíteni kell.

Ha a Facebook szándéka, hogy az elektronikus fizetési szolgáltatókkal versenyezzen (PayPal), akkor még rá kell jönnie hogy dolgozzon fel több tízezer tranzakciót másodpercenként. Talán pont e téren tett kutatásokat szolgálja a felvásárlás. Egyelőre a Facebook képviselői nem árulnak el többet az akvizícióról.

Az viszont tény, a sharding technika nem egy kezdőszintű blokklánc kurzus témája és a Facebook az elmúlt 1-2 évben mélyen beleáshatta magát a témába. Már csak az a kérdés, mire fogja használni a technológiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük