Mik azok a hashráta tokenek és megéri-e foglalkozni velük

A hashráta tokenek (hashrate tokens) a token kibocsátója által szabályozott, előre meghatározott számítási teljesítményt képviselnek. Ezek a tokenek olyan befektetők számára készültek, akik indirekt módon kívánnak kitettséget szerezni a kriptobányászatban.

A hagyományos felhőalapú bányászati cégek által értékesített hashráta szerződésekkel ellentétben a hashráta tokenek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy könnyebben vásároljanak és értékesítsenek tokenizált hashráta opciókat a másodlagos piacokon. Néhány hashráta token esetében a staking is elérhető.

A felhőalapú bányászati szerződésekhez hasonlóan a hashráta token tulajdonosok sem rendelkeznek bányászati hardverrel. Ehelyett a bányászati műveletet képviselő tokenizált részvényekkel rendelkeznek, és a bányászati működéshez kapcsolódó hashteljesítmény-mennyiség alapján kapnak kifizetéseket. A tokeneket kibocsátó entitás felelős a bányászati gépek beszerzéséért, üzemeltetéséért és karbantartásáért.

Egy adott hashráta token mögötti bányászati tevékenység általában két paramétert ad meg az eszközhöz annak elindítása előtt:

  • Mekkora számítási teljesítményt képviselnek az egyes tokenek (pl. 1 TH/mp);
  • Mekkora a bányászgép hashteljesítményének célzott hatékonysága (pl. 40 J/TH).

Két előfeltétel szükséges egy működő hashráta tokenhez

Először is, a hashráta tokennek szabványosított módon kell tükröznie egy bizonyos hashrátát egy bizonyos hatékonysággal. Ennek eléréséhez a bányászoknak először bizonyítaniuk kell, hogy az általuk előállított bányászati energia szabadon és egyértelműen az ő saját birtokukban van.

Ezenkívül a bányászati hardvert olyan helyen kell tárolni és működtetni, ahol nem merülnek fel kockázatok, például tisztázatlan jogi vagy adózási szabályozás. Ezeket a feltételeket általában harmadik feles szolgáltatók tudják biztosítani, ilyenek például a bányászati pool-ok.

A legismertebb ilyen hashráta token a BTCST, az az a Bitcoin Standard Hashrate Token, ami egy Binance Smart Chain (BSC) blokkláncú 2020. december 13-án indult token. A fedezete a Bitcoin (BTC) hashrátája, ahol minden egyes token 0.1 TH/mp bitcoin számítási kapacitást jelöl 60 W/TH hatékonyságon.

A BTCST célja, hogy likviditást csatornázzon a Bitcoin bányászati piacokra. Egyrészt a befektetők közvetlen kitettséget szereznek Bitcoin blokkjutalom és hasherő tekintetében anélkül, hogy komoly hardver- és technikai szaktudás igényre lenne szükségük a befektetőknek. Kicsit hasonlóan, mint ahogy tették a felhőbányászok, vagy például a Nicehash piacterén, csak épp itt tokenesített formában.

Reméljük a hashráta tokenek nem végzik olyan csúfosan, ahogy a felhőbányász szolgáltatók zöme tette.