Az Európai Unió trösztellenes vizsgálatot indít a Facebook Libra ellen

A Bloomberg birtokába került dokumentum szerint az Európai Unió trösztellenes szerve már elindított egy vizsgálatot a mindössze két hónapja bejelentett Facebook Libra stabilcoin ellen.

Az ellenőrző szerv egy múlt hónapban felvetett kérdésre válaszolva mondta el, hogy vizsgálat folyik a Libra Szövetség ellen potenciális versenyellenes magatartás miatt, ugyanis a fizetési rendszer méltánytalanul kizárná a versenytársakat.

A dokumentum szerint a hivatalnokok azon aggódnak, hogy a Libra működése versenykorlátozáshoz vezethet az információ és ügyféladatok visszatartása miatt, és ez a vizsgálat egy bevett gyakorlat az EU szervezetében.

A Facebook alapító Mark Zuckerberg ambiciózus projektje, amely megdöntené a tradicionális készpénz szerepét, nem az első projekt, amely az EU látókörébe került és vizsgálatot indítottak. A trösztellenes szerv, amely a brüsszeli bürokrácia egyik legfélelmetesebb szervezete, korábban már a Google és Apple techóriásokra is kivetette a hálóját.

A Facebook és a vizsgálószerv sem volt hajlandó nyilatkozni a vizsgálatról. A Menlo Parkban jegyzett, kaliforniai székhelyű vállalat korábban úgy nyilatkozott, hogy minden vizsgálatnak hajlandó alávetni magát mielőtt elindítja a Librát, épp ezért időigényes lesz a folyamat.

Globális valuta

A legnagyobb közösségi oldal, amelynek több felhasználója van mint Kína és USA lakossága együttvéve, által beharangozott Libra igazi fenyegetést jelenthet a most ismert monetáris rendszerre és a rendszer őrzőire. Ez egy globális valuta lehet, amit nem a központi bankok és kormányok ellenőriznek és felügyelnek.

Az is kiderült a dokumentumból, hogy az EU azt is vizsgálja, hogy a Libra integrációja a WhatsApp és Messenger applikációkba milyen hatással járhat. A vizsgálat kitér a Libra Szövetség irányítási struktúrájára és a tagságára is.

A vizsgálatról megkérdezték a Visát és a Mastercardot is, de sem ők, sem pedig a Libra Szövetség képviselői sem nyilatkoztak az ügyről.

A Facebook kriptovaluta projektje: ki van benne és ki nincs?

Az EU pénzügyi felügyelet szóvivője úgy nyilatkozott az ügyről, hogy „az EU szabályozók közelről monitorozzák a kriptoeszközök és a fizetési szolgáltatók területén folyó fejlesztéseket, beleértve a Librát is.”

A személyes adatok védelméért felelős EU szerv pedig az miatt aggódik, hogyan használja majd fel a Libra a begyűjtött adatokat. Előző hónapban megjelent nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy “a Facebooknak hatalmas lehetőséget teremt a temérdek személyes információ és kriptopénzből származó pénzügyi információ összekapcsolása, ami növeli az aggályokat a személyes jogok védelme területén a hálózat tervezése és adatmegosztás folyamatait illetően.”

(Forrás: Bloomberg)