A Facebook Libra Kínába is változást hoz: digitális pénzt tervez a PBOC


A Facebook kriptovalutájának tervei arra kényszeríthetik Kína központi bankját, hogy gyorsítsa fel kutatásait, a saját digitális pénznemének kifejlesztéséhez. A Libra ugyanis potenciálisan kihívást jelenthet a kínai határokon átnyúló fizetésekre, a monetáris politikára és még a pénzügyi szuverenitásra is.

Ha a Librát széles körben használják kifizetésekre, különösen a határokon átnyúló fizetésekre, képes lenne önálló pénzként is működni, így pedig nagy hatással lenne akár a nemzetközi monetáris politikára is, mondta Wang Xin, a Kínai Népköztársaság Bank (PBOC) kutatási irodájának igazgatója, a hétfői Pekingi Egyetem Digitális Pénzügyi Intézete által tartott tudományos konferencián, jelentette a South China Morning Post.

A PBOC nagy figyelmet fordít a digitális valutákra, miután a Facebook júniusban hivatalosan bejelentette a régóta várt kriptovalutájának részletes terveit és egy hozzá kapcsolódó blokklánc alapú pénzügyi infrastruktúra projektet.

A PBOC volt az első nagy központi bank, amely már 2014-ben elkezdte tanulmányozni a digitális valutákat, mint például a bitcoint. 2017-ben kutatóintézetet hozott létre, hogy így próbáljon minél több információt szerezni a kriptovalutákról.

„Korán kezdtük… de sok munka szükséges ahhoz, hogy megszilárdítsuk pozícióinkat” – mondta Wang.

Kína fenntartja a digitális pénznemek, beleértve a bitcoint is, új listázásának és kereskedésének általános tilalmát, mivel Peking a digitális tokeneket pénzügyi kockázatnak tartja. Ugyanakkor Kína központi bankja egy „szuverén” digitális pénznemre vágyik, amely az irányítása alá esik, bár eddig még keveset tett érte.

Néhány területen aggályok merültek fel. A Libra a nemzetközi valuta versenyben új kihívó lehet és ezzel együtt kihívást jelenthet majd a pénzügyi szuverenitás számára is. A Facebook fehér könyve szerint a Libra a vezető devizák kosarával lesz fedezve és egy svájci nonprofit konzorcium, a Libra Association irányítása alá fog tartozni, amely több mint két tucat céget foglal magában, többek között a Visát, Mastercardot, PayPalt, Stripe-ot, eBayt és Ubert.

Kína egyben ismerni szeretné a kosár összetételét és az amerikai dollár benne elfoglalt szerepét. Ha a digitális pénznem szorosan kapcsolódik az amerikai dollárhoz, akkor olyan forgatókönyv alakulhat ki, amely értelmében a függetlennek gondolt devizák az amerikai dollár központú digitális valutákkal fognak kooperálni. Lényegében egy főnök lenne, azaz az amerikai dollár és az Egyesült Államok. Ha ez így lesz, akkor számos gazdasági, pénzügyi és még nemzetközi politikai következménye is lehet, figyelmeztetett Wang.

A Libra elleni fenntartások miatt sok ország központi bankja kényszerülhet saját digitális valutát kibocsátani, vagy egy Librához hasonló termékeket fejleszteni, vagy új nemzetközi digitális pénznemet igénybe venni a Nemzetközi Valutaalap különleges lehívási jogai alapján. A különleges lehívási joggal rendelkező valuták kosara jelenleg a kínai jüant, az amerikai dollárt, az eurót, a japán jent és a brit fontot tartalmazza.

A PBOC már megkapta a kínai központi szerv jóváhagyását egy saját digitális pénz kifejlesztésére, amit különböző pénzügyi intézményekkel együttműködve fog végrehajtani, de nyilvános közleményt még nem adtak ki.

A hétfői konferencia elsősorban a projekt beharangozását célozta a tudományos-kutatási körök felé hogy ott gyűjtsön trakciót. A Pekingi Egyetem, Renmin Egyetem, Zhejiang Egyetem és a Shanghai Jiao Tong Egyetem már jelezte részvételét a projektben.

Huang Yiping, a pekingi egyetem professzora és a kutatási kezdeményezés jelenlegi elnöke azt mondta, hogy Kína az Egyesült Államokkal ellentétben jól fogadta a digitális finanszírozással kapcsolatos pénzügyi integráció ötletét.

Az még nem világos, hogy a Libra sikeres lesz-e vagy sem, de ettől független komoly figyelmeztetés lehet Kínára számára, ha továbbra is vezető szerepet akar betölteni a digitális pénzügyi világban. De ugyanez kijelenthető a dollárra, jenre és az euróra is.


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.