Kriptovaluta, mint közös pénznem – hol találunk állami digitális pénzeket?

A kriptovaluta-kereskedelem gyorsabban fejlődik mint gondolnánk. Növekvő népszerűsége mellett egyéb előnyei is vannak. Már többen is elgondolkodtak azon, hogy mi történne ha egyes országok bevezetnék a saját nemzeti kriptovalutájukat. Ez egy fogas kérdés, mivel a különböző államok kormányai jobban szeretik a saját ellenőrzött valutát, mivel ezt a saját normáik szerint használhatják és kezelhetik. A közös pénznem ugyan valid ötlet, de több gond is van vele.

De a kivétel erősíti a szabályt és ez alapján már néhány ország bevezette a saját nemzeti virtuális pénznemét. Ezt úgy képzeljük el hogy hasonlóan a különböző pénznemekhez (pl.: amerikai dollár, brit font, magyar forint), ezek a nemzetek rendelkeznek saját virtuális valutával is. Így ezen kriptopénzeket már a saját igényeik szerint tudják felhasználni. Jelen cikkben pedig körüljárjuk azokat az országokat akik már bevezették ezt a virtuális valutát és azokat, akik csak tervezik a bevezetését.

Nemzetek, akik tervezik a saját kriptovaluta mint közös pénznem bevezetését

Japán: Japánban már 2017 óta folynak az előkészületek és valamikor 2020-ban fog indulni a saját kriptopénzük J-Coin néven. A J-Coin értéke egyenlő lesz a nemzeti valutával a Jennel és a polgárok mindenféle árut vagy szolgáltatást meg tudnak majd vásárolni vele.

Svédország: A svédek már keményen dolgoznak azon hogy még az idei évben valamikor elinduljon a nemzeti kriptopénz E-krona néven. A pénz az IOTA blokkláncon keresztül fog indulni. Az IOTA népszerű a decentralizált piacon, mivel egy irányított körmentes gráf alapú adatszerkezeten dolgozik blokk és bányászok nélkül.

Oroszország: Az oroszok is tervezik a saját kriptopénz bevezetését Cryptorubel néven, de az előkészületek nagyon lassan haladnak. Ennek hátterében az orosz elnök és az Orosz Nemzeti Bank közötti ellentétek állnak. Az elnök szeretné a valuta gyors bevezetését, de a Nemzeti Bank nem mutat kellő érdeklődést a projekt iránt. Azért várható, hogy 2019 közepén megjelenik majd az új pénz.

Észtország: Az észt kormány nagyon lelkes a téma iránt és már 2017 augusztusában javasolták a saját Ethereum alapú valuta bevezetését az Estcoint-t. Eddig még nem sok előrelépés történt az ügyben és még mindig csak javaslat formájában él a tervezet. Vitalik Buterin az Estcoin legnagyobb támogatója és szeretné ha Észtország lenne a világ harmadik országa aki bevállalja ezt a lépést. A legújabb információk alapján a tervet elhalasztották.

Izrael: Az Izraeli Központi Bank megerősítette hogy saját digitális közös pénznem indítását tervezi. Ez a pénz értékben megegyezne az eddigi papírpénzük értékével. A digitális valuta bevezetésének fő célja hogy megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a polgárok számára a számlák és egyéb vásárlások intézését. A bevezetés pontos dátuma még nem ismert, de már nem kell sokat várni rá.

Országok akik már rendelkeznek digitális valutával

Most pedig következzenek azok az országok akik már megtették a következő lépést és már rendelkeznek saját kriptovalutával.

Dubai: Az Egyesült Arab Emirátusok volt az első a világon akik saját kriptopénzt indítottak 2017-ben Emcash néven. Az Emcash saját blokkcsatorna alapján működik és mindenféle vásárlásra, kifizetésre használható. Ez egy óriási lépés volt és így lehet hogy Dubai lesz a világ első készpénz nélküli országa.

Venezuela: Venezuela volt a második aki elindította a saját petro névre keresztelt valutáját. Az idén bevezetett digitális pénzre az ország olaj- és ásványkincs tartalékai biztosítanak fedezetet. Az új pénz által pedig ki tudják kerülni az országot sújtó amerikai gazdasági szankciókat.

Tunézia: Az ország kormánya úgy döntött hogy a blokklánc technológia segítségével integrálja az eDinart és bevezette a nemzeti fizetési platformot a Monetast. Azóta az eDinart már széles körben használják. A Monetas platformot pedig hivatalos azonosító okmányok kezelésére is alkalmazzák.

Szenegál: A tunéziai példát látva Szenegál is elindította saját digitális pénznemét az eCFA-t. Ez a Banque Regionale de Marches és a Senegalese bank közötti együttműködés következtében jött létre. Teljesen a blokkláncon alapul és úgy tervezték hogy kompatibilis legyen más afrikai kriptovalutákkal is. Ez azt jelenti, hogy Szenegál is hamarosan készpénzmentes ország lehet.

Az új valuták hatása a bitcoinra és az ethereumra

Láthatjuk hogy már több ország is bevezette vagy gondolkodik a saját kriptovaluta bevezetésén. Az hogy milyen hatással lesznek a bitcoinra és az ethereumra, mind attól függ, hogy a két kriptopénz hogyan kezelhető. Ha ezek az országok tiltani fogják a bitcoint és társait akkor az komoly fenyegetést egyáltalán nem jelent rájuk, mert lévén decentralizált entitásokról van szó, globális hálózattal amihez bárki, bármikor szabadon hozzáférhet.

Az egyetlen megoldás a kontrollra az lehetne, ha betiltják azokat a belépési pontokat (mint például a centralizált kriptotőzsdéket és váltókat), amelyen keresztül az állampolgárok kriptopénzt vásárolnak, de ez csak átterelné a forgalmat a centralizált váltókról a helyi váltókra és decentralizált váltókra, melyeken nem szükséges fiókot létrehozni, nincs KYC és AML hitelesítés és peer-to-peer tranzakciót tesz lehetővé.

Mivel a nemzeti digitális pénzek még gyerekcipőben járnak, ezért még jó ideig zéró veszélyt jelentenek a bitcoinra és az ethereumra. Vannak ennél aktuálisabb kérdések is. Ha létrejönnek a készpénz nélküli társadalmak, akkor ezek milyen hatással lesznek a nemzetközi kereskedelemre és a tőzsdékre?

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!