Facebook Libra: a svájci találkozó sem oszlatta el a kétségeket

Az amerikai kongresszusi tag Maxine Waters (D-CA) nemrég Svájcban járt a Facebook közösségi média óriásnál, ahol a Libra Association székhelye található. A törvényhozásban is nagy jelentőséggel bíró hölgy látogatása után azt nyilatkozta, hogy a Facebook Libra kriptoprojektjével kapcsolatos aggodalmai, a szabályozókkal való találkozó ellenére, továbbra is fennállnak.

Maxine Waters, aki a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatási Bizottságának vezetője, vasárnap tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a svájci szabályozókkal folytatott legutóbbi találkozói sem oszlatták el kétségeit azzal kapcsolatban, hogy érdemes e lehetővé tenni egy nagy technológiai vállalat számára, hogy egy magántulajdonban irányított, alternatív globális kriptovalutát hozzon létre.

Míg a találkozók segítettek megérteni a Facebook terveinek jellegét, összetettségét és nagyságrendjét, addig Waters további vizsgálatokat indítana.

„Várom, hogy a kongresszusi küldöttségünkkel együtt folytathassuk a munkát és a pénzmosással kapcsolatos kérdéseinkre választ kapjunk, emellett pedig a bizottság joghatósága alá tartozó egyéb észrevételeit is megfogalmazunk.”

Waters vezetésével az Egyesült Államok Képviselőházának Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának hat tagú csoportja, a múlt héten találkozott a Nemzetközi Pénzügyi Állami Titkársággal (SIF), a Szövetségi Adatvédelmi és Információs Biztossal (FDPIC) valamint a pénzügyi piac tisztviselőivel. A Felügyeleti Hatóság (FINMA), valamint a svájci jogalkotók további találkozókat szerveznek, hogy a Facebook Libra terveit megvitathassák.

Waters nyilatkozata néhány nappal azután érkezett, hogy nyilvánosságra hozta a 2019. évi őszi ütemtervét, ahol arra is kitért, hogy folytatni fogja a Libra és a Facebook leányvállalata, a Calibra által kidolgozott pénztárca szolgáltatás felülvizsgálatát.

Mióta a Facebook idén júniusban bejelentette saját kriptovalutájával, a Librával kapcsolatos terveit, valóságos lavinát indított el a szabályozók és törvényhozók között. Míg korábban nem sok figyelmet kapott a kriptovaluta piac, most az Egyesült Államoktól kezdve Kínáig, minden pénzügyi szabályozó a Libra-val és a kriptopiac lehetséges szabályozásával foglalkozik. Waters már a közösségi média társaság bejelentése után kritizálta a projektet, melyet a CNBC-ben tett látogatásakor nem rejtett véka alá. Habár a Facebook erős nyomás alatt van, izgalommal várjuk a további fejleményeket, hiszen 2020-ban már piacra kerülhet a sokak által támadott Libra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük